Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο δεινόσαυρος με τον μεγαλύτερο λαιμό που εμφανίστηκε ποτέ στη Γη

Καλλιτεχνική αποτύπωση του είδους Mamenchisaurus sinocanadorum Ένα είδος δεινοσαύρου που ζούσε στη σημερινή Κίνα διέθετε λαιμό με μήκος 15 ο...

Καλλιτεχνική αποτύπωση του είδους Mamenchisaurus sinocanadorum
Καλλιτεχνική αποτύπωση του είδους Mamenchisaurus sinocanadorum

Ένα είδος δεινοσαύρου που ζούσε στη σημερινή Κίνα διέθετε λαιμό με μήκος 15 ολόκληρων μέτρων σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσαν πρόσφατα επιστήμονες. 

Λίγα πλάσματα έχουν ωθήσει την ανατομία στα όριά της όπως τα σαυρόποδα. Αυτοί οι υπερμεγέθεις δεινόσαυροι κινούνταν με χοντρά άκρα που στήριζαν την τεράστια περιφέρειά τους. Διέθεταν επίσης πολύ μακριές ουρές που έμοιαζαν με μαστίγια για να απομακρύνουν τα αρπακτικά και χρησιμοποιούσαν τους τεράστιους λαιμούς τους για να τρώνε τα φυλλώματα ακόμα και στα πιο ψηλά δέντρα.

Ωστόσο, το είδος Mamenchisaurus sinocanadorum που ανήκει στα σαυρόποδα και περιπλανιόταν στην περιοχή της σημερινής Κίνας κατά την ύστερη Ιουρασική περίοδο, φαίνεται πως είχε αναπτύξει έναν εξαιρετικά υπερμεγέθη λαιμό σε σύγκριση με άλλα σαυρόποδα. 

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Systematic Paleontology, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο λαιμός του Mamenchisaurus εκτεινόταν σε μήκος σχεδόν 15 μέτρων. Ενδεικτικά, πρόκειται για έναν λαιμό ο οποίος με σημερινά δεδομένα θα ήταν μακρύτερος από το μέσο σχολικό λεωφορείο.

Το 1987, οι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν τον μερικό σκελετό ενός σαυρόποδου στη βορειοδυτική Κίνα. Τα λείψανα ήταν αποσπασματικά, αποτελούμενα κυρίως από μια κάτω γνάθο, κομμάτια κρανίου και μερικούς σπονδύλους, αλλά παρέπεμπαν σε ένα τεράστιο ζώο που έζησε πριν από τουλάχιστον 162 εκατομμύρια χρόνια μαζί με τυραννόσαυρους.

Οι ερευνητές ονόμασαν τον δεινόσαυρο Mamenchisaurus sinocanadorum και τον συνέδεσαν με διάφορα άλλα σαυρόποδα που είχαν μακρύ λαιμό στην Ανατολική Ασία. Ωστόσο, το πραγματικό μέγεθος του Mamenchisaurus παρέμενε για χρόνια ένα αίνιγμα.

Ο Mamenchisaurus ήταν ένας δεινόσαυρος που ανήκε στην οικογένεια των γιγάντιων φυτοφάγων σαυρόποδων. Το μήκος του από την ουρά μέχρι το κεφάλι έφτανε τα 50 μέτρα από το και ζύγιζε περισσότερους από 70 τόνους. Αν και τα απολιθώματα που έχουν ανακαλυφθεί είναι λίγα οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν το μήκος του λαιμού του συγκρίνοντας τα υπολείμματα με πλήρη απολιθώματα που ανήκουν σε συγγενικά είδη δεινόσαυρων.


Ο εικονιζόμενος Mamenchisaurus είχε τον μεγαλύτερο λαιμό στη Γη. [Credit: Júlia d Oliveira/Natural History Museum]
Ο εικονιζόμενος Mamenchisaurus είχε τον μεγαλύτερο λαιμό στη Γη.
[Credit: Júlia d Oliveira/Natural History Museum]

Οι επιστήμονες στράφηκαν στα απολιθώματα αρκετών στενών συγγενών του Mamenchisaurus, ειδικά του Xinjiangtitan, ενός ελαφρώς παλαιότερου σαυρόποδου που ανακαλύφθηκε στη βορειοδυτική Κίνα το 2013. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ερευνητές έφεραν στο φως ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη του Xinjiangtitan και με μήκος σχεδόν 13 μέτρα, αποτελεί τον μακρύτερο πλήρη λαιμό στο αρχείο απολιθωμάτων.

«Χρησιμοποιώντας αυτά τα πιο πλήρη, αλλά μικρότερα δείγματα, μπορούμε να αναβαθμίσουμε την κλίμακα και να κάνουμε μια αρκετά ικανή εκτίμηση για το πώς θα έμοιαζε ο Mamenchisaurus», δήλωσε ο καθηγητής, Άντριου Μουρ, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Stony Brook που μελετά την ανατομία των σαυρόποδων. 

Μετά τη σύγκριση του Mamenchisaurus και του Xinjiangtitan, ο Μουρ και η ομάδα του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Mamenchisaurus διέθετε λαιμό μήκους σχεδόν 15 μέτρων. Αυτό αντιστοιχούσε περίπου στο μισό του εκτιμώμενου συνολικού μήκους του σώματός του και ισοδυναμεί με λίγο περισσότερο από οκτώ λαιμούς καμηλοπάρδαλης στοιβαγμένους ο ένας πάνω στον άλλο.

Για να προσδιορίσουν πώς ο Mamenchisaurus κατάφερνε να κινεί έναν τέτοιο λαιμό χωρίς να κουράζεται, ο Μουρ και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν έναν αξονικό τομογράφο για να αναλύσουν τους σπονδύλους του ζώου.

Διαπίστωσαν ότι αντί οι σπόνδυλοι του ζώου να είναι γεμάτοι με μυελό των οστών, όσο ζούσε ο δεινόσαυρος, το εσωτερικό των σπονδύλων του σαυρόποδου ήταν γεμάτο με μεγάλες θήκες αέρα παρόμοιες με αυτές που βρίσκονται στα σύγχρονα πτηνά όπως οι πελαργοί και οι κύκνοι.

Αυτοί οι κενοί θύλακες αντιπροσώπευαν έως και το 77% του όγκου κάθε οστού, μειώνοντας κατά πολύ το βάρος της σπονδυλικής στήλης του Mamenchisaurus.

«Ο Mamenchisaurus μπορεί να είναι δεινόσαυρος με το μεγαλύτερο λαιμό που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής, αλλά οι πιθανότητες να υπήρχαν δεινόσαυροι με ακόμη μεγαλύτερο μέγεθος και λαιμό που ζούσαν την Ιουράσιο Περίοδο στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η Κίνα είναι αρκετές», αναφέρει ο Άντριου Μουρ, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Stony Brook στη Νέα Υόρκη, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ο μακρύς λαιμός ήταν αυτός που επέτρεπε στα σαυρόποδα να αναπτύξουν τα τεραστίων διαστάσεων σώματα τους. Επέτρεπε στα ζώα να βόσκουν τεράστιες εκτάσεις βλάστησης ενώ στέκονταν σε ένα σημείο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούσαν να πάρουν τόνους τροφής χωρίς να ξοδέψουν πολλή ενέργεια. Ο μακρύς λαιμός μπορεί επίσης να βοήθησε τα ζώα να διατηρηθούν δροσερά αυξάνοντας την επιφάνειά τους , ένα εξελικτικό «κόλπο» που χρησιμοποιούν και οι ελέφαντες με τα μεγάλα αυτιά τους.


Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από ήYork Times, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια