Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι ανασκαφές αποκαλύπτουν την κρυμμένη ρωμαϊκή νεκρόπολη της Τίου στη Μαύρη Θάλασσα

Άποψη από τις αρχαιολογικές εργασίες που διεξάγονται στην αρχαία πόλη της Τίου. [Credit: AA] Μια αρχαία νεκρόπολη που ήταν σε χρήση για χιλι...

Άποψη από τις αρχαιολογικές εργασίες που διεξάγονται στην αρχαία πόλη της Τίου. [Credit: AA]
Άποψη από τις αρχαιολογικές εργασίες που διεξάγονται στην αρχαία πόλη της Τίου. [Credit: AA]

Μια αρχαία νεκρόπολη που ήταν σε χρήση για χιλιάδες χρόνια αποκαλύπτεται στην αρχαία πόλη Τίος στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στη βόρεια Τουρκία. Η νεκρόπολη ανακαλύφθηκε στην ανατολική πλευρά της πόλης σε ανασκαφές που ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια. Είναι τεράστια, με 96 σαρκοφάγους, 23 θαλαμοειδείς τάφους, επτά κιβωτιόσχημους τάφους, 60 τάφους από κεραμίδες και 1317 ταφικά αντικείμενα που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής στα τρία χρόνια των ανασκαφών.

Η Τίος είναι η μόνη αρχαία πόλη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας που έχει επιβιώσει χωρίς να έχουν χτιστεί πάνω της σύγχρονοι οικισμοί. Αυτό την καθιστά πολύτιμη για τους αρχαιολόγους, καθώς είναι δυνατόν να αποκαλυφθεί το πλήρες σωζόμενο αρχαιολογικό αρχείο, το οποίο στην περίπτωση της νεκρόπολης εκτείνεται από τα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. έως τον 5ο αιώνα μ.Χ.

Οι περισσότεροι από τους τάφους χρονολογούνται μεταξύ του 1ου και του 3ου αιώνα μ.Χ., όταν η Τίος ήταν μέρος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η νεκρόπολη σχεδιάστηκε ως μια πραγματική πόλη της εποχής, με λεωφόρους, άνδηρα και την τοποθέτηση των τάφων ως «σπίτια».


Οι ανασκαφές αποκαλύπτουν την κρυμμένη ρωμαϊκή νεκρόπολη της Τίου στη Μαύρη Θάλασσα
[Credit: AA]

Ο επικεφαλής της ανασκαφής, καθηγητής Şahin Yıldırım ανέφερε ότι αποκάλυψαν έναν δρόμο μήκους περίπου 500 μέτρων, με σαρκοφάγους τοποθετημένες τόσο στη δεξιά όσο και στην αριστερή πλευρά του. Στις πλαγιές και στις κορυφογραμμές βρέθηκαν ταφκοί θάλαμοι, που πιστεύεται ότι ανήκαν σε πλούσια άτομα της εποχής. Σημείωσε ότι βρήκαν πολυάριθμα ευρήματα, ιδίως στις περιοχές των σαρκοφάγων που χρονολογούνται στον 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ.

Ο Yıldırım δήλωσε ότι έχουν καταγράψει πάνω από χίλια αντικείμενα, τα οποία στεγάζονται στη Διεύθυνση Μουσείου Karadeniz Ereğli.

Εξέφρασε την άποψη ότι έχουν αποκτήσει πολλές και σημαντικές πληροφορίες για τη ρωμαϊκή περίοδο, λέγοντας: «Έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα, επιτύμβιες στήλες και επιγραφές που δείχνουν ότι ένα σημαντικό μέρος των κατοίκων αυτής της πόλης την εποχή του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου απέκτησε το δικαίωμα να είναι Ρωμαίοι πολίτες της αυτοκρατορίας. Πέσαμε πάνω σε τάφους που πιστεύεται ότι ανήκουν σε Ρωμαίους στρατιώτες».


Οι ανασκαφές αποκαλύπτουν την κρυμμένη ρωμαϊκή νεκρόπολη της Τίου στη Μαύρη Θάλασσα
[Credit: AA]

Ο Yıldırım υπογράμμισε τη σημασία της αρχαίας πόλης και εξήγησε ότι «Μέχρι στιγμής, δεν έχει συναντηθεί τέτοια περιοχή νεκρόπολης σε καμία αρχαία πόλη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η περιοχή αυτή κατέχει πολύ σημαντική θέση για την Τουρκία και την αρχαιολογία της Μαύρης Θάλασσας. Αυτή η περιοχή της νεκρόπολης έχει διατηρηθεί ως έχει, διατηρώντας σημαντικά τη δομή της και φέρνοντάς την στο σήμερα».

Η αρχαία Τίος δεν διέθετε αμυντικό τείχος ή οχυρωματικό σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν εκτεθειμένη σε επανειλημμένες επιδρομές. Η νεκρόπολη έγινε επίσης στόχος και ίσως να κλάπηκαν τα κτερίσματα των τάφων της. Όταν οι Γότθοι εισέβαλαν στα μέσα του 3ου αιώνα, άρπαξαν αρκετά από τα πολύτιμα αντικείμενα που είχαν θαφτεί μαζί με τους νεκρούς. Μόλις έφυγαν οι Γότθοι, οι κάτοικοι της Τίου ανασυντάχθηκαν, αναδιοργάνωσαν τις διαταραγμένες σαρκοφάγους και τους τάφους και απλά συνέχισαν από εκεί που είχαν μείνει, σαν να μην είχε υπάρξει καμία διακοπή.


Οι ανασκαφές αποκαλύπτουν την κρυμμένη ρωμαϊκή νεκρόπολη της Τίου στη Μαύρη Θάλασσα
[Credit: AA]

Ανθρώπινα σκελετικά υπολείμματα που βρέθηκαν σε ορισμένους από τους τάφους μελετώνται επί του παρόντος. Από τις αρχικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι από τους νεκρούς είχαν συγγένεια μεταξύ τους και είχαν ταφεί σε οικογενειακές ομάδες. Επιγραφές στους θαλαμοειδείς τάφους επιβεβαιώνουν ότι χρησιμοποιούνταν ως οικογενειακά μαυσωλεία.


Πηγή: The History Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια