Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαία πανοπλία ρωμαϊκής λεγεώνας αποκαταστάθηκε στην Τουρκία

[Credit: Anadolu Agency] Αποκαταστάθηκε πανοπλία ρωμαϊκής λεγεώνας τύπου "Lorica Squamata", ηλικίας 1.500 ετών, το μοναδικό γνωστό...

Μοναδική στο είδος της πανοπλία ρωμαϊκής λεγεώνας βρέθηκε και αποκαταστάθηκε στην Τουρκία
[Credit: Anadolu Agency]

Αποκαταστάθηκε πανοπλία ρωμαϊκής λεγεώνας τύπου "Lorica Squamata", ηλικίας 1.500 ετών, το μοναδικό γνωστό παράδειγμα στον κόσμο, που βρέθηκε στην αρχαία πόλη Σάταλα στο σημερινό χωριό Sadak της περιοχής Kelkit του Gümüşhane στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνεχίζονται στην αρχαία πόλη Σάταλα, το μοναδικό σωζόμενο κάστρο στα ανατολικά σύνορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και το μοναδικό κάστρο της Ρωμαϊκής Λεγεώνας στην Ανατολία που μπορεί να ανασκαφεί. Το μοναδικό αυτό εύρημα αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής περιόδου 2020.

Η αρχαία πόλη των Σατάλων, όπου η 15η Λεγεώνα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γνωστή και ως Λεγεώνα του Απόλλωνα, είναι ένα γνωστό κάστρο που επισκέφθηκαν πέντε αυτοκράτορες της Ρώμης.


Μοναδική στο είδος της πανοπλία ρωμαϊκής λεγεώνας βρέθηκε και αποκαταστάθηκε στην Τουρκία
[Credit: Anadolu Agency]

Σε ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα συντήρησης, το μοναδικό γνωστό παράδειγμα ενός μοντέλου ρωμαϊκής πανοπλίας λεγεωνάριου "Lorica Squamata", που χρονολογείται πριν από 1.500 χρόνια, αποκαταστάθηκε με επιτυχία στην Τουρκία.

Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης ανακοινώθηκε από το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πανοπλία βρέθηκε για πρώτη φορά και απομακρύνθηκε από την τοποθεσία το 2021 με τη βοήθεια του Περιφερειακού Εργαστηρίου της Άγκυρας. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Περιφερειακό Εργαστήριο Αποκατάστασης και Συντήρησης του Erzurum. Το Πανεπιστήμιο Erzurum Atatürk πραγματοποίησε ενδελεχή εξέταση, η οποία περιελάμβανε τομογραφία και ακτίνες Χ, για να καταγράψει την πανοπλία στην κατάσταση που έχει υποστεί επικάθιση από το χώμα.

Τα αποτελέσματα των ακτίνων Χ αποκάλυψαν ότι σχεδόν ολόκληρη η πανοπλία ήταν άθικτη. Η μικροαξονική τομογραφία ενός μπλοκ τριών πλακών που λήφθηκε από τις άκρες βοήθησε στον προσδιορισμό των πλήρων μετρήσεων και των μερικών μεταλλουργικών ιδιοτήτων της πανοπλίας.

Οι διαδικασίες συντήρησης και αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν μετά από τρία χρόνια επίπονης εργασίας από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εργαστηρίου Αποκατάστασης και Συντήρησης του Erzurum. Στη συνέχεια, η πανοπλία ξαναράφτηκε, επαναφέροντάς την στην αρχική της μορφή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου, η πανοπλία χρονολογείται στην Ύστερη Ρωμαϊκή Περίοδο. Πρόκειται για ένα σημαντικό παράδειγμα του τύπου Lorica Squamata, που σημειώνεται ότι είναι ο πρώτος γνωστός τύπος πανοπλίας που έχει βρεθεί παγκοσμίως.

Κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής, η πανοπλία των λεγεωναρίων δεν κατασκευαζόταν κατά παραγγελία, αλλά επισκευαζόταν και επαναχρησιμοποιούνταν ανάλογα με τις ανάγκες. Τα σωζόμενα παραδείγματα είναι εξαιρετικά σπάνια στις μέρες μας, επειδή, όταν καταστράφηκαν πέρα από κάθε επισκευή, λιώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για νέους σκοπούς.


Μοναδική στο είδος της πανοπλία ρωμαϊκής λεγεώνας βρέθηκε και αποκαταστάθηκε στην Τουρκία
[Credit: Anadolu Agency]

Κατά τη διάρκεια της ακμής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Lorica Squamata ήταν ένας συνηθισμένος τύπος πανοπλίας που φορούσαν στρατιωτικοί αξιωματικοί και ειδικοί, όπως μουσικοί ή σημαιοφόροι. Σε ορισμένες επαρχίες, μπορεί επίσης να χρησιμοποιούνταν για τον εξοπλισμό ολόκληρων συνταγμάτων βοηθητικού σώματος πεζικού, τοξοτών και ιππέων. Αργότερα στην ιστορία της αυτοκρατορίας, τα στρατεύματα χρησιμοποιούσαν συχνά την συγκεκριμένη πανοπλία ως μορφή προστασίας.

Η φολιδωτή πανοπλία ήταν πολύ δύσκολο να κοπεί και προσέφερε μια ισχυρή, αξιόπιστη άμυνα στον κάτοχό της. Επιπλέον, οι επικαλυπτόμενες φολίδες της πανοπλίας παρείχαν κάποιες απορροφητικές ιδιότητες έναντι των κρουστικών δυνάμεων. Συνήθως, το πάχος των κλιμάκων ήταν μεταξύ 0,5 και 0,8 χιλιοστών για να διατηρείται το συνολικό βάρος της πανοπλίας υπό έλεγχο.

Επισημαίνοντας το επίτευγμα, ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Mehmet Nuri Ersoy δήλωσε: «Η πρότυπη πανοπλία "Lorica Squamata", που αναβίωσε από τα χέρια ειδικών στο εργαστήριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αποκατάστασης και Συντήρησης του Erzurum, έφτασε σε εμάς σχεδόν τέλεια διατηρημένη».

Ο Ersoy εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του σε όσους συνέβαλαν «στην ανασκαφή αυτού του υπέροχου ευρήματος».


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια