Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Χεβρώνα: Αποκαλύφθηκε νεολιθική πέτρινη μάσκα 9.000 ετών

Μια σπάνια πέτρινη μάσκα από τη νεολιθική περίοδο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από το Μουσείο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Η μάσκα ανακτήθηκε ...

Χεβρώνα: Αποκαλύφθηκε νεολιθική πέτρινη μάσκα 9.000 ετών

Μια σπάνια πέτρινη μάσκα από τη νεολιθική περίοδο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από το Μουσείο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Η μάσκα ανακτήθηκε από τη Μονάδα Κατά της Ληστείας στην Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA), και μεταφέρθηκε στο Τμήμα Αρχαιολογίας της Πολιτικής Διοίκησης στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια για περαιτέρω μελέτη.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της IAA, η μάσκα είναι κατασκευασμένη από κίτρινο- ροζ ασβεστόλιθο και κατασκευάστηκε κατά τη Νεολιθική περίοδο πριν από περίπου 9.000 χρόνια, αναφέρει το Heritage Daily.

Ο Ronit Lupo από την IAA, δήλωσε: «Ο σχεδιασμός της μάσκας έχει χαρακτηριστικά προσώπου που είναι τέλεια και συμμετρικά, ομοιόμορφα ζυγωματικά, μία εντυπωσιακή μύτη και στόμα που δείχνει τα δόντια».

Μόνο 16 πέτρινες μάσκες από αυτήν την περίοδο έχουν ανακαλυφθεί, πολλές από τις οποίες ανακαλύφθηκαν στη νότια περιοχή της Ερήμου Χεβρώνα-Τζεχούντα.


Χεβρώνα: Αποκαλύφθηκε νεολιθική πέτρινη μάσκα 9.000 ετών
 [Credit : Clara Amit]

Όλα τους έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά και στοιχεία στην παραγωγή τους, υποδεικνύοντας ότι ανήκουν στην ίδια ομάδα πολιτισμού προ-κεραμικής νεολιθικής Β (PPNB).

Οι άνθρωποι που ζούσαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είδαν την έναρξη της Γεωργικής Επανάστασης και στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στα εξημερωμένα ζώα για να συμπληρώσουν την προηγούμενη αγροτική και κυνηγετική διατροφή τους.

Οι χώροι του PPNB που βρέθηκαν στο Λεβάντε, διαθέτουν ανθρώπινα κρανία καλυμμένα με στρώματα σοβά ή θαμμένα κάτω από τους ορόφους αρχαίων κατοικιών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτός ο τύπος δραστηριοτήτων αποτελεί μια πρώιμη μορφή προγονικής λατρείας. «Αυτές οι πέτρινες μάσκες μοιάζουν κάπως με τα ανθρώπινα πρόσωπα και γι’ αυτό συνδέονται με αυτήν τη λατρεία», πρόσθεσε ο Lupo.


Πηγή: The Huffington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια