Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανασκαφή αποκαλύπτει πιθανά ίχνη της έπαυλης του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου

Ο χώρος ανασκαφής στην περιοχή Somma Vesuviana. [Credit: University of Tokyo Foundation] Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο ανακάλυψα...

Ο χώρος ανασκαφής στην περιοχή Somma Vesuviana. [Credit: University of Tokyo Foundation]
Ο χώρος ανασκαφής στην περιοχή Somma Vesuviana.
[Credit: University of Tokyo Foundation]

Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο ανακάλυψαν αυτό που πιστεύουν ότι μπορεί να είναι τα ίχνη της έπαυλης του Αυγούστου, του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα, στην περιοχή  Somma Vesuviana στη νότια Ιταλία.

Η Somma Vesuviana, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Βεζούβιου, έχει αποκτήσει αρχαιολογικό ενδιαφέρον εδώ και καιρό για τα αρχαία ρωμαϊκά ερείπια που είναι θαμμένα κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα. Οι ανασκαφές της ομάδας, που συνεχίζονται από το 2002, έχουν ρίξει νέο φως σε αυτόν τον ιστορικό χώρο.

Τα πρόσφατα ευρήματα περιλαμβάνουν μια δομή που χρονολογείται πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια, θαμμένη κάτω από ηφαιστειακές αποθέσεις από την έκρηξη του 79 μ.Χ. Το κτήριο αυτό, που πιθανολογείται ότι είναι μία έπαυλη, παρουσιάζει αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που είναι χαρακτηριστικά των πλούσιων ρωμαϊκών κατοικιών. Η ανακάλυψη ενός δωματίου που πιθανώς χρησιμοποιήθηκε για ιδιωτικό λουτρό, μαζί με τα στοιχεία ενός κλιβάνου, υποδηλώνει πολυτελή διαμερίσματα διαβίωσης, κατάλληλα για μια σημαίνουσα προσωπικότητα όπως ο Αύγουστος.


Τα υπολείμματα αυτού που πιστεύεται ότι είναι ένας κλίβανος που χρησιμοποιήθηκε για τη θέρμανση ενός λουτρού στην τοποθεσία Somma Vesuviana. [Credit: University of Tokyo Foundation]
Τα υπολείμματα αυτού που πιστεύεται ότι είναι ένας κλίβανος που χρησιμοποιήθηκε για τη θέρμανση ενός λουτρού στην τοποθεσία Somma Vesuviana. [Credit: University of Tokyo Foundation]

Η ραδιοχρονολόγηση δειγμάτων ξυλάνθρακα από την έπαυλη υποδεικνύει την πρωταρχική χρήση της στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ., γεγονός που ευθυγραμμίζεται με τις ιστορικές καταγραφές της παρουσίας του Αυγούστου στην περιοχή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ο ομότιμος καθηγητής Aoyagi Masanori του Πανεπιστημίου του Τόκιο δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε τις ζημιές που προκλήθηκαν στη βόρεια πλευρά του Βεζούβιου και να αποκτήσουμε μια καλύτερη συνολική εικόνα της έκρηξης του 79 μ.Χ.».

Η παρουσία προσωπικών λουτρών στην έπαυλη, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψή της που συμπίπτει με το θάνατο του Αυγούστου, ενισχύει την υπόθεση της σύνδεσής της με τον αυτοκράτορα. Επιπλέον, η μεταγενέστερη κατασκευή ενός μεγάλου κτηρίου που έμοιαζε με ναό στην κορυφή της έπαυλης ενισχύει αυτή τη θεωρία.


[Credit: University of Tokyo Foundation]

Η ανασκαφή παρέχει επίσης κρίσιμα στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις της έκρηξης του 79 μ.Χ. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις υποστήριζαν ότι η καταστροφή της έκρηξης επηρέασε κυρίως τη νότια πλευρά του Βεζούβιου, καταστρέφοντας την Πομπηία και το Ηράκλειο. Ωστόσο, η ανακάλυψη καταρρεύσαντων τοίχων και διάσπαρτων κεραμιδιών στέγης στο Somma Vesuviana υποδεικνύει σημαντικές ζημιές που προκλήθηκαν από πυροκλαστικά κύματα και ροές στους βόρειους πρόποδες του ηφαιστείου.

«Μέχρι τώρα, θεωρούσαμε ότι οι επιπτώσεις της έκρηξης του 79 μ.Χ. στο Somma Vesuviana ήταν περιορισμένες... Αυτή η έρευνα έδειξε ότι οι επιπτώσεις της έκρηξης εκείνη την εποχή ήταν μεγαλύτερες» δήλωσε ο καθηγητής Toshitsugu Fujii, ηφαιστειολόγος που συμμετείχε στην έρευνα.


Ο χώρος ανασκαφής στην περιοχή Somma Vesuviana. [Credit: University of Tokyo Foundation]
Ο χώρος ανασκαφής στην περιοχή Somma Vesuviana.
[Credit: University of Tokyo Foundation]

Η έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. παραμένει μια από τις πιο καταστροφικές φυσικές καταστροφές της ιστορίας, με την ηφαιστειακή τέφρα, τα πυροκλαστικά κύματα και τις ροές να στοιχίζουν πολλές ζωές και να θάβουν ολόκληρες πόλεις. Ενώ η Πομπηία και το Ηράκλειο έχουν μελετηθεί εκτενώς, η έκταση της καταστροφής στη βόρεια πλευρά του Βεζούβιου εξακολουθεί να αποκαλύπτεται μέσω των συνεχιζόμενων ανασκαφών σε τοποθεσίες όπως η Somma Vesuviana.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια