Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα ναυάγια της δυναστείας Μινγκ κρύβουν έναν θησαυρό αντικειμένων στη θάλασσα της Νότιας Κίνας

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν ένα υποβρύχιο βαθιάς θάλασσας για να ανασύρουν εκατοντάδες αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου αυτού του μπολ από...

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν ένα υποβρύχιο βαθιάς θάλασσας για να ανασύρουν εκατοντάδες αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου αυτού του μπολ από πορσελάνη. [Credit: NCHA/Handout via Xinhua]
Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν ένα υποβρύχιο βαθιάς θάλασσας για να ανασύρουν εκατοντάδες αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου αυτού του μπολ από πορσελάνη. [Credit: NCHA/Handout via Xinhua]

Οι αρχαιολόγοι έχουν ανασύρει εκατοντάδες αντικείμενα, μεταξύ των οποίων αντικείμενα από πορσελάνη, χάλκινα νομίσματα και περίτεχνα κομμάτια κεραμικής.

Δύτες ανέσυραν περισσότερα από 900 αντικείμενα από δύο ναυάγια αιώνων που κρύβονται στα βάθη της θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Τον Οκτώβριο του 2022, οι ερευνητές ανακάλυψαν τα ναυάγια περίπου 1.500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, η οποία οριοθετείται από την Κίνα στα βόρεια, το Βιετνάμ στα δυτικά και τις Φιλιππίνες στα ανατολικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης.

Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι ένα από τα ναυάγια χρονολογείται στην περίοδο Hongzhi της Δυναστείας των Μινγκ, η οποία διήρκεσε από το 1488 έως το 1505. Μετέφερε ένα φορτίο από στοιβαγμένους κορμούς ξυλείας και μερικά κεραμικά.

Το άλλο ναυάγιο χρονολογείται στην περίοδο Zhengde που χρονολογείαι από το 1506 έως το 1521. Το πλοίο ήταν φορτωμένο με περισσότερα από 100.000 κομμάτια πορσελάνινης κεραμικής. Οι φωτογραφίες δείχνουν σωρούς από στοιβαγμένα κύπελλα, πιάτα και βάζα, με περίπλοκα σχέδια που είναι ακόμα ορατά κάτω από την άμμο και τη λάσπη.


Τα ναυάγια της δυναστείας Μινγκ κρύβουν έναν θησαυρό αντικειμένων στη θάλασσα της Νότιας Κίνας

Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι τα δύο αρχαία πλοία ταξίδευαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις και ότι τα ναυάγια βρέθηκαν σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων μεταξύ τους. Είπαν ότι ήταν η πρώτη φορά που πλοία που επέστρεφαν και έφταναν βρέθηκαν κοντά το ένα στο άλλο, γεγονός που υποδεικνύει ότι ταξίδευαν σε μια σημαντική εμπορική διαδρομή.

«Μας βοηθά να μελετήσουμε την αμοιβαία ροή του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού», δήλωσε ο Tang Wei, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αρχαιολογίας της Κίνας.

Η ακριβής θέση των ναυαγίων δεν αποκαλύφθηκε, αλλά οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν τοποθετηθεί σήματα στο σημείο.

Το 2023, οι αρχαιολόγοι ξεκίνησαν το επίπονο έργο της χαρτογράφησης και της ανασκαφής των χώρων με τη χρήση ενός υποβρύχιου σκάφους βαθιάς θάλασσας που ονομάζεται "Shenhai Yongshi" ή "Deep Sea Warrior", σύμφωνα με τον Guardian.

«Τα ναυάγια είναι και τα δύο σχετικά καλά διατηρημένα και έχει αποκαλυφθεί μεγάλος αριθμός κειμηλίων», δήλωσε ο Yan Yalin, διευθυντής του τμήματος αρχαιολογίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας (NCHA), σε συνέντευξη Τύπου το 2023.


Σχεδόν 1.000 κομμάτια θησαυρού έχουν ανακαλυφθεί από ένα ζευγάρι αρχαίων ναυαγίων που ανακαλύφθηκαν στη Νότια Θάλασσα της Κίνας.
Σχεδόν 1.000 κομμάτια θησαυρού έχουν ανακαλυφθεί από ένα ζευγάρι αρχαίων ναυαγίων που ανακαλύφθηκαν στη Νότια Θάλασσα της Κίνας.

Τώρα, οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν εξοπλισμό βαθιάς κατάδυσης για να ψάξουν τα συντρίμμια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανακάλυψαν πληθώρα κομματιών πορσελάνης και κεραμικής μαζί με χάλκινα νομίσματα στο πρώτο σημείο του ναυαγίου.

Το φορτίο αυτού του πλοίου προερχόταν από την Jingdezhen, γνωστή ως πρωτεύουσα της πορσελάνης της Κίνας, ανέφερε η SCMP.

Το δεύτερο πλοίο περιείχε 38 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ξυλεία, είδη πορσελάνης και κεραμικής, όστρακα σε σχήμα σπείρας και κέρατα ελαφιού, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Και τα δύο ναυάγια αναδεικνύουν τη σημασία των "εμπορικών και πολιτιστικών ανταλλαγών κατά μήκος του αρχαίου θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού", ανέφερε στην ανακοίνωση ο Guan Qiang, αναπληρωτής επικεφαλής της NCHA. 

Το προγραμματισμένο ερευνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις φάσεις, με περίπου 50 καταδύσεις που θα πραγματοποιηθούν από τώρα έως τον Απρίλιο.

«Πρέπει πρώτα να καταλάβουμε την κατάσταση των ναυαγίων και στη συνέχεια να καταρτίσουμε σχέδια αρχαιολογικής ανασκαφής και συντήρησης», δήλωσε ο Song Jianzhong, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Αρχαιολογίας.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με την αιτία των ναυαγίων. 


Πηγή: Live Science, Enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια