Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μεσαιωνική αποχέτευση με την μορφή του Lincoln Imp βρέθηκε κάτω από πόρτα-παγίδα τουαλέτας

[Credit: Local Democracy Reporting Service/BBC] Ένα ζευγάρι που κατοικεί στο  Lincoln  της Αγγλίας, έπεσε πάνω σε ένα αξιοσημείωτο κομμάτι τ...

[Credit: Local Democracy Reporting Service/BBC]

Ένα ζευγάρι που κατοικεί στο Lincoln της Αγγλίας, έπεσε πάνω σε ένα αξιοσημείωτο κομμάτι της ιστορίας ενώ φρόντιζε το σπίτι του στην περιοχή Vicar's Court.

Η Tracy και ο Rory Vorster καθάριζαν το μπάνιο τους όταν ο Rory έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη: μια καταπακτή πάνω από την τουαλέτα, κρυμμένη κάτω από ένα φυτό. Με μεγάλο ενδιαφέρον ο Rory σήκωσε την καταπακτή, αποκαλύπτοντας μια μεγάλη πέτρινη πλάκα με ένα σκαλισμένο πρόσωπο που έμοιαζε με το περίφημο Lincoln Imp. Αυτό το γκροτέσκο πρόσωπο, με το ανοιχτό στόμα του να παραπέμπει σε αποχέτευση ή ίσως σε μεσαιωνικό ουρητήριο, γοήτευσε τους Vorsters.

Το Lincoln Imp είναι μια σκαλιστή πέτρινη γκροτέσκα με αυτιά αγελάδας, κέρατα αγελάδας, νύχια, ένα τριχωτό σώμα με σταυρωμένα πόδια, σκαρφαλωμένο πάνω σε μια κολόνα με θέα την Αγγελοχορωδία του Καθεδρικού του Λίνκολν. Πιθανότατα σκαλισμένο τον 13ο αιώνα, το ξωτικό έγινε σύντομα το αγαπημένο του κοινού από τις γκροτέσκες του καθεδρικού ναού. Οι θρύλοι αυξήθηκαν γύρω από το χαρισματικό διαβολάκι. Σύμφωνα με μια εκδοχή, αυτός και ένας φίλος του, ένα ξωτικό, στάλθηκαν από τον Σατανά για να προκαλέσουν χάος στη βόρεια Αγγλία. Έσπαζαν έπιπλα, έσπαζαν βιτρό και εκφόβιζαν τον επίσκοπο στον καθεδρικό ναό του Lincoln, όταν ένας άγγελος αναδύθηκε από ένα βιβλίο ύμνων και έκανε το πιο προκλητικό, το πιο θορυβώδες ξωτικό, πέτρα.

Σήμερα το Lincoln Imp είναι η μασκότ της πόλης. Η ομάδα ποδοσφαίρου της πόλης έχει το παρατσούκλι "The Imps" και έχει το Imp στο λογότυπό της. Αντίγραφα του Imp βρίσκονται σε όλη την πόλη, ενώ έφτασε μέχρι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου μια αναπαραγωγή του Imp τοποθετήθηκε στον τοίχο του Front Quad του Lincoln College.

[Credit: Local Democracy Reporting Service/BBC]

Το Lincoln Imp. [Credit: Caro Wallis via Flickr]
Το Lincoln Imp. [Credit: Caro Wallis via Flickr]

Ειδικοί από το Lincoln Civic Trust εξέτασαν την λίθινη πλάκα, υποδεικνύοντας ότι πιθανότατα χρησίμευε ως μια περίτεχνη αποχέτευση ή μέρος ενός πρώιμου υδραυλικού συστήματος που χρονολογείται από τα μέσα έως τα τέλη του 14ου αιώνα. Η εκτίμηση αυτή ευθυγραμμίζεται με ιστορικά αρχεία που τεκμηριώνουν παρόμοια χαρακτηριστικά σε σπίτια γύρω από το Lincoln.

Η κ. Vorster παρατήρησε: «Κοιτάζεις το εξωτερικό του σπιτιού και αυτό είναι αρκετά ιστορικό, αλλά το να βρίσκεις τώρα κάτι στο εσωτερικό του είναι εκπληκτικό». Ο κ. Vorster πρόσθεσε: «Όλο το σπίτι έχει ένα είδος κούφιας τοιχοποιίας, οπότε αμέσως σκεφτήκαμε ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλα. Στην πραγματικότητα, είμαστε σχεδόν σίγουροι τώρα». Ο ενθουσιασμός του ζευγαριού ήταν έκδηλος καθώς μοιράστηκαν το εύρημά τους με την τοπική κοινότητα, πυροδοτώντας ένα κύμα ενδιαφέροντος και εικασιών στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.


Tracy και Rory Vorster. [Credit: Local Democracy Reporting Service]
Tracy και Rory Vorster. [Credit: Local Democracy Reporting Service]

Το σπίτι των Vorsters βρίσκεται στο Vicar's Court, ένα κτίριο που ιδρύθηκε από το κολλέγιο των ιερέων τον 13ο αιώνα στην αυλή του Minster, ακριβώς νότια του καθεδρικού ναού. Μέρος του κατεδαφίστηκε στον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο, αλλά ανάμεσα στα απομεινάρια σήμερα υπάρχει μια επιλεγμένη ομάδα ενοικιαζόμενων κατοικιών που ανήκουν στον Καθεδρικό Ναό του Lincoln. Μια έρευνα για τα ιστορικά σπίτια στο Λίνκολν που δημοσιεύθηκε το 1987 καταγράφει "γκροτέσκα μάσκα που σχηματίζει την αποχέτευση" σε ένα σπίτι του Vicar's Court.

«Ήμασταν έκπληκτοι όταν το βρήκαμε, αλλά όχι σοκαρισμένοι, καθώς το σπίτι είναι τόσο παλιό και ενδιαφέρον που είναι κάπως αναμενόμενο να βρούμε εκπληκτικά πράγματα», δήλωσε η κ. Vorster στο LincolnshireLive.


Πηγή: Archaeology News, The History Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια