Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μάθιου Μπογδάνος: Ποιος είναι ο Έλληνας Ιντιάνα Τζόουνς

Η Ρώμη έστρωσε κόκκινο χαλί αυτή την εβδομάδα για την επιστροφή από τις αμερικανικές Αρχές περίπου 600 αρχαιοτήτων, αξίας 65 εκατομμυρίων δ...

Μάθιου Μπογδάνος: Ποιος είναι ο Έλληνας Ιντιάνα Τζόουνς

Η Ρώμη έστρωσε κόκκινο χαλί αυτή την εβδομάδα για την επιστροφή από τις αμερικανικές Αρχές περίπου 600 αρχαιοτήτων, αξίας 65 εκατομμυρίων δολαρίων, που εντοπίστηκαν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Πρόκειται για προϊόντα αρχαιοκαπηλίας και κλοπών από μουσεία, μοναστήρια και ιδιωτικές συλλογές της γείτονος, πριν από χρόνια, που κατέληξαν σε συλλέκτες, οίκους δημοπρασιών, γκαλερί και μουσεία των ΗΠΑ.

Ανάμεσα στους θησαυρούς, που χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 19ο αιώνα μ.Χ. και παρουσίασαν το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού και η ιταλική Αστυνομία στον Τύπο, ήταν ένα ασημένιο νόμισμα του 4ου αιώνα π.Χ. της Νάξου, που απεικονίζει τον θεό του κρασιού στην ελληνική μυθολογία, τον Διόνυσο.

Πιστεύεται πως έπεσε στα χέρια αρχαιοκαπήλων που έκαναν λαθρανασκαφή στη Σικελία το 2013 και διακινήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν εντοπιστεί στη Νέα Υόρκη πέρυσι. Ο Βρετανός έμπορος το διέθετε προς πώληση έναντι 500.000 δολαρίων.


Μάθιου Μπογδάνος: Ποιος είναι ο Έλληνας Ιντιάνα Τζόουνς


Είναι ένα από τα πιο πολύτιμα ευρήματα του Μάθιου Μπογδάνου και της ομάδας του μεταξύ των αγαλμάτων, αγγείων, ψηφιδωτών, ελαιογραφιών και χειρόγραφων που επαναπατρίστηκαν στην Ιταλία.

Ο Ελληνοαμερικανός επικεφαλής της Μονάδας Αρχαιοτήτων της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης στεκόταν, την Τρίτη, δίπλα στον Αμερικανό πρέσβη στην ιταλική πρωτεύουσα, Τζακ Μαρκέλ, ο οποίος υπογράμμισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να εξακολουθήσουν τις προσπάθειες ώστε να επιστραφούν λεηλατημένες αρχαιότητες «εκεί όπου ανήκουν».

Παίρνοντας το λόγο, ο Μπογδάνος πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ αντικειμένων που προέρχονται από λαθρανασκαφές ή θησαυρών που εκλάπησαν από μουσεία ή ιδιωτικές κατοικίες. Ανήκουν όλα στην κατηγορία «λεηλατημένα» και ανοίγει ο δρόμος επιστροφής τους στους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Εξήγησε πως προκειμένου να καταλήξουν στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, όπου εντοπίστηκαν κάποια από τα ευρήματα που επεστράφησαν στην Ιταλία, ή σε ιδιωτικές συλλογές, τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων πλαστογραφούν έγγραφα, θολώνοντας την πορεία προέλευσής τους, για να τα πουλήσουν.

Εργο του Μπογδάνου και των συνεργατών του είναι να βρουν την άκρη του νήματος και να στείλουν τους δράστες στη φυλακή και τα λεηλατημένα εκεί όπου ανήκουν.


Μάθιου Μπογδάνος: Ποιος είναι ο Έλληνας Ιντιάνα Τζόουνς


Εχει βοηθήσει στην επιστροφή περίπου 3.000 αρχαιοτήτων

Από το 2010, που ίδρυσε και διευθύνει τη Μονάδα Αρχαιοτήτων της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, ο Μάθιου Μπογδάνος έχει βοηθήσει να επαναπατριστούν περίπου 3.000 αρχαιότητες σε μια ντουζίνα χώρες.

Οταν υπηρετούσε στις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις στο Ιράκ μεταξύ 2003-2006, ηγήθηκε μιας ομάδας που εντόπισε 10.000 εκθέματα τα οποία εκλάπησαν από το Μουσείο της Βαγδάτης. Κατέγραψε την εμπειρία του σε ένα βιβλίο και τιμήθηκε με μετάλλια.

Ο Ελληνοαμερικανός… Ιντιάνα Τζόουνς, που πολέμησε στο Αφγανιστάν μετά την 11η Σεπτεμβρίου, αποστρατεύτηκε με το βαθμό του συνταγματάρχη, είναι βετεράνος μποξέρ, έχει πτυχίο Νομικής και μεταπτυχιακά Κλασικών Σπουδών και Στρατηγικής. Είναι ένα από τα 4 παιδιά ενός Ελληνα εστιάτορα και μεγάλωσε σερβίροντας τους πελάτες στο «Deno’s Place», στο Μανχάταν.



Πηγή: Μ. Σπηλιοπούλου, Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια