Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν αρχαία «Πύλη για τον Κάτω Κόσμο» σε σπήλαιο με κρανία και όπλα

Ένα σπήλαιο στο Ισραήλ έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να είναι πιθανή πύλη για τον Κάτω Κόσμο και χρησιμοποιούνταν για νεκρομαντεία. Οι...

Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν αρχαία «Πύλη για τον Κάτω Κόσμο» σε σπήλαιο με κρανία και όπλα

Ένα σπήλαιο στο Ισραήλ έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να είναι πιθανή πύλη για τον Κάτω Κόσμο και χρησιμοποιούνταν για νεκρομαντεία.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στοιχεία για «μια πιθανή Πύλη για τον Κάτω Κόσμο», όπου λάμβαναν χώρα νεκρομαντεία και άλλες πράξεις μαγείας. Το εύρημα βρίσκεται σε μια σπηλιά κοντά στην Ιερουσαλήμ, που περιέχει αρχαία κρανία, λύχνους, νομίσματα και αντικείμενα από μια περίοδο χιλιάδων ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Γνωστό και ως Σπήλαιο των Διδύμων, το σπήλαιο Te'omim βρίσκεται ανατολικά της πόλης Beit Shemesh, νοτιοδυτικά της Ιερουσαλήμ. Το σπήλαιο βρίσκεται στους Λόφους της Ιερουσαλήμ του Ισραήλ και ήταν ένας ζωντανός αφιερωματικός τόπος για τους ειδωλολάτρες κατά την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο πριν από περίπου 2.000 χρόνια, αν και περιέχει επίσης αντικείμενα παλιότερα τουλάχιστον κατά δύο χιλιετίες. Το σπήλαιο αποτελεί πηγή θρύλων αλλά και πραγματικών ιστορικών δραμάτων, καθώς τα φυσικά νερά του και οι σπηλαιώδεις θάλαμοί του προσέλκυαν επισκέπτες από την Εποχή του Χαλκού και χρησίμευσαν ως κρησφύγετο για Εβραίους επαναστάτες κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Bar Kokhba τον 2ο αιώνα μ.Χ.


Λύχνοι λαδιού και ανθρώπινα κρανία που βρέθηκαν στο σπήλαιο χρησιμοποιήθηκαν για αρχαίες μαγικές πρακτικές και τελετουργικές πράξεις σύμφωνα με τη μελέτη. [Credit: B. Zissu/ Te’omim Cave Archaeological Project]
Λύχνοι λαδιού και ανθρώπινα κρανία που βρέθηκαν στο σπήλαιο χρησιμοποιήθηκαν για αρχαίες μαγικές πρακτικές και τελετουργικές πράξεις σύμφωνα με τη μελέτη. [Credit: B. Zissu/ Te’omim Cave Archaeological Project]

Το σπήλαιο εξερευνήθηκε αρχικά το 1873, όταν ειδικοί το χαρτογράφησαν και εντόπισαν ένα βαθύ φρεάτιο στο βόρειο άκρο του. Ωστόσο, μόλις στα τέλη της δεκαετίας του 2000 αρχαιολόγοι από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ διεξήγαγαν εκτεταμένες μελέτες στο χώρο.

Από το 2009, οι ερευνητές ανασκάπτουν την τοποθεσία ως μέρος μιας συνεργασίας του Martin (Szusz) Department of Land of Israel Studies and Archaeology στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan και του Cave Research Center στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ομάδα ανακάλυψε περισσότερες από 120 ανέπαφες λύχνους λαδιού, μαζί με όπλα, νομίσματα, αγγεία και τρία ανθρώπινα κρανία χωρίς ενδείξεις άλλων σκελετικών υπολειμμάτων. Οι λύχνοι και τα κρανία, μαζί με άλλα τεχνουργήματα, βρέθηκαν σφηνωμένα σε βαθιές ρωγμές στο σπήλαιο, πράγμα που υποδηλώνει ότι οι αρχαίοι λαοί τα έβαζαν σκόπιμα για τελετουργικούς σκοπούς.


Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν αρχαία «Πύλη για τον Κάτω Κόσμο» σε σπήλαιο με κρανία και όπλα
[Credit: B. Zissu/ Te’omim Cave Archaeological Project]

Ο Eitan Klein και ο Boaz Zissu, αρχαιολόγοι της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων και Bar-Ilan University αντίστοιχα, λένε διστακτικά «ότι τελετές νεκρομαντείας λάμβαναν χώρα στο Σπήλαιο Te'omim κατά την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο και ότι το σπήλαιο μπορεί να χρησίμευε ως τοπικό μαντείο (νεκρομάντειο) για αυτόν τον σκοπό», σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο Harvard Theological Review.

Η φαινομενικά σκόπιμη τοποθέτηση αντικειμένων στο σπήλαιο υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι έκαναν τελετές νεκρομαντείας που είχαν σκοπό να αναστήσουν τους νεκρούς πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια, πράγμα που μας δίνει ένα καινούργιο παράδειγμα της λεγόμενης «αρχαιολογίας της μαγείας».

«Το σπήλαιο Te’omim στους Λόφους της Ιερουσαλήμ έχει όλα τα λατρευτικά και φυσικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για να χρησιμεύσει ως πιθανή Πύλη για τον Κάτω Κόσμο», λένε οι ερευνητές στη μελέτη. «Τα περισσότερα από τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν σε δυσπρόσιτες ρωγμές, συμπεριλαμβανομένων των λύχνων λαδιού, των κεραμικών και γυάλινων κυπέλλων και αγγείων, το τσεκούρι και τα μαχαίρια, χρησιμοποιούνταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για μαγεία στα σπήλαια που θεωρούνταν πιθανές Πύλες για τον Κάτω Κόσμο. Ο σκοπός τους ήταν να προβλέψουν το μέλλον και να καλέσουν τα πνεύματα των νεκρών».


Κάτοψη του σπηλαίου Te'omim. [Credit: B. Langford, M. Ullman/ Te’omim Cave Archaeological Project]
Κάτοψη του σπηλαίου Te'omim.
[Credit: B. Langford, M. Ullman/ Te’omim Cave Archaeological Project]

«Επειδή μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί πάνω από 100 κεραμικοί λύχνοι λαδιού αλλά μόνο τρία ανθρώπινα κρανία, υποθέτουμε ότι κατά την κύρια λατρευτική τελετή τοποθετούσαν κατά βάση λύχνους λαδιού για τις χθόνιες δυνάμεις, ίσως στο πλαίσιο τελετουργιών που τελούνταν στο σπήλαιο για να αναστηθούν οι νεκροί και να γίνουν προβλέψεις για το μέλλον», προσθέτει η ομάδα.

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν άλλη μια ταινία Indiana Jones, αλλά οι Klein και Zissu αναφέρονται σε μια σειρά γραπτών πηγών και αρχαιολογικών ανακαλύψεων για να ενισχύσουν τον ισχυρισμό τους ότι το σπήλαιο ήταν hotspot μαγικών τελετουργιών με σκοπό την ανάσταση και τη μαντεία.

«Ο προσδιορισμός μαγικών πρακτικών στα αρχαιολογικά στοιχεία δεν είναι απλός», είπαν οι ερευνητές. «Η μαγική πρακτική χρησιμοποιείται σε τελετουργικές πράξεις που γίνονται κατά βάση ατομικά για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μερικές φορές οι πρακτικές πρέπει να πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένη τοποθεσία ή απαιτούν τη χρήση συγκεκριμένων υλικών. Επομένως, για να εντοπίσουμε τη μαγεία στο αρχαιολογικό πλαίσιο, πρέπει να αναζητήσουμε υλικά στοιχεία για αυτές τις πρακτικές».

Για τον σκοπό αυτό, οι ερευνητές σημειώνουν ότι στο σπήλαιο Te'omim υπάρχει ένας βαθύ φρέαρ και μια ρέουσα πηγή της οποίας το νερό συσσωρεύεται σε μια λίμνη λαξευμένη σε βράχο, χαρακτηριστικά κοινά σε πολλά ιερά σπηλαίων στον ελληνορωμαϊκό κόσμο. Οι αρχαίοι λαοί πίστευαν ότι αυτοί οι υδάτινοι και υπόγειοι χώροι ήταν Πύλες για τον Κάτω Κόσμο και ότι τα φρέατα των σπηλαίων παρείχαν ένα μονοπάτι για να αναστηθούν οι νεκροί, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι Klein και Zissu δίνουν επίσης πολυάριθμες αναφορές σχετικά με τη νεκρομαντεία από την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο, μια εποχή κατά την οποία αυτή η πρακτική ήταν αμφιλεγόμενη και τελικά απαγορεύθηκε από τον αυτοκράτορα Κωνστάντιο Β' το 357 μ.Χ. Επισημαίνουν επίσης αρχαίες πηγές που συνδέουν τη νεκρομαντεία και άλλες μαγικές τελετουργικές πράξεις με τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο σπήλαιο, όπως κρανία, λύχνους και μέταλλα.

«Λόγω του αρχαιολογικού πλαισίου των ευρημάτων και της θέσης τους μέσα στο σπήλαιο, υποθέτουμε ότι τα κρανία τοποθετήθηκαν μαζί με τους λύχνους λαδιού ως μέρος μιας τελετουργίας μαγείας», είπε η ομάδα. «Η εξέταση τόσο των γραπτών πηγών όσο και των αρχαιολογικών ευρημάτων μπορεί να υποδείξει το είδος της τελετουργίας που λάμβανε χώρα στο σπήλαιο, στη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιούντο και κρύβονταν ανθρώπινα κρανία, λύχνοι και κύπελλα μαζί με μεταλλικά όπλα και άλλα τεχνουργήματα που χρονολογούνται από πολύ παλαιότερες περιόδους».

Ενώ μπορεί να μην μάθουμε ποτέ τι ακριβώς συνέβαινε στο Σπήλαιο Te'omim, η νέα μελέτη μας δίνει μια απόκοσμη και υποβλητική εξήγηση για τις περίεργες ανακαλύψεις που έχουν κάνει οι αρχαιολόγοι. Το σπήλαιο είναι μια υποδειγματική μελέτη περίπτωσης για τον «αναπτυσσόμενο κλάδο της ‘αρχαιολογίας της μαγείας’, που επικεντρώνεται σε στοιχεία για μαγικές και υπερφυσικές πρακτικές στο παρελθόν», σύμφωνα με τη μελέτη.

«Τα ευρήματα και το αρχαιολογικό τους πλαίσιο μας δίνει μια καλύτερη κατανόηση των μαντικών τελετουργιών που πιθανώς τελούνταν στο σπήλαιο και ρίχνουν φως στα ξόρκια των ελληνικών μαγικών παπύρων», καταλήγουν οι ερευνητές.

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: B. Fereira, Vice, ArkeoNews, Briefing News

Δεν υπάρχουν σχόλια