Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα αρχαιότερα χριστιανικά κείμενα δημοπρατούνται σε αστρονομική τιμή

Ο Κώδικας Crosby-Schøyen περιέχει το παλαιότερο πλήρες κείμενο του Βιβλίου του Ιωνά καθώς και την πρώτη επιστολή του Πέτρου. Ο Κώδικας Crosb...

Ο Κώδικας Crosby-Schøyen περιέχει το παλαιότερο πλήρες κείμενο του Βιβλίου του Ιωνά καθώς και την πρώτη επιστολή του Πέτρου.
Ο Κώδικας Crosby-Schøyen περιέχει το παλαιότερο πλήρες κείμενο του Βιβλίου του Ιωνά καθώς και την πρώτη επιστολή του Πέτρου.

Ο Κώδικας Crosby-Schøyen δημιουργήθηκε στα μέσα του τρίτου ή στις αρχές του τέταρτου αιώνα και περιλαμβάνει μια συλλογή από πρώιμα χριστιανικά κείμενα που μας επιτρέπουν να ρίξουμε μια σπάνια ματιά στην εποχή που «οι πρώτοι Χριστιανοί βρίσκουν το βηματισμό τους». 

Ο Κώδικας, σύμφωνα με την Telegraph, γράφτηκε από έναν μοναχό στην Αίγυπτο και περιέχει το παλαιότερο πλήρες κείμενο του Βιβλίου του Ιωνά καθώς και την πρώτη επιστολή του Πέτρου. Για άγνωστους λόγους, θάφτηκε και έμεινε έτσι για περίπου 1500 χρόνια πριν την ανακάλυψή του, μαζί με περισσότερους από 20 άλλους κώδικες, κοντά στην Ντίσνα της Αιγύπτου, το 1952. Αυτά τα χειρόγραφα είναι συλλογικά γνωστά ως «Εγγραφα Ντίσνα» ή «Πάπυροι Μπόντμερ», από το όνομα του Ελβετού συλλέκτη Μάρτιν Μπόντμερ. 

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου από τον οίκο Christie’s στο Λονδίνο και εκτιμάται ότι το βιβλίο θα πιάσει από 2,5 έως 3,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Μιλώντας στο BBC Sunday 4, ο Εουτζένιο Ντοναντόνι, ειδικός σε βιβλία και χειρόγραφα του οίκου Christie’s, είπε: «Τα παλαιότερα βιβλία στον κόσμο έχουν χρονολογηθεί κατά προσέγγιση στον τρίτο ή τον τέταρτο αιώνα. Ο Κώδικας χρονολογήθηκε αρχικά στον δεύτερο αιώνα, αλλά τελικά γράφτηκε τον τρίτο. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι το παλαιότερο βιβλίο στον κόσμο, αλλά δεν μπορούμε και να το αποκλείσουμε».

Πρόσθεσε ότι τα κείμενα που περιέχονται στον Κώδικα έχουν τεράστια σημασία για τον πρώιμο Χριστιανισμό: «Είναι ακρογωνιαίος λίθος της πρώιμης πίστης και μάρτυρας της πρώιμης εξάπλωσης του Χριστιανισμού γύρω από τη Μεσόγειο. Αυτό που είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό, είναι ότι πρόκειται για μια συλλογή κειμένων που συγκεντρώθηκαν για τον εορτασμό ενός από τα πρώτα Πάσχα από τις μοναστικές κοινότητες στην άνω Αίγυπτο.


Το αρχαίο χειρόγραφο, είναι γραμμένο σε κοπτική γραφή και σε αιγυπτιακό πάπυρο. Christie’s.
Το αρχαίο χειρόγραφο, είναι γραμμένο σε κοπτική γραφή και σε αιγυπτιακό πάπυρο. Christie’s.

Είναι ένα από τα τρία σημαντικά ευρήματα του 20ου αιώνα που έφεραν επανάσταση στη μελέτη του Χριστιανισμού. Μιλάμε για τους πρώτους ανθρώπους που βρίσκουν το βηματισμό τους ως Χριστιανοί, βουτηγμένοι ακόμα στις εβραϊκές παραδόσεις»

Μετά την εύρεσή του ο Κώδικας αγοράστηκε από το Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, όπου παρέμεινε μέχρι το 1981. Μετά από αρκετές αλλαγές ιδιοκτησίας, τελικά αγοράστηκε από τον δρα Μάρτιν Σόγιεν, έναν Νορβηγό συλλέκτη χειρογράφων το 1988, από τον οποίον έχει πάρει και το όνομά του. Είναι το παλαιότερο γνωστό βιβλίο που βρίσκεται σε χέρια ιδιώτη. Πιστεύεται ότι η εξαιρετική διατήρησή του οφείλεται στο ξηρό κλίμα της Αιγύπτου. 

Ο Σόγιεν πουλά 61 από τα χειρόγραφά του μέσω του οίκου δημοπρασιών, συμπεριλαμβανομένου ενός εβραϊκού χειρογράφου του 13ου αιώνα που εκτιμάται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία χειρογράφων στον κόσμο, με 20.000 κείμενα, συμπεριλαμβανομένων 400 που συνδέονται με τη Βίβλο. 

Οι 104 σελίδες του Κώδικα γράφτηκαν από έναν μοναδικό γραφέα σε διάστημα 40 ετών. 

Ο οίκος δημοπρασιών ανέφερε στην ιστοσελίδα του: «Η πώληση καλύπτει 1.300 χρόνια πολιτιστικής ιστορίας και περιλαμβάνει χειρόγραφα παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως ο Κώδικας Crosby-Schøyen, η Εβραϊκή Βίβλος Holkham, ο Κώδικας Sinaiticus Rescriptus και η Βίβλος Geraardsbergen, αλλά και ελληνική λογοτεχνία, πρώιμο αγγλικό δίκαιο, ένα ιστορικά σημαντικό σκωτσέζικο χρονικό και το παλαιότερο γνωστό δείγμα βιβλιοδεσίας».


Πηγή: Protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια