Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ταφή πλοίου Βίκινγκ αποκαλύφθηκε στην έπαυλη Jarlsberg στη Νορβηγία

Ψηφιακή απεικόνιση ενός ταφικού πλοίου των Βίκινγκς. [Credit: Archaeology News Online Magazine] Οι αρχαιολόγοι επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη τη...

Ψηφιακή απεικόνιση ενός ταφικού πλοίου των Βίκινγκς. [Credit: Archaeology News Online Magazine]
Ψηφιακή απεικόνιση ενός ταφικού πλοίου των Βίκινγκς.
[Credit: Archaeology News Online Magazine]

Οι αρχαιολόγοι επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη της ταφής ενός πλοίου των Βίκινγκς στην έπαυλη Jarlsberg, που βρίσκεται βορειοδυτικά του Tønsberg στην κομητεία Vestfold της Νορβηγίας.

Το εύρημα προέρχεται από μια αρχική ανακάλυψη το 2018, όταν έρευνα με ανιχνευτή μετάλλων στο Jarlsberg Hovedgård αποκάλυψε διάσπαρτα σιδερένια καρφιά. Αυτό οδήγησε σε μια ολοκληρωμένη μελέτη με τη χρήση ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος, η οποία υπέδειξε την παρουσία ενός ταφικού τύμβου.

Το Jarlsberg Hovedgård, η ιστορική οικογενειακή έδρα της οικογένειας Wedel-Jarlsberg, αποτελεί εδώ και καιρό τόπο ενδιαφέροντος. Η έπαυλη, που συνδέεται με τον κόμη και την κόμισσα του Jarlsberg, οι οποίοι ιστορικά ηγούνταν της κομητείας του Jarlsberg, αποτέλεσε το σκηνικό για αυτή τη σημαντική ανακάλυψη. Δυστυχώς, οι γεωργικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των αιώνων εξαφάνισαν κάθε ορατό ίχνος του ταφικού τύμβου, διασκορπίζοντας τα καρφιά στην επιφάνεια ή ενσωματώνοντάς τα στο ρηχό έδαφος.


Επιβεβαιώθηκε η ταφή ενός πλοίου των Βίκινγκς στην έπαυλη Jarlsberg της Νορβηγίας. [Credit: Μουσείο Πολιτιστικής Ιστορίας / Πανεπιστήμιο του Όσλο]
Επιβεβαιώθηκε η ταφή ενός πλοίου των Βίκινγκς στην έπαυλη Jarlsberg της Νορβηγίας. [Credit: Μουσείο Πολιτιστικής Ιστορίας / Πανεπιστήμιο του Όσλο]

Ο αρχαιολόγος Christian Løchsen Rødsrud πιστεύει ότι το τοπίο γύρω από το αρχοντικό Jarlsberg ήταν σημαντικός χώρος κατά την εποχή των Βίκινγκς. [Credit: Μουσείο Πολιτιστικής Ιστορίας / Πανεπιστήμιο του Όσλο]
Ο αρχαιολόγος Christian Løchsen Rødsrud πιστεύει ότι το τοπίο γύρω από το αρχοντικό Jarlsberg ήταν σημαντικός χώρος κατά την εποχή των Βίκινγκς.
[Credit: Μουσείο Πολιτιστικής Ιστορίας / Πανεπιστήμιο του Όσλο]

Ο Christian Løchsen Rødsrud, επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Όσλο, επιβεβαίωσε τη σημασία του χώρου μετά από δύο εβδομάδες αρχαιολογικών ερευνών αυτό το καλοκαίρι. «Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι ναι, εδώ βρίσκονται τα λείψανα ενός πλοίου των Βίκινγκς. Η ανακάλυψη αυτή προσθέτει ένα νέο ορόσημο στο χάρτη, που κάποτε ήταν μια σημαντική τοποθεσία κατά την εποχή των Βίκινγκς», δήλωσε ο Rødsrud στο νορβηγικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NRK.

Η ανασκαφή έφερε στο φως περίπου 70 καρφιά, οι διαστάσεις των οποίων υποδηλώνουν ότι συγκρατούσαν ξύλινες σανίδες πάχους έως και 2,5 εκατοστών, υποδεικνύοντας ένα πλοίο συγκρίσιμο με τα περίφημα πλοία Gokstad και Oseberg. Ο Rødsrud εξήγησε: «Το μέγεθος των καρφιών δείχνει ότι επρόκειτο για ένα μεγάλο πλοίο. Η ομοιότητά τους με αυτά που βρέθηκαν στο Gokstad και στο Oseberg δεν αφήνει καμία αμφιβολία».

Εκτός από τα καρφιά, η ομάδα ανακάλυψε δύο κραμπόν αλόγου, ακίδες που προσαρμόζονταν στις οπλές των αλόγων όταν υπήρχαν παγωμένες συνθήκες. «Η εύρεση κραμπόν αλόγου στο υλικό υποδηλώνει ότι και τα υπόλοιπα κτερίσματα βρίσκονται στο πεδίο», δήλωσε ο Rødsrud, προσθέτοντας ότι τέτοια αντικείμενα είναι τυπικά στα ταφικά έθιμα της εποχής των Βίκινγκς.


Ο Christian Løchsen Rødsrud πραγματοποιεί ανασκαφές για να εντοπίσει τα ίχνη του πλοίου των Βίκινγκς στην έπαυλη Jarlsberg. [Credit: Μουσείο Πολιτιστικής Ιστορίας / Πανεπιστήμιο του Όσλο]
Ο Christian Løchsen Rødsrud πραγματοποιεί ανασκαφές για να εντοπίσει τα ίχνη του πλοίου των Βίκινγκς στην έπαυλη Jarlsberg. [Credit: Μουσείο Πολιτιστικής Ιστορίας / Πανεπιστήμιο του Όσλο]

Η ακριβής ταυτότητα του ατόμου που θάφτηκε στο πλοίο παραμένει μία εικασία. Μια εξέχουσα θεωρία υποστηρίζει ότι ο τάφος θα μπορούσε να ανήκει στον βασιλιά των Βίκινγκς Bjørn Farmann, γιο του Harald Fairhair. Σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές του Snorri, ο Bjørn σκοτώθηκε γύρω στο 934 από τον αδελφό του Eric Bloodaxe στο κτήμα Sæheimr, το σημερινό χωριό Sem. Η γειτνίαση της έπαυλης Jarlsberg με το Tønsberg και το Sem καθιστά αυτή την υπόθεση εύλογη.

Είναι ενδιαφέρον ότι η τοποθεσία βρίσκεται κοντά σε έναν άλλο ταφικό τύμβο που ανασκάφηκε το 1917-1918 από τον αρχαιολόγο A.W. Brøgger, ο οποίος έγινε γνωστός ως τύμβος του Farmann. Ο Brøgger ήλπιζε να βρει ένα πλοίο των Βίκινγκς, αλλά αποκάλυψε μόνο φτυάρια και ένα φορείο. «Θα χρειαστούν άλλα εκατό χρόνια για να προκύψουν στέρεες αποδείξεις ότι η ταφή ενός πλοίου δεν ήταν εντελώς παρατραβηγμένη. Απλώς έψαχνε σε λάθος τύμβο», σχολίασε ο Rødsrud.

Αυτή η ανακάλυψη στο Jarlsberg Manor αποτελεί μέρος μιας σειράς πρόσφατων ευρημάτων πλοίων των Βίκινγκς στη Νορβηγία. Το πλοίο Gjellestad, που ανακαλύφθηκε το 2018 κοντά στο Halden και ανασκάφηκε μεταξύ 2020 και 2021, ήταν το πρώτο τέτοιο εύρημα εδώ και έναν αιώνα. Πέρυσι, αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Stavanger ανακοίνωσαν μια άλλη ανακάλυψη πλοίου των Βίκινγκς στο Karmøy με τη χρήση ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος.


Η ανασκαφή έφερε στο φως περίπου 70 καρφιά, οι διαστάσεις των οποίων υποδηλώνουν ότι συγκρατούσαν ξύλινες σανίδες πάχους έως και 2,5 εκατοστών. [Credit: Μουσείο Πολιτιστικής Ιστορίας / Πανεπιστήμιο του Όσλο]
Η ανασκαφή έφερε στο φως περίπου 70 καρφιά, οι διαστάσεις των οποίων υποδηλώνουν ότι συγκρατούσαν ξύλινες σανίδες πάχους έως και 2,5 εκατοστών. [Credit: Μουσείο Πολιτιστικής Ιστορίας / Πανεπιστήμιο του Όσλο]

Το πολιτιστικό τοπίο που περιβάλλει την έπαυλη Jarlsberg είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, με αρκετούς μεγαλύτερους και μικρότερους διατηρημένους τάφους πλοίων να βρίσκονται διάσπαρτοι στους δασωμένους λόφους. «Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι περιβάλλουν αυτό που μπορεί να ήταν το κεντρικό σημείο εδώ. Αυτό το τοπίο, με τους πολυάριθμους χώρους ταφής πλοίων, παραμένει κάπως άγνωστο και θα μπορούσε να επωφεληθεί από περαιτέρω εξερεύνηση και έρευνα», σημείωσε ο Rødsrud.

Σχεδιάζονται περαιτέρω έρευνες για την τοποθεσία Jarlsberg, με τις σαρώσεις ραντάρ να υποδεικνύουν μια σειρά άλλων πιθανών ταφικών τύμβων στην περιοχή. Η αρχαιολογική ομάδα πιστεύει ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για πρόσθετες ανακαλύψεις.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια