Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολόγοι βρήκαν σε νεκροταφείο μουμιοποιημένο πράσινο χέρι που κρατούσε χάλκινο νόμισμα

[Credit: János Balázs, Archaeological and Anthropological Sciences] Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι είναι η πρώτη περίπτωση μουμιοποίησης απ...

Αρχαιολόγοι βρήκαν σε νεκροταφείο μουμιοποιημένο πράσινο χέρι που κρατούσε χάλκινο νόμισμα
[Credit: János Balázs, Archaeological and Anthropological Sciences]

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι είναι η πρώτη περίπτωση μουμιοποίησης αποκλειστικά από χαλκό που έχει αναφερθεί ποτέ.

Η εύρεση ενός μουμιοποιημένου χεριού ενός μωρού που πιάνει ένα νόμισμα του ύστερου μεσαιωνικού χρόνου θα μπορούσε να είναι πλάνο από ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς.

Η παραπάνω εικόνα όμως δεν είναι σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Το 2005 μια ομάδα αρχαιολόγων άνοιξε ένα δοχείο σε ένα εγκαταλελειμμένο νεκροταφείο στο Νιαρολόρνικ της Ουγγαρίας, και βρήκε ακριβώς αυτό. Επίσης, το χέρι ήταν πράσινο, αναφέρει το Iflscience.

«Κατά τη συλλογή δεδομένων σε οστά του Ύστερου Μεσαίωνα στο Νιαρολόρνικ - Χάνγκαρ Ούτ, συναντήσαμε πολύ μικρά, πράσινου χρώματος υπολείμματα αστού ενός ατόμου που φαινόταν να έχει μερικώς μουμιοποιηθεί», έγραψε η ομάδα των Ούγγρων αρχαιολόγων.

«Η διατήρηση αυτών των λειψάνων ήταν τόσο καλή που αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε έναν βιολόγο για να πραγματοποιήσει μια σειρά από έρευνες σε αυτά προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα κοινό συμπέρασμα σχετικά με αυτά τα σπάνια ευρήματα».

Το μυστήριο που έπρεπε να διερευνηθεί, ωστόσο, ήταν τι είχε προκαλέσει τη διατήρηση που παρατηρήθηκε στο σώμα, ιδιαίτερα του μαλακού ιστού του χεριού. Η φυσική μουμιοποίηση είναι σπάνια. Αν και συμβαίνει με μια σειρά μεθόδων, συνήθως λαμβάνει χώρα σε ξηρότερες και/ή ψυχρότερες συνθήκες από αυτές που βρίσκονται στο νεκροταφείο.

Χρησιμοποιώντας χημική ανάλυση στα σώματα, η ομάδα βρήκε την απάντηση: το σώμα του βρέφους ήταν γεμάτο με χαλκό. Στο χέρι που κρατούσε ενα χάλκινο νόμισμα. Στην πραγματικότητα, ο χαλκός που βρέθηκε στο σώμα του ήταν 497 φορές υψηλότερος από τα επίπεδα που βρέθηκαν σε άλλες μούμιες.

Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του χάλκινου νομίσματος κράτησαν το χέρι και άλλα μέρη του σώματος που είχε μολυνθεί από τον χαλκό, από το να διασπαστούν από μικρόβια.

Η ομάδα πιστεύει ότι είναι η πρώτη περίπτωση μουμιοποίησης αποκλειστικά από χαλκό που έχει αναφερθεί ποτέ.


Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: Στ. Νικήτας, The Huffington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια