Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι άνθρωποι έφτασαν νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε στην Αμερική

Τα μενταγιόν —που πιστεύεται ότι είναι μεταξύ 25.000 και 27.000 ετών— είναι τα παλαιότερα γνωστά προσωπικά στολίδια που ανακαλύφθηκαν στην Α...

Τα μενταγιόν —που πιστεύεται ότι είναι μεταξύ 25.000 και 27.000 ετών— είναι τα παλαιότερα γνωστά προσωπικά στολίδια που ανακαλύφθηκαν στην Αμερική. [Credit: Thais Rabito Pansani/AP]
Τα μενταγιόν —που πιστεύεται ότι είναι μεταξύ 25.000 και 27.000 ετών— είναι τα παλαιότερα γνωστά προσωπικά στολίδια που ανακαλύφθηκαν στην Αμερική. [Credit: Thais Rabito Pansani/AP]

Μια άνευ προηγουμένου ανακάλυψη που έγινε από αρχαιολόγους που εργάζονται στη Βραζιλία κλονίζει όσα γνωρίζουμε για τους πρώτους κατοίκους της Αμερικής.

Ερευνητές μελέτησαν μενταγιόν από οστά βραδύποδα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι έφτασαν στην Αμερική νωρίτερα απ' ό,τι εκτιμούσαν οι γνωστές ως σήμερα, θεωρίες.

Έρευνα στη Νότια Αμερική έδειξε ότι άνθρωποι ζούσαν την ίδια περίοδο μαζί με το είδος των εξαφανισμένων γιγαντιαίων βραδυπόδων, ενισχύοντας τα δεδομένα ότι οι άνθρωποι έφτασαν στην Αμερική νωρίτερα από ότι θεωρούσαν οι ειδικοί, σύμφωνα με το AP.

Οι επιστήμονες μελέτησαν ορισμένα μενταγιόν, τα οποία φτιάχτηκαν από οστά βραδυπόδων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σκαλισμένα και προσεγμένα σχήματα και οι τρύπες στα στολίδια, ήταν έργο σκόπιμης χειροτεχνίας.

Τρία γιγάντια οστά ζώων που βρέθηκαν στο καταφύγιο Santa Elina στην κεντρική Βραζιλία ήταν πιθανώς διάτρητα και γυαλισμένα από ανθρώπινα χέρια.


Έχουν κατασκευαστεί από γιγάντιο κόκκαλο βραδύπου, σύμφωνα με την παλαιοντολόγο Thais Pansani. [Credit: Thaís Pansani and Pierre Gueriau]
Έχουν κατασκευαστεί από γιγάντιο κόκκαλο βραδύπου, σύμφωνα με την παλαιοντολόγο Thais Pansani. [Credit: Thaís Pansani and Pierre Gueriau]


Τα μενταγιόν —που πιστεύεται ότι είναι μεταξύ 25.000 και 27.000 ετών— είναι τα παλαιότερα γνωστά προσωπικά στολίδια που ανακαλύφθηκαν στην Αμερική και τα μόνα που είναι γνωστό ότι έχουν κατασκευαστεί από γιγάντιο κόκκαλο βραδύπου στο αρχαιολογικό αρχείο, σύμφωνα με την παλαιοντολόγο Thais Pansani, κύριο συγγραφέα μιας νέας μελέτης. Είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην οικολογία και τους φυσικούς πόρους στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Κάρλος στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χρονολόγηση των κοσμημάτων και των ιζημάτων που βρέθηκαν σε περιοχή της Βραζιλίας, έχουν ηλικία 25.000 με 27.000 ετών. Οι χρονολογικές αυτές εκτιμήσεις για τους πρώτους ανθρώπους που έφτασαν στην Αμερική, αφού μετανάστευσαν από την Αφρική και μετά από την Ευρασία, πάνε αρκετές χιλιάδες χρόνια πίσω, σε σύγκριση με προηγούμενες θεωρίες.

«Έχουμε καλά στοιχεία τώρα -μαζί με άλλες τοποθεσίες από τη Νότια και Βόρεια Αμερική- ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τις ιδέες μας για τη μετανάστευση των ανθρώπων στην Αμερική», δήλωσε η Mirian Liza Alves Forancelli Pacheco, μία από τους συγγραφείς της μελέτης και αρχαιολόγος στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Κάρλος στη Βραζιλία.

Τα στολίδια ανακαλύφθηκαν πριν από περίπου 30 χρόνια σε έναν προστατευμένο βράχο, που ονομάζεται Santa Elina, στην κεντρική Βραζιλία.

Τα τρία μενταγιόν από κόκκαλο προήλθαν από ένα εξαφανισμένο είδος γιγάντιου βραδύπου, γνωστό ως Glossotherium phoenesis. Η τοποθεσία διαθέτει επίσης βραχογραφίες ζωικών και ανθρώπινων μορφών, αν και η ακριβής ηλικία των σχεδίων είναι ακόμα ασαφής στους επιστήμονες.


Τα τρία μενταγιόν από κόκκαλο προήλθαν από ένα εξαφανισμένο είδος γιγάντιου βραδύπου, γνωστό ως Glossotherium phoenesis. [Credit: Júlia D'Oliveira]
Τα τρία μενταγιόν από κόκκαλο προήλθαν από ένα εξαφανισμένο είδος γιγάντιου βραδύπου, γνωστό ως Glossotherium phoenesis. [Credit: Júlia D'Oliveira]

Η νέα ανάλυση, από ομάδα ερευνητών από την Βραζιλία, την Γαλλία και τις ΗΠΑ, δείχνει ότι τα έργα αυτά φτιάχτηκαν μέσα σε λίγες μέρες έως λίγα χρόνια μετά τον αφανισμό των ζώων αυτών και πριν την μετατροπή τους σε απολίθωμα. Παλαιότερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα μενταγιόν δημιουργήθηκαν χιλιάδες χρόνια μετά τον αφανισμό των ζώων.

«Πιστεύουμε ότι ήταν προσωπικά αντικείμενα, πιθανώς για προσωπικό καλλωπισμό», δήλωσε ο Thais Rabito Pansani, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας και παλαιοντολόγος στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Κάρλος στη Βραζιλία.

Το πλάσμα της εποχής των παγετώνων θα ζύγιζε περίπου 600 κιλά - μεγαλύτερο από τις περισσότερες καφέ αρκούδες της σημερινής εποχής. Ενώ ο G. phoenesis πιστευόταν ότι ήταν ένα σχετικά μεγάλο είδος βραδύπου, ορισμένα αρχαία είδη ήταν τόσο μεγάλα που τα απολιθωμένα λαγούμια τους είναι τώρα σπήλαια στη νότια Βραζιλία που μπορούν να χωρέσουν πολλοί άνθρωποι.

«Όλες αυτές οι ημερομηνίες συμφωνούν για ηλικίες μεταξύ 27.000 και 25.000 ετών πριν, επομένως μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η ηλικία των αντικειμένων είναι σε αυτό το εύρος», είπε η Pansani.

Η Βόρεια και η Νότια Αμερική ήταν οι τελευταίες ήπειροι που κατοικήθηκαν από σύγχρονους ανθρώπους, αλλά το πότε ακριβώς ξεκίνησε αυτό είναι ένα θέμα που διχάζει τους αρχαιολόγους. Πολλοί ειδικοί είναι δύσπιστοι ότι οι άνθρωποι κατέλαβαν την Αμερική πριν από 16.000 χρόνια, σημείωσε η μελέτη.

Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της ανακάλυψης απολιθωμένων ανθρώπινων αποτυπωμάτων το 2021 στο Νέο Μεξικό που χρονολογούνται από 21.000 έως 23.000 χρόνια, υποδηλώνουν ότι οι πρώτοι άνθρωποι έφτασαν στη Νότια Αμερική νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε.

«Η επιβεβαίωση της ηλικίας αυτών των αντικειμένων από τη Santa Elina ενισχύει την υπόθεση των παλαιότερων ανθρώπινων κοσμημάτων στην Αμερική», είπε η Pansani.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων παρουσίασε πρόσφατα έναν νέο τρόπο εξαγωγής αρχαίου DNA από τεχνουργήματα οστών με μη επεμβατικό τρόπο. Οι ερευνητές εφάρμοσαν την πρωτοποριακή τεχνική σε ένα τρυπημένο δόντι ελαφιού που βρέθηκε σε μια σπηλιά στη Ρωσία και το φορούσαν πιθανότατα ως μενταγιόν. Η ανάλυση αποκάλυψε το φύλο του χρήστη και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.


Πηγή: CNN, News247


1 σχόλιο