Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κατάρτια πλοίων ξεχωρίζουν στα απομεινάρια ενός αρχαίου ρωμαϊκού λιμανιού που βρέθηκε στα νερά της Σλοβενίας

Τμήμα καταρτιού ερυθρελάτης από αρχαίο πλοίο [Credit: ZaPA] Σε μία αξιοσημείωτη ανακάλυψη προχώρησαν οι αρχαιολόγοι, εντοπίζοντας τα δείγματ...

Τμήμα καταρτιού ερυθρελάτης από αρχαίο πλοίο [Credit: ZaPA]
Τμήμα καταρτιού ερυθρελάτης από αρχαίο πλοίο [Credit: ZaPA]

Σε μία αξιοσημείωτη ανακάλυψη προχώρησαν οι αρχαιολόγοι, εντοπίζοντας τα δείγματα ενός αρχαίου ρωμαϊκού λιμανιού, κοντά στην Αδριατική ακτή της Σλοβενίας, ρίχνοντας φως στην πλούσια ναυτική ιστορία της περιοχής.

Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν σε μία τοποθεσία κοντά στην προβλήτα της Σχολής Ναυτιλιακών Σπουδών και Μεταφορών, στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα, στο Φιζίνε, κοντά στην πόλη Πορτορόζ.


Υποβρύχιες ανασκαφές από το 2017

Οι υποβρύχιες ανασκαφές, ξεκίνησαν το 2017, και παρά τις δύσκολες συνθήκες, με περιορισμένη ορατότητα, έχουν ανασύρει έναν θησαυρό από χειροποίητα αντικείμενα. Ανάμεσα στα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα των ανασκαφών, συγκαταλέγονται τα περισσότερα από 3.000 θραύσματα κεραμικών αγγείων, τα οποία ήταν κυρίως εισαγόμενα αγγεία της Ύστερης Αρχαιότητας, αγγεία όπως αμφορείς, ακατέργαστα κεραμικά και κεραμικά θραύσματα με σφραγίδες terra sigillata.


[Credit: ZaPA]

Αρχαιολόγος κατά την διάρκεια εργασιών [Credit: ZaPA]
Αρχαιολόγος κατά την διάρκεια εργασιών [Credit: ZaPA]

3.000 κεραμικά θραύσματα έχουν βρεθεί στην περιοχή [Credit: ZaPA]
3.000 κεραμικά θραύσματα έχουν βρεθεί στην περιοχή [Credit: ZaPA]

Πολύτιμες γνώσεις και συμπεράσματα από τα κεραμικά θραύσματα

Τα κεραμικά ευρήματα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το εμπόριο και τις πολιτιστικές ανταλλαγές της περιοχής της Ρωμαϊκής Εποχής. Οι αρχαιολόγοι με ενθουσιασμό ανακάλυψαν εξαρτήματα απ’ τον εξοπλισμό του καταρτιού και δύο εξαιρετικά σπάνια ευρήματα από κατάρτια ιστιοφόρων.

Ένα από τα θραύσματα του καταρτιού, μήκους περίπου ενός μέτρου, ήταν κατασκευασμένο από ξύλο έλατου και διέθετε ενσωματωμένη μία δρύινη τροχαλία. Το άλλο κατάρτι, επίσης κατασκευασμένο από έλατο, έχει το εντυπωσιακό μήκος του 1.5 μέτρου. Οι ανακαλύψεις αυτές, μαρτυρούν ότι οι θαλάσσιες δραστηριότητες κάποτε άκμαζαν σ’ αυτό το αρχαίο λιμάνι.


Ο αρχαίος ιστός από έλατο είχε ενσωματωμένη τροχαλία. [Credit: ZaPA]
Ο αρχαίος ιστός από έλατο είχε ενσωματωμένη τροχαλία. [Credit: ZaPA]

Περισσότερα 3.000 κεραμικά θραύσματα έχουν βρεθεί στην περιοχή [Credit: ZaPA]
Περισσότερα 3.000 κεραμικά θραύσματα έχουν βρεθεί στην περιοχή.
[Credit: ZaPA]

Ξύλινα τμήματα των καταρτιών μέσα στον βυθό.  [Credit: ZaPA]
Ξύλινα τμήματα των καταρτιών μέσα στον βυθό.  [Credit: ZaPA] 

Ένα πολυσύχναστο λιμάνι της αρχαιότητας

Η προστατευμένη θέση του χώρου ανασκαφής, κατά μήκος της ακτής σε συνδυασμό με τους παρακείμενους αρχαιολογικούς χώρους, υποδηλώνει ότι στην περιοχή υπήρχε ένα μικρό λιμάνι με ξύλινες αποβάθρες και κατασκευές, όπως ένας λιμενοβραχίονας και μία κατασκευή που συνέδεε το λιμάνι με την ακτή κατά την Ύστερη Αρχαιότητα.

Ειδικοί διαφόρων επιστημονικών και αρχαιολογικών πεδίων, σχεδιάζουν τώρα να ξεκινήσουν το επόμενο στάδιο της επιτόπιας έρευνας, ώστε να εξετάσουν διεξοδικά συγκεκριμένες πτυχές του χώρου και ν’ αξιολογήσουν τα ευρήματα, πλέον υπό το φως των προγενέστερων ερευνών.

Για τη συντήρηση των ξύλινων στοιχείων που ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια των ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν ρητίνη μελαμίνης, ενώ τα υπόλοιπα υλικά έχουν μεταφερθεί στο Ναυτικό Μουσείο στο Πιράν, για περαίτερω μελέτη και συντήρηση.


Πηγή: Enikos, ArtNet, DiverNet

Δεν υπάρχουν σχόλια