Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Καλαμάτα: Σπηλαιώδης ναός Αγίου Ιωάννη - Συνεχίζονται οι βανδαλισμοί παρά το σφράγισμα

Ένας χρόνος πέρασε σχεδόν από το σφράγισμα του σπηλαιώδους υστεροβυζαντινού ναού του Αγίου Ιωάννη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, στη...

Καλαμάτα: Σπηλαιώδης ναός Αγίου Ιωάννη - Συνεχίζονται οι βανδαλισμοί παρά το σφράγισμα

Ένας χρόνος πέρασε σχεδόν από το σφράγισμα του σπηλαιώδους υστεροβυζαντινού ναού του Αγίου Ιωάννη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, στη «σκιά» του Κάστρου Καλαμάτας.

Η απόφαση για απομόνωση ενός από τους πιο ιστορικούς χώρους της πόλης είχε παρθεί από το 2022 ώστε να σταματήσει να αποτελεί στέκι νεαρών, αστέγων ή ακόμα και ναρκομανών όπως είχε παρατηρηθεί, ωστόσο αυτή ενεργοποιήθηκε με… συνοπτικές διαδικασίες ένα χρόνο μετά, όταν μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας πήραν την… κατάσταση στα χέρια τους, καθαρίζοντας το εσωτερικό του ναού που θύμιζε χωματερή, εκθέτοντας ουσιαστικά τους αρμόδιους που για χρόνια βρίσκονταν σε ρόλο θεατή.

Ερχόμενοι στο σήμερα, η κατάσταση παραμένει στάσιμη με τάσεις περαιτέρω υποβάθμισης, με τα σκουπίδια εντός του ναού να έχουν κάνει… εκ νέου την εμφάνιση τους, παρά το σφράγισμα της εισόδου.


Καλαμάτα: Σπηλαιώδης ναός Αγίου Ιωάννη - Συνεχίζονται οι βανδαλισμοί παρά το σφράγισμα

Όπως φαίνεται, τα σκαλιά στο δεξί κτήριο που στηρίζεται η καγκελόπορτα, οδηγούν στο περίφημο παράθυρο που για χρόνια αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της φωτογραφίας, μέσω του οποίου ορισμένοι φτάνουν με ευκολία στο ναό, «χρησιμοποιώντας» τον ανάλογα με τις ανάγκες τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις φθορές που προκύπτουν. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε κάτοικος της περιοχής στην “Ε”, τονίζοντας πως τις βραδινές κυρίως ώρες ακούγονται συχνά νεανικές φωνές και χτυπήματα από τον χώρο, σε ένα σημείο όπου υπό σοβαρές προϋποθέσεις θα έπρεπε να είναι τουριστικό αξιοθέατο για την περιοχή. Παράλληλα, δείγμα της προχειρότητας και της αδιαφορίας που επικρατεί στο ναό, είναι πως δεν σκέφτηκε κανείς να αφαιρέσει τουλάχιστον την σχετική ταμπέλα που οδηγεί σε αυτόν, κάτι που παραξένεψε πρόσφατα επισκέπτες της πόλης το τριήμερο της Υπαπαντής, όταν επισκέφτηκαν τα γραφικά σοκάκια της Παλιάς Ανω Πόλης, τακτική που υφίσταται αντίστοιχα τόσο τις μέρες του Πάσχα όσο και κατά τη θερινή σεζόν από τουρίστες, οι οποίοι την έχουν χαρακτηρίσει στα social media -ύστερα και από σχετική αναφορά της “Ε”- ως «Πλάκα της Καλαμάτας», θυμίζοντας κάτι από την εμπορική περιοχή της Αθήνας. Αν αναλογιστεί κανείς δε, την αξιόλογη εικόνα που παρουσίαζε πριν λίγα χρόνια ο ναός, θα καταλάβει πως για κάποια ζητήματα της πόλης η αδιαφορία κυριαρχεί, «θάβοντας» την ιστορία της.


Καλαμάτα: Σπηλαιώδης ναός Αγίου Ιωάννη - Συνεχίζονται οι βανδαλισμοί παρά το σφράγισμα

Ενα ιστορικό διατηρητέο μνημείο στα αζήτητα

Ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται Νοτιοδυτικά του κάστρου πολύ κοντά και ανατολικά του ιερού ναού της Αγίας Κυριακής και είναι κτίσμα του 17ου αιώνα.

Η κόγχη της εκκλησίας και τα παραβήματα είναι λαξευμένα μέσα στο βράχο. Σύμφωνα με το κείμενο με το οποίο το Υπουργείο Πολιτισμού την ανακηρύσσει ιστορικό διατηρητέο μνημείο, η εκκλησία διασώζει τοιχογραφίες σε δύο στρώματα.

Στο ίδιο πλαίσιο, όπως είχε αναδείξει πριν εφτά χρόνια σχετικό ρεπορτάζ του travel.eleftheriaonline.gr, ο χώρος διέθετε θρησκευτικές εικόνες και λοιπό εξοπλισμό ώστε να προσκυνούν οι πιστοί, ωστόσο αυτά έκαναν… φτερά, στο γενικότερο πλαίσιο ανομίας που επικρατεί στο χώρο. Οι μόνες που δεν έχουν αλλοιωθεί -ακόμα- από ανθρώπινη παρέμβαση είναι δύο αγιογραφίες, οι οποίες όμως διακρίνονται ελάχιστα, καθώς ελέω έκθεσης στα καιρικά φαινόμενα λόγω της μονίμως ανοιχτής εισόδου και της οροφής αριστερά ξεθωριάζουν όλο και περισσότερο. Όπως σημειώνουν μάλιστα κάτοικοι της περιοχής, δεν είναι διόλου απίθανο ο ναός να καταρρεύσει μελλοντικά λόγω της ανύπαρκτης συντήρησης και του μόνιμου σφραγίσματος, περνώντας οριστικά στην ιστορία, μιας και η κατάσταση δείχνει μη αναστρέψιμη.


Πηγή: Ελευθερία Online

Δεν υπάρχουν σχόλια