Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το περιεχόμενο των πηγαδιών της Εποχής του Χαλκού αποκαλύπτει την ιστορία των ζωικών πόρων στις Μυκήνες

[Credit : Meier et al - PLOS ONE] Η έρευνα ενός μεγάλου αποθέτη κατά την διάρκεια των ανασκαφών στις Μυκήνες της Εποχής του Χαλκού παρέχει σ...

Το περιεχόμενο των πηγαδιών της Εποχής του Χαλκού αποκαλύπτει την ιστορία των ζωικών πόρων στις Μυκήνες
[Credit : Meier et al - PLOS ONE]

Η έρευνα ενός μεγάλου αποθέτη κατά την διάρκεια των ανασκαφών στις Μυκήνες της Εποχής του Χαλκού παρέχει σημαντικά στοιχεία για την κατανόηση της ιστορίας των ζωικών πόρων.

Τα ζώα αποτελούσαν σημαντική πηγή επιβίωσης και συμβολισμού στις Μυκήνες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, όπως αποδεικνύεται από τις απεικονίσεις τους στην τέχνη και την αρχιτεκτονική, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό των ζώων που υπήρχαν στην πραγματικότητα εκεί.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE, οι αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν μια λεπτομερή ανάλυση μιας μεγάλης απόθεσης ζωικών υπολειμμάτων που βρέθηκαν μέσα σε ένα πηγάδι στην Οικία Πέτσα, μία κατοικία στις Μυκήνες που περιλάμβανε επίσης ένα εργαστήριο κεραμικής.

Οι ανασκαφές απέδωσαν ευρήματα σε κεραμικά, μέταλλα, λίθους και άλλα υλικά μαζί με άφθονα ζωικά υπολείμματα, τα πιο συνηθισμένα από τα οποία ήταν υπολείμματα από χοίρους, πρόβατα και κατσίκια, βοοειδή και σκύλους. Με βάση τη μελέτη της κατάστασης αυτών των ζωικών υπολειμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων ότι πολλά από αυτά τα ζώα χρησιμοποιήθηκαν ως τροφή, σε συνδυασμό με άλλα ευρήματα, ειδικά της κεραμικής, οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτό το πηγάδι χρησιμοποιήθηκε ως αποθέτης για τη συλλογή υλικών μετά από καταστροφή.

Τα περιεχόμενα του φρέατος ποικίλλουν μεταξύ των κάθετων στρωμάτων μέσα σε αυτό, υποδεικνύοντας διακύμανση στις διαδικασίες σχηματισμού της πηγής και στη διαθεσιμότητα ζωικών πόρων, τόσο τοπικών όσο και εξωτερικών. Αυτές οι αλλαγές μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζουν δυσκολίες στον απόηχο μιας φυσικής καταστροφής, καθώς τα συντρίμμια μέσα στο πηγάδι φαίνεται να προέρχονται από προσπάθειες καθαρισμού της περιοχής μετά από έναν καταστροφικό σεισμό.

Τα υπολείμματα του σκύλου βρέθηκαν σε καλύτερη κατάσταση από εκείνα των ζώων της φάρμας και εναποτέθηκαν στο πηγάδι σε διαφορετική χρονική στιγμή. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι αυτό είναι μία απόδειξη ότι τα σκυλιά μπορεί να είχαν διαφορετική μεταχείριση στον θάνατο από τα υπόλοιπα ζώα.

Αυτή η μελέτη καταδεικνύει πώς η λεπτομερής ανάλυση των ζωικών υπολειμμάτων σε καλά διατηρημένα συγκροτήματα μπορεί να παρέχει πληροφορίες για την κοινωνική δυναμική των αρχαίων οικισμών. Περαιτέρω έρευνα σε αυτήν την τοποθεσία θα αποσαφηνίσει δυνητικά πρότυπα προμήθειας τροφίμων, εμπορίου και αντιδράσεων σε φυσικές καταστροφές σε αυτή τη σημαντική αρχαιολογική τοποθεσία.

Οι συγγραφείς της δημοσίευσης προσθέτουν: «Αυτή η μελέτη παρουσιάζει νέες γνώσεις σχετικά με τα αρχαία ζώα που ανακτήθηκαν από τον φημισμένο αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών στην Ελλάδα — ένα σημαντικό πολιτικό κέντρο στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού, διάσημο για τις αναφορές στην Ιλιάδα του Ομήρου. Η έρευνα στην Οικία Πέτσα, μία κατοικία στον οικισμό των Μυκηνών που χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως εργαστήριο κεραμικής, αποκάλυψε πώς τα υπολείμματα κρεατικών γευμάτων και κατοικίδιων σκύλων καθαρίστηκαν και απορρίφθηκαν σε ένα πηγάδι του σπιτιού μετά από έναν μεγάλο καταστροφικό σεισμό. 

Η μελέτη των αρχαιολογικά ανακτημένων οστών, δοντιών και οστράκων από το πηγάδι έδωσε μια λεπτομερή εικόνα των διαφορετικών και ανθεκτικών διατροφικών στρατηγικών των κατοίκων από ό,τι ήταν προηγουμένως διαθέσιμη στις Μυκήνες».


Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση:

"Well" off in animals: A taphonomic history of faunal resources and refuse from a well feature at Petsas House, Mycenae (Greece), PLoS ONE (2023). 

DOI: 10.1371/journal.pone.0280517


Πηγή: Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια