Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ιταλία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μνημειώδη ετρουσκικό τάφο στη νεκρόπολη του San Giuliano

Ένας μνημειακός τάφος των Ετρούσκων που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. και ανακαλύφθηκε στη νεκρόπολη του San Giuliano. [Credit: Soprin...

Ένας μνημειακός τάφος των Ετρούσκων που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. και ανακαλύφθηκε στη νεκρόπολη του San Giuliano. [Credit: Soprintendenza Archeologia Belle Arti Paesaggio Etruria Meridionale]
Ένας μνημειακός τάφος των Ετρούσκων που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. και ανακαλύφθηκε στη νεκρόπολη του San Giuliano.
[Credit: Soprintendenza Archeologia Belle Arti Paesaggio Etruria Meridionale]

Μετά από πολυετείς εργασίες, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν μνημειώδη τάφο που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. στην αρχαία ετρουσκική νεκρόπολη του San Giuliano, που βρίσκεται βόρεια της Ρώμης.

Αυτή η αξιοσημείωτη ανακάλυψη ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των προσπαθειών αποκατάστασης που αποσκοπούσαν στη διατήρηση των λαξευμένων σε βράχο ταφικών θαλάμων του χώρου. Επικεντρώνοντας αρχικά την προσοχή τους στον περίφημο "Τάφο της Βασίλισσας", οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έκπληκτοι έναν δεύτερο εξίσου εντυπωσιακό τάφο, που πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε περίπου την ίδια περίοδο. Αυτή η απροσδόκητη αποκάλυψη ανέδειξε την επιδεξιότητα των Ετρούσκων να σμιλεύουν επιβλητικές ταφικές κατασκευές απευθείας στο βραχώδες έδαφος.

Ο "Τάφος της Βασίλισσας", που ονομάστηκε έτσι λόγω της μεγαλοπρέπειάς του, αποτελεί απόδειξη της αρχιτεκτονικής ικανότητας των Ετρούσκων, καθώς διαθέτει έναν τεράστιο τριμερή ταφικό θάλαμο πλάτους 14 μέτρων και ύψους 10 μέτρων. Αυτός ο τάφος, μαζί με τον πρόσφατα ανακαλυφθέντα αντίστοιχό του, προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την εξέλιξη της ετρουσκικής κοινωνίας, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ των αριστοκρατικών ελίτ και του ευρύτερου πληθυσμού.


Κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης εκκαθάρισης γύρω από τον «Τφο της Βασίλισσας»", οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ένα εντυπωσιακό ταφικό οικοδόμημα, πλάτους 14 μέτρων και ύψους 10 μέτρων. [Credit: Soprintendenza Archeologia Belle Arti Paesaggio Etruria Meridionale]
Κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης εκκαθάρισης γύρω από τον «Τφο της Βασίλισσας»", οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ένα εντυπωσιακό ταφικό οικοδόμημα, πλάτους 14 μέτρων και ύψους 10 μέτρων.
[Credit: Soprintendenza Archeologia Belle Arti Paesaggio Etruria Meridionale]

Η σημασία αυτού του ευρήματος εκτείνεται πέρα από τα αρχιτεκτονικά θαύματα. Μέσω σχολαστικής ανάλυσης, οι αρχαιολόγοι στοχεύουν να διαλευκάνουν τα μυστήρια γύρω από τις ετρουσκικές πεποιθήσεις σχετικά με τη μετά θάνατον ζωή και την ιεραρχική τους δομή.

Καθώς οι προσπάθειες διατήρησης συνεχίζονται, οι τοπικές αρχές είναι έτοιμες να αποκαλύψουν αυτούς τους νεοανακαλυφθέντες τάφους στο κοινό και να προσκαλέσουν τους επισκέπτες να εξερευνήσουν την κληρονομιά των αρχαίων Ετρούσκων από πρώτο χέρι.


Παρά το γεγονός ότι ο τάφος ήταν επί αιώνες κρυμμένος στο υπέδαφος, παραμένει εξαιρετικά καλά διατηρημένος. [Credit: Soprintendenza Archeologia Belle Arti Paesaggio Etruria Meridionale]
Παρά το γεγονός ότι ο τάφος ήταν επί αιώνες κρυμμένος στο υπέδαφος, παραμένει εξαιρετικά καλά διατηρημένος.
[Credit: Soprintendenza Archeologia Belle Arti Paesaggio Etruria Meridionale]

Ο δήμαρχος του Barbarano Romano εξέφρασε τον ενθουσιασμό του, δηλώνοντας: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτή την ανακάλυψη, η οποία ενισχύει περαιτέρω την αρχαιολογική αξία της πόλης μας. Θα προωθήσουμε την περιοχή αυτή, ώστε τόσο οι ντόπιοι όσο και οι τουρίστες να μάθουν για τις εκπληκτικές υπόγειες κατασκευαστικές ικανότητες του αρχαίου πολιτισμού των Ετρούσκων».

Τους επόμενους μήνες, καθώς οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους, οι μνημειακοί αυτοί τάφοι θα ανοίξουν τις πόρτες τους στους επισκέπτες.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια