Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Vectipelta barretti: Ο άγνωστος δεινόσαυρος που γυρόφερνε από την Ασία ως τη Μάγχη πριν από 145 εκατ. χρόνια

Τα απολιθωμένα υπολείμματα που εντοπίστηκαν στη βρετανική Νήσο Γουάιτ (Isle of Wight) στη Μάγχη, αναγνωρίζονται πλέον ως ένα νέο είδος δεινο...

Vectipelta barretti: Ο άγνωστος δεινόσαυρος που γυρόφερνε από την Ασία ως τη Μάγχη πριν από 145 εκατ. χρόνια

Τα απολιθωμένα υπολείμματα που εντοπίστηκαν στη βρετανική Νήσο Γουάιτ (Isle of Wight) στη Μάγχη, αναγνωρίζονται πλέον ως ένα νέο είδος δεινοσαύρου που πήρε το όνομά του προς τιμήν ενός Παλαιοντολόγου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Ανήκει σε μια ομάδα φυτοφάγων δεινοσαύρων γνωστών ως αγκυλόσαυρων που βρέθηκε τη δεκαετία του 1980 στον σχηματισμό Wessex του νησιού – ένα γεωλογικό χαρακτηριστικό που χρονολογείται μεταξύ 145 και 66 εκατομμυρίων ετών πριν.

Αφού η ανάλυση αποκάλυψε ότι ήταν ένα νέο είδος, ονομάστηκε Vectipelta barretti – από τον καθηγητή Paul Barrett, επικεφαλής των απολιθωμάτων σπονδυλωτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (NHM).

Είναι ο δεύτερος θωρακισμένος δεινόσαυρος που βρέθηκε στο νησί, με τον πρώτο να είναι ο Polacanthus foxii, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865. Το V barretti διαφέρει από τον προκάτοχό του P foxii στο λαιμό και τα οστά της πλάτης.

Η ανάλυση δείχνει επίσης ότι και τα δύο είδη έχουν διαφορετικές πυελικές δομές και το V barretti έχει μια πιο αιχμηρή θωράκιση.

Ο Barrett είπε: «Είμαι κολακευμένος και απόλυτα χαρούμενος που με αναγνώρισαν με αυτόν τον τρόπο, καθώς η πρώτη εργασία που έγραψα ήταν επίσης για έναν θωρακισμένο δεινόσαυρο στις συλλογές του NHM. Είμαι σίγουρος ότι οποιαδήποτε φυσική ομοιότητα είναι καθαρά τυχαία».

Τα ευρήματα περιγράφονται στο Journal of Systematic Palaeontology.

Η συν-συγγραφέας, Dr Susannah Maidment, ανώτερη ερευνήτρια στο NHM, είπε: «Ο Paul υπήρξε ένας πραγματικά σημαντικός μέντορας, επόπτης, συνάδελφος και φίλος για μένα και αρκετούς άλλους συγγραφείς στην εργασία, και θέλαμε να τον ευχαριστούμε και αναγνωρίζουμε την τεράστια συνεισφορά του στην παλαιοντολογία των δεινοσαύρων».

Μιλώντας στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4, ο Maidment είπε ότι όταν ανακαλύφθηκαν τα λείψανα τη δεκαετία του 1980 θεωρήθηκε ότι ήταν από το ίδιο είδος με το εύρημα του 19ου αιώνα στο νησί. Αλλά, πρόσθεσε, «ανακαλύψαμε τώρα ότι είναι μάλλον διαφορετικό από τον Polacanthus και είναι ένα νέο είδος. Έχει διαφορές στους σπονδύλους του, τη λεκάνη του και κάποια από την θωράκισή του είναι επίσης διαφορετική. Οπότε είμαστε πολύ σίγουροι ότι πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό ζώο».

Αν και ο νέος δεινόσαυρος έχει κάποιες ομοιότητες με τον τελευταίο αγκυλόσαυρο, που ανακαλύφθηκε στο νησί, ο οποίος ονομάζεται Polacanthus foxii, οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι τα δύο είδη αυτά συνδέονταν στενά. Εκτός από τα διαφορετικά οστά στο λαιμό, την πλάτη και τη λεκάνη, το πρόσφατο εύρημα δείχνει ότι η «πανοπλία» του δεινοσαύρου αυτού είχε ακόμα πιο αιχμηρές άκρες, λένε οι επιστήμονες.

Στην πραγματικότητα, είπαν ότι το V barretti σχετίζεται στενά με μερικούς Κινέζους αγκυλόσαυρους, υποδηλώνοντας ότι αυτοί οι δεινόσαυροι μετακινούνταν ελεύθερα από την Ασία στην Ευρώπη κατά την Πρώιμη Κρητιδική περίοδο, έως και 145 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Ο Stuart Pond, ερευνητής στο τμήμα επιστημών της Γης του NHM, είπε: «Αυτό είναι ένα σημαντικό δείγμα επειδή ρίχνει φως στην ποικιλομορφία των αγκυλόσαυρων εντός του σχηματισμού Wessex και της πρώιμης κρητιδικής Αγγλίας».

Πρόσθεσε δε, ότι η ανακάλυψη θα πυροδοτήσει μία εκ νέου ανάλυση άλλων παρόμοιων απολιθωμάτων, τα οποία οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι ανήκαν στον Polacanthus foxii, για περισσότερο από έναν αιώνα.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι βράχοι από το σχηματισμό του Wessex και το Isle of Wight ήταν «εξαιρετικά σημαντικοί» για την κατανόηση περισσότερων στοιχείων για το πώς εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι. Για το θέμα υπάρχουν διάφορες θεωρίες: μεταξύ αυτών είναι η σύγκρουση αστεροειδών και οι τεράστιες ηφαιστειακές εκρήξεις.


Πηγή: HellasJournal, με πληροφορίες από Τhe Guardian, LiFO, με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια