Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαία τελετουργικά βρέθηκαν σε μπαμπού που χρονολογούνται πριν από 2.000 χρόνια

Οι μελετητές του πανεπιστημίου Tsinghua της Κίνας αποκρυπτογράφησαν τα γραπτά που βρέθηκαν σε 5 μπαμπού slips, τα οποία που χρονολογούνται α...

Αρχαία τελετουργικά βρέθηκαν σε μπαμπού που χρονολογούνται πριν από 2.000 χρόνια

Οι μελετητές του πανεπιστημίου Tsinghua της Κίνας αποκρυπτογράφησαν τα γραπτά που βρέθηκαν σε 5 μπαμπού slips, τα οποία που χρονολογούνται από την περίοδο των Εμπόλεμων Βασιλείων στην Κίνα πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια. Τα μπαμπού slips ήταν το κύριο μέσο για τη συγγραφή εγγράφων στην Κίνα πριν από την ευρεία εισαγωγή του χαρτιού.

Σε συνέντευξη Τύπου οι ειδικοί εξήγησαν ότι αυτά τα πέντε έγγραφα, που χρονολογούνται από την περίοδο των Εμπόλεμων Βασιλείων (475 π.Χ.-221 π.Χ.) και τη Δυναστεία Τσιν (221 π.Χ.-206 π.Χ.), είναι «χαμένα κλασικά (σ.σ. κείμενα) που δεν βρίσκονται στη σωζόμενη λογοτεχνία».

Τα πέντε σετ από μπαμπού slips παρέχουν νέο υλικό για τη μελέτη των τελετουργιών, της μουσικής και των σκέψεων εκείνης την εποχής. «Υπάρχουν δύο έγγραφα σχετικά με τελετουργίες, που ήταν η πρώτη ανακάλυψη της περιόδου πριν από την Δυναστεία Τσιν (πριν από το 221 π.Χ.) βιβλία σχετικά με τελετουργικά που καταγράφηκαν στα μπαμπού της περιόδου των Εμπόλεμων Βασιλείων (475-221 π.Χ.) που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής», είπε ο διευθυντής του Κέντρου Μελέτης και Συντήρησης Εγγράφων του Πανεπιστημίου Tsinghua, Huang Dekuan.


Eπιστήμονες εξετάζουν τα μπαμπού slips [Credit: Tsinghua University]
Eπιστήμονες εξετάζουν τα μπαμπού slips [Credit: Tsinghua University]

Τα δύο εντυπωσιακά κείμενα

Τα πιο εντυπωσιακά είναι τα δύο πρώτα τελετουργικά κείμενα, που συγκεντρώθηκαν σε έναν τόμο. Τα δύο κείμενα είναι συμπληρωματικά αφού το πρώτο τεκμηριώνει τις τελετουργικές ιδιαιτερότητες που πρέπει να εφαρμόζουν οι οικοδεσπότες και οι ρεσεψιονίστ κατά τη διάρκεια της «ιεροτελεστίας του φαγητού» και το δεύτερο καταγράφει τις λεπτομέρειες της τελετουργικής διαδικασίας που επιβάλλεται από τους υπεύθυνους υποθέσεων που εμπλέκονται στο ίδια ιεροτελεστία.

Τα δύο κείμενα, που δεν είχαν βρεθεί μέχρι σήμερα μεταξύ των χειρογράφων μπαμπού της περιόδου των Εμπόλεμων Βασιλείων, όχι μόνο διατηρούν το πρωτότυπο των τελετουργικών κειμένων εκείνης της περιόδου, αλλά αποκαλύπτουν επίσης ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά των τελετών του συμποσίου του μεγάλου αξιωματικού στην αρχαία πολιτεία Τσου. Αυτό καθιστά τα κείμενα πολύτιμες πηγές μελέτης για το τελετουργικό σύστημα πριν την περίοδο της Δυναστείας Τσιν.


Τα μπαμπού slips που βρέθηκαν. [Credit: Tsinghua University]
Τα μπαμπού slips που βρέθηκαν. [Credit: Tsinghua University]

Μουσική και φιλοσοφία ανάμεσα στα κείμενα των φύλλων μπαμπού

Τα πρόσφατα αποκρυπτογραφημένα έγγραφα περιλαμβάνουν επίσης δύο μουσικά κείμενα που παρέχουν σημαντικό υλικό για τη μελέτη του πρώιμου συστήματος θεωρίας της μουσικής της Κίνας καθώς και της μουσικής ιστορίας πριν από την Δυναστεία Τσιν.

Οι πέντε παραδοσιακές κινεζικές μουσικές νότες (gong, shang, jue, zhi και yu) είναι γραμμένες στις πέντε γωνίες ενός πενταγράμμου που είναι το κέντρο του Διαγράμματος των Πέντε Τόνων. Η νότα gong βρίσκεται στην κορυφή του πενταγράμμου, με τις υπόλοιπες τέσσερις νότες να βρίσκονται στις άλλες τέσσερις γωνίες, διατεταγμένες δεξιόστροφα. Υπάρχουν δύο ενότητες για το στυλ μουσικής. Το πρώτο παραθέτει τα ονόματα των μουσικών τόνων, ενώ το δεύτερο ακόμη μελετάται από τους επιστήμονες.

Το τελευταίο έγγραφο είναι φιλοσοφικό και καταγράφει την σχέση του παραδείσου με τον άνθρωπο και την ανθρώπινη υποκειμενικότητα. Το Πανεπιστήμιο Tsinghua φιλοξενεί σχεδόν 2.500 πολύτιμα μπαμπού slips  από την περίοδο των Εμπόλεμων Βασιλείων.

Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου συλλέγει και μελετά αρχαία έγγραφα από το 2008. Τα ερευνητικά αποτελέσματα δημοσιεύονται κάθε χρόνο από το 2011. Οι μελέτες καλύπτουν κλασικά κείμενα γύρω από την ιστορία, την πολιτική, την αστρονομία, τα μαθηματικά και άλλα.


Πηγή: Fox Report


Δεν υπάρχουν σχόλια