Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αμαζόνιος: Αρχαίες βραχογραφίες αναδύθηκαν στην επιφάνεια του ποταμού λόγω της ξηρασίας

Ανθρώπινα πρόσωπα σμιλεμένα σε πέτρα ηλικίας 2.000 χρόνων εμφανίστηκαν σε μια βραχώδη απόκρημνη περιοχή κατά μήκος του ποταμού Αμαζονίου, κα...

Αμαζόνιος: Αρχαίες βραχογραφίες αναδύθηκαν στην επιφάνεια του ποταμού λόγω της ξηρασίας

Ανθρώπινα πρόσωπα σμιλεμένα σε πέτρα ηλικίας 2.000 χρόνων εμφανίστηκαν σε μια βραχώδη απόκρημνη περιοχή κατά μήκος του ποταμού Αμαζονίου, καθώς τα επίπεδα των υδάτων έπεσαν σε επίπεδα ρεκόρ κατά τη χειρότερη ξηρασία της περιοχής εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Ορισμένα βραχογραφήματα είχαν εντοπιστεί και στο παρελθόν, αλλά τώρα υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία που θα βοηθήσει τους ερευνητές να καθορίσουν την προέλευσή τους, δήλωσε τη Δευτέρα ο αρχαιολόγος Jaime de Santana Oliveira.

Η συγκεκριμένη περιοχή με τα χαραγμένα πετρώματα πιστεύεται ότι ήταν εκεί που κάποτε οι αυτόχθονες κάτοικοι ακόνιζαν τα βέλη και τα δόρατά τους πολύ πριν φτάσουν οι Ευρωπαίοι.

«Πρόκειται για προϊστορικά ή προαποικιακά ευρήματα. Δεν μπορούμε να τα χρονολογήσουμε ακριβώς, αλλά με βάση τα στοιχεία της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή, πιστεύουμε ότι είναι περίπου 1.000 έως 2.000 ετών», είπε ο Oliveira.

Σε μια περιοχή παρατηρούνται ομαλές αυλακώσεις στον βράχο που πιστεύεται ότι προκλήθηκαν από το ακόνισμα όπλων από τους ιθαγενείς, πολύ πριν την άφιξη των Ευρωπαίων στην ήπειρο.

Το βραχώδες σημείο ονομάζεται Ponto das Lajes στη βόρεια ακτή του Αμαζονίου, κοντά στο σημείο όπου ενώνονται οι ποταμοί Rio Negro και Solimoes.

Ο Ολιβέιρα εξήγησε ότι τα σκαλίσματα ήρθαν στην επιφάνεια για πρώτη φορά το 2010, αλλά η φετινή ξηρασία ήταν πιο έντονη, με το Rio Negro να έχει υποχωρήσει κατά 15 μέτρα από τον Ιούλιο, εκθέτοντας τεράστιες εκτάσεις βράχων και άμμου.

«Αυτή τη φορά βρήκαμε όχι μόνο περισσότερα σκαλίσματα αλλά το γλυπτό ενός ανθρώπινου προσώπου κομμένο στο βράχο», κατέληξε ο Oliveira, ο οποίος εργάζεται για το Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορικής και Καλλιτεχνικής Κληρονομιάς (IPHAN) που επιβλέπει τη διατήρηση ιστορικών τοποθεσιών.


Πηγή: ErtNews, The Huffington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια