Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου. Χρονολογείται στη Μυκηναϊκή εποχή, ΥΕ ΙΙΙ (14ος – 12ος αι. π.Χ.) Βρέθηκε στο μυκηναϊκό νεκροταφείο Κλαδ...
Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου.
Χρονολογείται στη Μυκηναϊκή εποχή, ΥΕ ΙΙΙ (14ος – 12ος αι. π.Χ.)
Βρέθηκε στο μυκηναϊκό νεκροταφείο Κλαδέου (Τρύπες).
Αποτελείται από 74 χαύλιους οδόντες αγριόχοιρου (κάπρου) οι οποίοι αποτελούσαν την εξωτερική επένδυση του κράνους κάποιου μυκηναίου πολεμιστή.
Οι χαύλιοι φέρουν οπή για την συγκράτησή τους στα φέροντα στοιχεία του κράνους. Εσωτερικά, το κράνος είχε ως επένδυση δέρμα ζώου ή τραχύ ύφασμα. Σε αυτό προσαρμόζονταν, με αντιθετική διάταξη σε κάθε σειρά, τα δόντια του αγριόχοιρου. Έχει υπολογισθεί ότι για την κατασκευή ενός κράνους χρειάζονταν οι χαυλιόδοντες 33 ζώων.
Η οδοντόφρακτη εκδοχή κράνους είναι η αρχαιότερη στον ελλαδικό χώρο και, πιθανότατα, δημιούργημα της ηπειρωτικής Ελλάδος, όπου και συναντάται συχνότερα.
Στην Ηλεία, χαύλιοι κάπρων προέρχονται τόσο από θολωτούς (Κακόβατος – Σαμικό) όσο και από θαλαμοειδείς τάφους (Κλαδέος και Αγία Τριάδα). Σε δύο ταφές του μυκηναϊκού νεκροταφείου της Αγ. Τριάδας οι χαύλοι που βρέθηκαν ξεπερνούν τους 100.
Σε όλες τις περιπτώσεις, τα αντικείμενα αυτά ανευρίσκονται σε τάφους μαζί με άλλα όπλα. Η συνύπαρξη αυτή, ευλόγως, οδηγεί στην υπόθεση ότι οι τάφοι ανήκαν σε πολεμιστές.
Το οδοντόφρακτο μυκηναϊκό κράνος, αποτελούσε συχνά διακριτικό στοιχείο της ηγετικής θέσης και του αξιώματος, ιδίως, όταν στην κορυφή έφερε λοφίο ή κέρατα ζώων.
Παραστάσεις οδοντόφρακτων κρανών ή πολεμιστών που τα φέρουν, συναντάμε συχνά σε αγγεία, σε χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια, σε σφραγιδολίθους και τοιχογραφίες. Σύμφωνα με αυτές μπορούμε, ουσιαστικώς, να ανασυνθέσουμε τα κράνη. Στις παραστάσεις, όσες μορφές φέρουν κράνος σχετίζονται με μάχη, εκστρατεία ή κυνήγι. (τοιχογραφίες Πύλου, Τίρυνθας, Θήρας και Ορχομενού).
Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, το “διαμάντι” της πόλης, με εντυπωσιακά εκθέματα όλων των ιστορικών και καλλιτεχνικών περιόδων, από όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.
Στεγάζεται σε πλήρως αποκατεστημένο και ειδικά διαμορφωμένο νεοκλασικό κτίριο, πιθανότατα έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ ή της ομάδας του, το οποίο λειτούργησε ως Δημοτική Αγορά στο κέντρο της πόλης του Πύργου από τον 19ο ως τις αρχές του 20ου αιώνα.
Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά 08.30-15.30
1η Απριλίου - 31 Οκτωβρίου: Κανονικό εισιτήριο 4 ευρώ, Μειωμένο 2 ευρώ
1η Νοεμβρίου - 31 Μαρτίου: γενική είσοδος 2 ευρώ
Πληροφορίες: 26220 41501
Πηγή: ΥΠΠΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια