Θραύσμα τοιχογραφίας όπου απεικονίζονται γυναικείες μορφές σε εξώστη Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Συλλογή Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, αρ. ευρ. ...
Θραύσμα τοιχογραφίας όπου απεικονίζονται γυναικείες μορφές σε εξώστη
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Συλλογή Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, αρ. ευρ. Π 1015
Προέλευση: Ακρόπολη Μυκηνών, Οικία της Αναβάθρας
Διαστάσεις: Μήκος: 14,1 εκ., ύψος: 10,0 εκ., πάχος: 3,0 εκ.
Χρονολόγηση: 14ος αι. π.Χ.
Χώρος έκθεσης: Έκθεση Μυκηναϊκών Αρχαιοτήτων, Αίθουσα 4, Προθήκη 20
Στο θραύσμα της τοιχογραφίας, με τη σπάνια απεικόνιση, οι δύο από τις τρεις γυναικείες μορφές που σώζονται καλύτερα, παρακολουθούν εντυπωσιασμένες ένα δημόσιο θέαμα από το παράθυρο ή τον εξώστη καταστόλιστου κτιρίου. Έχουν το ένα χέρι περασμένο στο κιγκλίδωμα, αποκαλύπτοντας το χαρακτηριστικό κοντομάνικο γιλέκο της Μυκηναϊκής ενδυμασίας. Η μία γυναίκα φέρνει, σε ένδειξη έκπληξης ή θαυμασμού, το ένα χέρι μπροστά στο πρόσωπο, ενώ και η μορφή που κάθεται μπροστά της με ελαφρά ανασηκωμένο το κεφάλι, έχει ανάλογη έκφραση. Οι γιρλάντες που κρέμονται από πάνω τους, από λουλούδια ή κοσμήματα, επισφραγίζουν τον εορταστικό χαρακτήρα της σκηνής.
Δεν αποκλείεται οι τρεις γυναίκες να απολαμβάνουν μία μεγαλειώδη πομπή όπως αυτές που απεικονίζονται σε τοιχογραφίες της Κρήτης, της Τίρυνθας και της Θήβας, όπου κυρίες, φορώντας πολύχρωμα κοστούμια και εντυπωσιακά κοσμήματα, μεταφέρουν με τη συνοδεία μουσικής και χορού λουλούδια, πολυτελή αγγεία και άλλες προσφορές σε ιερά διαφόρων θεοτήτων.
Στις πινακίδες της Γραμμικής Β καταγράφονται εορτές αφιερωμένες σε θεούς που συνδέονταν με τις αλλαγές των εποχών και τις αντίστοιχες γεωργικές ή κτηνοτροφικές εργασίες. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνονταν και μεγάλα συμπόσια όπου συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες, τα οποία αποτελούσαν υποχρέωση του τοπικού άρχοντα, προκειμένου να διατηρήσει τη δημοτικότητά του αλλά και να ενισχύσει τους κοινωνικούς δεσμούς ανάμεσα στους υπηκόους του.
Τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες εορτές έχουν αναγνωριστεί στις πινακίδες της Πύλου και της Κνωσού, που σχετίζονταν με τον τρύγο, τον «ιερό γάμο», την τέλεση σπονδών αλλά και με τα θεοφόρια, την τελετουργική μεταφορά του θεϊκού ειδώλου, κάτι που δεν είναι άγνωστο και στην κλασική Ελλάδα.
Δρ. Ελένη Κωνσταντινίδη-Συβρίδη
Βιβλιογραφία
Warren, P. «The fresco of the garlands from Knossos”, L’Iconographie minoenne. Actes de la table ronde d’Athènes (21-22 avril 1983), BCH 11 (1985), 187-208.
Wright, J. C., The Mycenaean Feast, Princeton, American School of Classical Studies at Athens, 2004.
Δεν υπάρχουν σχόλια