Ένα μεγάλο μεταλλικό στέγαστρο θα καλύψει την υπαίθρια γλυπτοθήκη στον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων Καβάλας που από το 2016 έχει εγγραφεί στον...
Ένα μεγάλο μεταλλικό στέγαστρο θα καλύψει την υπαίθρια γλυπτοθήκη στον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων Καβάλας που από το 2016 έχει εγγραφεί στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Στη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε την αρχιτεκτονική και στατική μελέτη για την κατασκευή του στέγαστρου, ενώ όπως έγινε γνωστό, χάρη σε αυτό θα δοθεί η δυνατότητα έκθεσης ακόμη περισσότερων γλυπτών και άλλων αρχαιοτήτων που δεν έχουν ενταχθεί στις μουσειακές εκθέσεις.
Η πόλη των Φιλίππων βρίσκεται στον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με μνημεία χαρακτηριστικά της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής περιόδου, καθώς πέρασαν από εκεί πανίσχυροι βασιλιάδες του αρχαιοελληνικού κόσμου, Ρωμαίοι στρατηγοί, ο Απόστολος Παύλος, αλλά και η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή, η Αγία Λυδία.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ το μεταλλικό στέγαστρο θα προστατεύει την υπαίθρια έκθεση επιγραφών, αρχιτεκτονικών μελών με διάκοσμο, επιτύμβιων και αναθηματικών μνημείων στον αρχαιολογικό χώρο. Όπως αναφέρθηκε, η αναγκαιότητα κατασκευής του έγκειται στον μεγάλο αριθμό επιγραφών που έχουν συγκεντρωθεί περιμετρικά του Αρχαιολογικού Μουσείου Φιλίππων και δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε στη μόνιμη έκθεση εντός του Μουσείου, ούτε στην υπαίθρια έκθεση.
Το μεταλλικό στέγαστρο θα έχει σχήμα Γ και θα εφάπταται σχεδόν στη νότια όψη της δεξαμενής και του αντλιοστάσιου, ενώ η κάλυψή του θα είναι από υαλοπίνακες ασφαλείας και τα πάνελ ανάρτησης θα έχουν φύλλα διάτρητης γαλβανιζέ λαμαρίνας, πάχους 1,5 χιλιοστού.
Σημειώνεται ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων εξακολουθεί να εκπλήσσει ευχάριστα τους αρχαιολόγους. Μόλις το περασμένο καλοκαίρι ήρθε στο φως ένα εντυπωσιακό άγαλμα ρωμαϊκών χρόνων (2ος μ.Χ. αι), κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που διενεργεί η ομάδα του Α.Π.Θ. με επικεφαλής την καθηγήτρια Ναταλία Πούλου και συνεργάτες τον επίκουρο καθηγητή Αναστάσιο Τάντση και τον ομότιμο καθηγητή, Αριστοτέλη Μέντζο.
Το άγαλμα, το μέγεθος του οποίου είναι μεγαλύτερο του φυσικού, εικονίζει τον Ηρακλή αγένειο με νεανικό σώμα. Το ρόπαλο, που έχει βρεθεί σε θραύσματα και η λεοντή που κρέμεται από το αριστερό προτεταμένο χέρι πιστοποιούν την ταυτότητα του ήρωα. Επάνω στους βοστρύχους της κόμης φέρει στεφάνι από φύλλα αμπέλου το οποίο συγκρατεί στο πίσω μέρος ταινία τα άκρα της οποίας καταλήγουν στους ώμους.
Το συγκεκριμένο άγαλμα κοσμούσε ένα οικοδόμημα το οποίο, σύμφωνα με τα ανασκαφικά ευρήματα, χρονολογείται στον 8ο/9ο αιώνα μ.Χ. και καταδεικνύει τον τρόπο διακόσμησης των δημόσιων χώρων στις σημαντικές πόλεις της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, μεταξύ των οποίων και οι Φίλιπποι.
Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Voria
Δεν υπάρχουν σχόλια