Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ζωντανεύει η Ζυθοποιία ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη

Προχωράει το σύνθετο έργο της «αναγέννησης» της πρώην Ζυθοποιίας ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη και της μεταμόρφωσής της σε πολυχρηστικό χώρο. Το Κεντρ...

Ζωντανεύει η Ζυθοποιία ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη

Προχωράει το σύνθετο έργο της «αναγέννησης» της πρώην Ζυθοποιίας ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη και της μεταμόρφωσής της σε πολυχρηστικό χώρο. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού έδωσε χθες το πράσινο φως στην προμελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του ιστορικού βιομηχανικού συγκροτήματος και στη μελέτη συντήρησης των διακοσμητικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων του.

Με την ιστορία του να ξεκινάει το 1882 ως οινοπνευματοποιείο που κατόπιν εξελίχθηκε σε εταιρεία ζυθοποιίας, της οποίας η πλειοψηφία των μετοχών πέρασε το 1926 στην «Κάρολος Φιξ Α.Ε.» και με τους τίτλους τέλους να πέφτουν το 1983, όταν η εταιρεία πτώχευσε, το βιομηχανικό συγκρότημα βρίσκεται στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης και έχει χαρακτηριστεί από το ΥΠΠΟ ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Αποτελείται από περίπου 26 κτίρια, εκ των οποίων ένα σχεδιάστηκε από τον Τάκη Ζενέτο και σε γενικές γραμμές η κατάστασή τους είναι κακή. Η επανάχρησή του, στο πλαίσιο επένδυσης μεγάλης εταιρείας real estate, περιλαμβάνει ανέγερση δύο νέων κτιρίων και προβλέπει ότι το συγκρότημα θα στεγάζει ξενοδοχείο, διαμερίσματα προσωρινής διαμονής, εκθεσιακούς χώρους, γραφεία, εμπορικές δραστηριότητες μικρής κλίμακας, νέα μικρή ζυθοποιία και χώρους εστίασης και αναψυχής.

Στη προχθεσινή συνεδρίασή του, το ΚΣΝΜ έδωσε ομόφωνα τη θετική του γνωμοδότηση και στην προμελέτη της ενεργειακής αναβάθμισης του Ζαππείου Μεγάρου. Η προμελέτη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υγρομόνωση και θερμομόνωση της στέγης, ενίσχυση των κουφωμάτων, αντικατάσταση των κλιματιστικών μονάδων κ.ά.


Πηγή: Ν. Ζώης, Καθημερινή


Δεν υπάρχουν σχόλια