Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αγγλία: Καθηγητής βρίσκει στον κήπο του σπιτιού του πέτρα με αρχαία γραφή

Η σπάνια πέτρα με την αρχαία γραφή. [Credit: The Herbert Art Gallery and Museum] Η πέτρα, έχει μήκος 11 εκατοστά και βάρος 139 γραμμάρια και...

Η σπάνια πέτρα με την αρχαία γραφή. [Credit: The Herbert Art Gallery and Museum]
Η σπάνια πέτρα με την αρχαία γραφή.
[Credit: The Herbert Art Gallery and Museum]

Η πέτρα, έχει μήκος 11 εκατοστά και βάρος 139 γραμμάρια και είναι χαραγμένη στις τρεις από τις τέσσερις πλευρές της.

Ένας καθηγητής γεωγραφίας τακτοποιούσε τον κατάφυτο κήπο του στο σπίτι του στο Κόβεντρι της Αγγλίας, όταν έπεσε πάνω σε μία μεγάλη πέτρα με μυστηριώδεις χαράξεις.

Αμέσως έστειλε φωτογραφίες σε έναν τοπικό αρχαιολόγο και έμεινε έκπληκτος όταν έμαθε ότι τα σημάδια δημιουργήθηκαν πριν από περισσότερα από 1.600 χρόνια και ότι το εύρημά του ήταν άξιο για ένα μουσείο, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian.


Η αρχαία γραφή

Ο ορθογώνιος βράχος από ψαμμίτη που είχε ανακαλύψει ο Γκράχαμ Σένιορ ήταν χαραγμένος με ogham, ένα αλφάβητο που χρησιμοποιούνταν κατά την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο κυρίως για τη γραφή στην ιρλανδική γλώσσα.

Πριν οι άνθρωποι της Ιρλανδίας αρχίσουν να χρησιμοποιούν χειρόγραφα από περγαμηνή, χρησιμοποιούσαν το σύστημα γραφής ogham , που αποτελείται από παράλληλες γραμμές σε ομάδες πάνω σε υλικά όπως η πέτρα. Σπάνια παραδείγματα τέτοιων λίθων προσφέρουν μια εικόνα της ιρλανδικής γλώσσας πριν από τη χρήση της λατινικής γραφής.


Ο Γκράχαμ Σένιορ, ο καθηγητής που βρήκε την πέτρα, με την Άλι Γουέλς, επιμελήτρια εκθέσεων στην Herbert Art Gallery and Museum στο Κόβεντρι. [Credit: The Herbert Art Gallery and Museum]
Ο Γκράχαμ Σένιορ, ο καθηγητής που βρήκε την πέτρα, με την Άλι Γουέλς, επιμελήτρια εκθέσεων στην Herbert Art Gallery and Museum στο Κόβεντρι. [Credit: The Herbert Art Gallery and Museum]

Ο Σενιόρ, 55 ετών, δήλωσε: «Απλώς καθάριζα ένα παρτέρι από ζιζάνια και πέτρες όταν είδα αυτό το πράγμα και σκέφτηκα, αυτό δεν είναι φυσικό, δεν είναι γρατζουνιές από ζώο. Δεν μπορεί να ήταν περισσότερο από τέσσερις ή πέντε ίντσες κάτω από την επιφάνεια».

Το έπλυνε και συμβουλεύτηκε έναν συγγενή του που ήταν αρχαιολόγος, ο οποίος του πρότεινε να επικοινωνήσει με το Πρόγραμμα Φορητών Αρχαιοτήτων, το οποίο ενθαρρύνει την καταγραφή αρχαιολογικών αντικειμένων που βρίσκονται από μέλη του κοινού.


«Εκπληκτικό εύρημα»

Η Tερέζα Γκίλμορ, αρχαιολόγος και υπεύθυνη συνδέσμου ευρημάτων για το Staffordshire και τα West Midlands με έδρα τα Μουσεία του Μπέρνιγχαμ, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα εκπληκτικό εύρημα. Η ομορφιά του προγράμματος φορητών αρχαιοτήτων είναι ότι οι άνθρωποι βρίσκουν πράγματα που συνεχίζουν να ξαναγράφουν την ιστορία μας.

Το συγκεκριμένο εύρημα μας έδωσε μια νέα εικόνα για την πρώιμη μεσαιωνική δραστηριότητα στο Κόβεντρι, την οποία πρέπει ακόμη να κατανοήσουμε. Κάθε τέτοιο εύρημα βοηθάει στη συμπλήρωση του παζλ μας και μας δίνει λίγες περισσότερες πληροφορίες».


Αγγλία: Καθηγητής βρίσκει στον κήπο του σπιτιού του πέτρα με αρχαία γραφή

Αγγλία: Καθηγητής βρίσκει στον κήπο του σπιτιού του πέτρα με αρχαία γραφή

Αγγλία: Καθηγητής βρίσκει στον κήπο του σπιτιού του πέτρα με αρχαία γραφήΗ ίδια επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για μια γραφή ogham, αυτή ενός πρώιμου στυλ, η οποία πιθανότατα χρονολογείται στον 5o με 6ο αιώνα.

Η Γκίλμορ δήλωσε ότι τέτοιες πέτρες είναι «πολύ σπάνιες και γενικά έχουν βρεθεί στην Ιρλανδία ή τη Σκωτία … οπότε το να τις βρίσκουμε είναι πραγματικά ασυνήθιστο».

Η πέτρα, η οποία έχει μήκος 11 εκατοστά και βάρος 139 γραμμάρια, είναι χαραγμένη στις τρεις από τις τέσσερις πλευρές της.


Η πέτρα θα μπει σε μουσείο

Η πέτρα θα εκτεθεί στην Herbert Art Gallery and Museum στο Κόβεντρι, στην οποία ο δάσκαλος που την βρήκε την έχει δωρίσει μόνιμα.

Θα συμμετέχει στην επερχόμενη έκθεση Collecting Coventry, η οποία εγκαινιάζεται στις 11 Μαΐου.

Ο Αλί Γουέλς, επιμελητής του μουσείου, δήλωσε: «Η έκθεση θα είναι μια πολύ σημαντική έκθεση για το Κόβεντρι. Είναι πραγματικά απίστευτο. Η γλώσσα προέρχεται από την Ιρλανδία. Έτσι, το να τη βρούμε μέσα στο Κόβεντρι ήταν ένα συναρπαστικό μυστήριο. Το Κόβεντρι έχει σκαφτεί με τα χρόνια, ειδικά το κέντρο της πόλης, οπότε δεν υπάρχουν και πολλά νέα ευρήματα. Ήταν αρκετά απροσδόκητο».


Πηγή: in.gr, The History Blog


Δεν υπάρχουν σχόλια