Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δανία: Νέο είδος δεινόσαυρου ήταν σαν διασταύρωση ρινόκερου με παπαγάλο

Μια καλλιτεχνική αναπαράσταση δείχνει το νέο είδος δεινοσαύρου Lokiceratops rangiformis σε βάλτο της σημερινής Μοντάνα. Ο δεινόσαυρος έζησε ...

Μια καλλιτεχνική αναπαράσταση δείχνει το νέο είδος δεινοσαύρου Lokiceratops rangiformis σε βάλτο της σημερινής Μοντάνα. Ο δεινόσαυρος έζησε πριν από περίπου 78 εκατομμύρια χρόνια. [Credit: Sergey Krasovskiy/Museum of Evolution]
Μια καλλιτεχνική αναπαράσταση δείχνει το νέο είδος δεινοσαύρου Lokiceratops rangiformis σε βάλτο της σημερινής Μοντάνα. Ο δεινόσαυρος έζησε πριν από περίπου 78 εκατομμύρια χρόνια. [Credit: Sergey Krasovskiy/Museum of Evolution]

Ένα άγνωστο μέχρι πρότινος είδος δεινοσαύρου που δεν είχε όνομα βρισκόταν σε έκθεση στο Μουσείο της Εξέλιξης στο Μάριμπο της Δανίας. Για περισσότερο από ένα χρόνο, οι επισκέπτες θαύμαζαν τον δεινόσαυρο χωρίς να γνωρίζουν το όνομα του. Η πινακίδα δίπλα στο μεγάλο κρανίο έγραφε: «Νέος δεινόσαυρος υπό μελέτη, μείνετε συντονισμένοι!».

Πέντε χρόνια μετά την ανακάλυψη του δείγματος, αυτός ο δεινόσαυρος έχει επιτέλους όνομα: Lokiceratops rangiformis.

«Βρέθηκε στη βόρεια Μοντάνα, περίπου 5 χιλιόμετρα νότια των συνόρων ΗΠΑ-Καναδά», δήλωσε ο παλαιοντολόγος Joseph Sertich, συν-επικεφαλής της σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (20/6) στο περιοδικό PeerJ.

«Πρόκειται για μια περιοχή γνωστή για τα απολιθώματα κερασφόρων δεινοσαύρων. Μάλιστα, υπάρχουν άλλα τέσσερα είδη τέτοιων δεινοσαύρων στη συγκεκριμένη περιοχή», εξήγησε ο Sertich.


Τα οστά του απολιθωμένου κρανίου του Lokiceratops ανακατασκευάστηκαν και εκτέθηκαν στο Μουσείο Εξέλιξης στο Maribo της Δανίας. [Credit: Museum of Evolution]
Τα οστά του απολιθωμένου κρανίου του Lokiceratops ανακατασκευάστηκαν και εκτέθηκαν στο Μουσείο Εξέλιξης στο Maribo της Δανίας.
 
[Credit: Museum of Evolution]

«Όταν αρχίσαμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό, υποθέσαμε ότι θα ήταν ένα από αυτά τα τέσσερα είδη – σοκαριστήκαμε όταν ανακαλύψαμε ότι ήταν ένα εντελώς νέο είδος».

Η περιοχή της Βόρειας Αμερικής όπου βρέθηκε το απολίθωμα ήταν αποκομμένη από την υπόλοιπη ήπειρο όταν ζούσε ο Λοκικεράτωψ, πριν από περίπου 78 εκατομμύρια χρόνια, και σχημάτιζε ένα μεγάλο νησί που ονομαζόταν Λαραμιδία. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ο δεινόσαυρος ζούσε ανάμεσα σε παρόμοια είδη με κέρατα, σε βάλτους και πλημμυρισμένες εκτάσεις κατά μήκος της ανατολικής ακτής του νησιού.

Ο Λοκικεράτωψ εκτίθεται στο Μουσείο Εξέλιξης από τον Μάρτιο του 2023. Το όνομα Lokiceratops rangiformis αποτελεί φόρο τιμής στον σκανδιναβικό θεό Λόκι και αναφορά στο εύρος των σχημάτων που βρέθηκαν στο κρανίο του δεινοσαύρου, σημάδι ότι επρόκειτο για ένα είδος εντελώς νέο για την επιστήμη.

«Αρχικά, έμοιαζε με έναν γνωστό δεινόσαυρο με το όνομα Μεδουσακεράτωψ. Αλλά καθώς συναρμολογούσαμε το κρανίο, ο αριθμός και τα σχήματα των κεράτων έδειχναν ότι επρόκειτο για ένα διαφορετικό είδος», δήλωσε ο Sertich, σημειώνοντας ότι τα κέρατα παρουσιάζουν μια ασυμμετρία που συναντάται σήμερα στα κέρατα των ταράνδων.


Οι συγγραφείς της μελέτης Brock Sisson (αριστερά) και Joseph Sertich (πάνω, δεξιά) και ο τεχνικός Ben Meredith χρησιμοποιούν εκμαγεία των πραγματικών οστών για να ανακατασκευάσουν το κρανίο του Lokiceratops. [Credit: Mark Loewen]
Οι συγγραφείς της μελέτης Brock Sisson (αριστερά) και Joseph Sertich (πάνω, δεξιά) και ο τεχνικός Ben Meredith χρησιμοποιούν εκμαγεία των πραγματικών οστών για να ανακατασκευάσουν το κρανίο του Lokiceratops.
[Credit: Mark Loewen]

Ο Λοκικεράτωψ έχει προφανείς ομοιότητες με τον διάσημο Τρικεράτωψ, αλλά έζησε περίπου 12 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα και ανήκει σε ξεχωριστή γενεαλογική γραμμή, δήλωσε ο Sertich.

«Όλοι αυτοί οι δεινόσαυροι μοιάζουν γενικά με τον Τρικεράτοπα στο ότι έχουν κέρατα στο πρόσωπο», δήλωσε ο Sertich. «Ειδικά ο Λοκικεράτωψ έχει κέρατα ακριβώς όπως ο Τρικεράτωψ πάνω από τα μάτια, αλλά λυγίζουν προς τα πλάγια αντί να δείχνουν προς τα εμπρός».

Μία ακόμη καλλιτεχνική αναπαράσταση του Λοκικεράτοπα, αυτή τη φορά από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Γιούτα όπου από τις 20/6 εκτίθεται ένα αντίγραφο του συναρμολογημένου κρανίου του.


Μία ακόμη καλλιτεχνική αναπαράσταση του Λοκικεράτοπα
Μία ακόμη καλλιτεχνική αναπαράσταση του Λοκικεράτοπα.

Το άλλο χαρακτηριστικό των κερασφόρων δεινοσαύρων που είναι μοναδικό είναι το οστέινο λοφίο που εκτείνεται από το πίσω μέρος του κεφαλιού, πάνω από το λαιμό. Διαφορετικοί τύποι κερασφόρων δεινοσαύρων έχουν διαφορετικά κέρατα κατά μήκος της άκρης αυτού του λοφίου.

«Ο τρικεράτωψ έχει πολύ μικρά τριγωνικά κέρατα, σχεδόν ανεπαίσθητα», δήλωσε ο Sertich, «αλλά αυτός ο δεινόσαυρος και πολλοί από τους στενούς συγγενείς του έχουν τεράστια κέρατα σε σχήμα κουπιού στο πίσω μέρος, μαζί με μικρότερα κέρατα στις άκρες του λοφίου».

Ο συγκεκριμένος Λοκικεράτωψ θα είχε περίπου το μέγεθος ενός μεγάλου ρινόκερου όταν πέθανε, σύμφωνα με τον Sertich, και τα κέρατα-στολίδια στο κρανίο θα χρησιμοποιούνταν για να προσελκύσει ένα ταίρι, να εκφοβίσει έναν αντίπαλο ή γενικότερα για την αναγνώριση μεταξύ άλλων δεινοσαύρων του είδους του.


O Lokiceratops rangiformis ήταν συγγενής του διάσημου τρικεράτωπα. [Credit:Sergey Krasovskiy]
O Lokiceratops rangiformis ήταν συγγενής του διάσημου τρικεράτωπα. [Credit:Sergey Krasovskiy]

«Ο διάκοσμος της κεφαλής του μοιάζει με κάτι που θα φορούσε ένας χεβιμεταλάς στη σκηνή. Είναι μέλος της ίδιας ομάδας με τον Τρικεράτοπα, αλλά έχει το δικό του στυλ, όπως και οι άλλοι κερασφόροι δεινόσαυροι που έχουν βρεθεί πρόσφατα», δήλωσε ο Brusatte.

Ανεξάρτητοι ερευνητές εξέφρασαν πάντως επιφυλάξεις για το εάν πρόκειται όντως για νέο είδος, καθώς θεωρούν απίθανο να ζούσαν στο ίδιο οικοσύστημα πέντε διαφορετικά είδη με παρόμοιες διατροφικές συνήθειες.


Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.

Loewen MA, Sertich JJW, Sampson S, O’Connor JK, Carpenter S, Sisson B, Øhlenschlæger A, Farke AA, Makovicky PJ, Longrich N, Evans DC. 2024. Lokiceratops rangiformis gen. et sp. nov. (Ceratopsidae: Centrosaurinae) from the Campanian Judith River Formation of Montana reveals rapid regional radiations and extreme endemism within centrosaurine dinosaurs, PeerJ 12:e17224, doi.org/10.7717/peerj.17224


Πηγή: Newsbomb, in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια