Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τούρκοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν βυζαντινή εκκλησία του 5ου αιώνα

Aρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια μιας βυζαντινής εκκλησίας του 5ου αιώνα κατά τη διάρκεια ανασκαφών στα ερείπια του Χαρράν στη Σανλιούρφα (...

Τούρκοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν βυζαντινή εκκλησία του 5ου αιώνα


Aρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια μιας βυζαντινής εκκλησίας του 5ου αιώνα κατά τη διάρκεια ανασκαφών στα ερείπια του Χαρράν στη Σανλιούρφα (Έδεσσα), στη νοτιοανατολική Τουρκία, μια από τις παλαιότερες περιοχές οικισμών στον κόσμο και μέρος του Δοκιμαστικού Καταλόγου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Ο καθηγητής Mehmet Önal, επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χαρράν και επικεφαλής της ομάδας ανασκαφών, είπε στο Anadolu ότι οι αρχαίες ομορφιές του Χαρράν ανακαλύπτονται μέσα από αυτές τις ανασκαφές και οι ομάδες του επικεντρώνονται επί του παρόντος στη δομή της εκκλησίας.


Τούρκοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν βυζαντινή εκκλησία του 5ου αιώνα


Η εκκλησία είναι γνωστή για το μεγάλο μέγεθός της. «Έχουμε ανασκάψει μέρος της εκκλησίας, η οποία είναι αρκετά μεγάλη. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στο βόρειο κλίτος της και έχουμε αποκαλύψει το μεγαλύτερο μέρος της», είπε ο Önal. Η εκκλησία θεωρείται αρκετά μεγάλη για την εποχή της, είπε. «Είναι μια εκκλησία σε μέγεθος καθεδρικού ναού, η μεγαλύτερη στη νοτιοανατολική Τουρκία, μήκους πάνω από 70 μέτρα (230 πόδια)».


Η εκκλησία χρονολογείται στην πρώιμη βυζαντινή περίοδο, είπε ο Önal, ο οποίος φυσικά την αποκάλεσε «περίοδο της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας». «Τα δάπεδα των εκκλησιών που χτίστηκαν στην περιοχή αυτή την εποχή είναι μωσαϊκά. Περιμένουμε και το δάπεδο αυτής της εκκλησίας να είναι ψηφιδωτό», είπε.

Ο Önal είπε ότι η εκκλησία λεηλατήθηκε και καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των επιδρομών των Μογγόλων που άρχισαν τον 13ο αιώνα και επίσης υπέστη ζημιές από φυσικά γεγονότα. «Η εκκλησία κάηκε και καταστράφηκε από τους Μογγόλους και αργότερα έγινε σεισμός», είπε. «Ο τοίχος του βόρειου σηκού έχει γείρει εντελώς πλάγια, δείχνοντας ξεκάθαρα στοιχεία του σεισμού».


Πηγή: LiFO, Daily Sabah

Δεν υπάρχουν σχόλια