Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έκπληκτοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν άγαλμα του «Απόλλωνα Σαυροκτόνου» δίπλα σε αρχαίες γεωθερμικές πηγές

[Credit: Υπουργείο Πολιτισμού Ιταλίας] Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα μαρμάρινο άγαλμα του Απόλλωνα Σαυροκτόνου κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε ένα...

Έκπληκτοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν άγαλμα του «Απόλλωνα Σαυροκτόνου» δίπλα σε αρχαίες γεωθερμικές πηγές
[Credit: Υπουργείο Πολιτισμού Ιταλίας]

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα μαρμάρινο άγαλμα του Απόλλωνα Σαυροκτόνου κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε ένα ετρουσκικό και ρωμαϊκό λουτρό στο San Casciano dei Bagni στην Τοσκάνη.

Το λουτρό τροφοδοτείται από γεωθερμικές πηγές, τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι Ετρούσκοι για να παρέχουν νερό σε μέση θερμοκρασία 42 °C στο συγκρότημα Balnea Clusinae.

Σύμφωνα με το μύθο, η τοποθεσία ιδρύθηκε από τον Porsenna, έναν Ετρούσκο βασιλιά του Chiusi, αν και οι αρχαιολόγοι προτείνουν ότι το συγκρότημα χτίστηκε από τους Ετρούσκους τον τρίτο αιώνα π.Χ.

Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, τα λουτρά έγιναν δημοφιλής πόλος έλξης για τα θεραπευτικά οφέλη, με αξιόλογες προσωπικότητες με τον Καίσαρα Αύγουστο να το επισκέπτεται αρκετά συχνά.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν θραύσματα ενός αγάλματος του Απόλλωνα Σαυροκτόνου σε φυσικό μέγεθος στην άκρη του Μεγάλου Λουτρού, το οποίο είναι ρωμαϊκό αντίγραφο ενός χάλκινου αγάλματος που φιλοτέχνησε ο Έλληνας γλύπτης Πραξιτέλης, ο πιο διάσημος από τους Αττικούς γλύπτες του 4ου αιώνα π.Χ.


Έκπληκτοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν άγαλμα του «Απόλλωνα Σαυροκτόνου» δίπλα σε αρχαίες γεωθερμικές πηγές
[Credit: Υπουργείο Πολιτισμού Ιταλίας]

Ενδεικτικά αντίγραφα χρονολογούνται γενικά από τον 1ο έως τον 2ο αιώνα μ.Χ. και απεικονίζουν τον Απόλλωνα να προσπαθεί να πιάσει μια σαύρα που σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο. Ο Ρωμαίος ποιητής, Μάρκος Βαλέριος Μαρτιάλης, έγραψε ένα επίγραμμα για τα αγάλματα του Απόλλωνα Σαουροκτόνου: «Φύλαξε τη σαύρα, δόλιο αγόρι, που σέρνεται προς το μέρος σου. Θέλει να χαθεί από τα χέρια σου».

Ο Απόλλωνας έλαβε αναθήματα από αιτούντες που αναζητούσαν θεραπείες για τα δεινά τους. Επιπλέον, η απεικόνιση του Απόλλωνα να κυνηγά μια σαύρα μπορεί να συσχετιστεί με την οφθαλμολογία, καθώς οι σαύρες θεωρούνταν βασικό συστατικό για τη θεραπεία των οφθαλμικών παθήσεων.

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν επίσης έναν αναθηματικό βωμό από τραβερτίνη με δίγλωσση επιγραφή στα λατινικά και τα ετρουσκικά από τον 1ο αιώνα μ.Χ., που δείχνει τη συνεχιζόμενη επιρροή του ετρουσκικού πολιτισμού στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική Εποχή.


Απόλλων Σαυροκτόνος: Τι ξέρουμε για αυτόν

Με την ονομασία Απόλλων Σαυροκτόνος είναι γνωστά διάφορα μαρμάρινα Ρωμαϊκά γλυπτά του 1ου και 2ου αιώνα μ.Χ., τα οποία αποτελούν αντίγραφα του αρχικού ελληνικού από τον Πραξιτέλη κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. το οποίο ήταν ορειχάλκινο. Τα αγάλματα αυτά αναπαριστούν ένα γυμνό νεαρό άνδρα, ο οποίος θεωρείται πως είναι ο θεός Απόλλωνας, καθώς ετοιμάζεται να πιάσει μια σαύρα που σκαρφαλώνει στον κορμό ενός δέντρου.

Το Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ στις ΗΠΑ έχει στην κατοχή του μέρος ενός ορειχάλκινου αγάλματος με την παράσταση αυτή, το οποίο αγόρασε το 2004 από ιδιωτικό συλλέκτη στην Ελβετία ενώ αναφέρεται πως το άγαλμα κατά το 1930 βρισκόταν στη Γερμανία. Θεωρείται πιθανό πως πρόκειται για το αυθεντικό ελληνικό άγαλμα από τον 4ο αιώνα π.Χ. όμως δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα πλήρως η αυθεντικότητα του αγάλματος από την επιστημονική κοινότητα, ενώ η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει εγείρει αμφισβητήσεις σχετικά με την νομιμότητα της κατοχής του αγάλματος από το μουσείο καθώς υποστηρίζει ότι βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, και παρόμοιες αμφιβολίες έχει εκφράσει και η κυβέρνηση της Ιταλίας.


Πηγή: Fox Report

Δεν υπάρχουν σχόλια