Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Durandal: κλάπηκε το θρυλικό σπαθί της Γαλλίας

Το Rocamadour στην Γαλλία, με το Durandal στη θέση του στο βράχο, πριν εξαφανιστεί. [Credit: Clenet/CC BY-SA 3.0] Σε μια αινιγματική τροπή τ...

Το Rocamadour στην Γαλλία, με το Durandal στη θέση του στο βράχο, πριν εξαφανιστεί. [Credit: Clenet/CC BY-SA 3.0]
Το Rocamadour στην Γαλλία, με το Durandal στη θέση του στο βράχο, πριν εξαφανιστεί. [Credit: Clenet/CC BY-SA 3.0]

Σε μια αινιγματική τροπή των γεγονότων, το περίφημο σπαθί Durandal, το οποίο ήταν σφηνωμένο σε έναν βράχο στο χωριό Rocamadour της νότιας Γαλλίας τα τελευταία 1.300 χρόνια, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Το σπαθί, που συχνά παρομοιάζεται με το θρυλικό Εξκάλιμπερ, αποτελούσε πολύτιμο τουριστικό αξιοθέατο, ασφαλώς αλυσοδεμένο και ενσωματωμένο σε ύψος 9,75 μέτρων από το έδαφος σε έναν τοίχο βράχου δίπλα στο ιερό του χωριού. Η εξαφάνισή του άφησε την τοπική κοινότητα συντετριμμένη και τις αρχές προβληματισμένες, αναφέρει ο Independent.


Ένα θρυλικό σπαθί με ιστορικό παρελθόν

Το Durandal, που πιστεύεται ότι έχει μαγικές ιδιότητες, χρησιμοποιήθηκε από τον Ρολάνδο έναν θρυλικό ιππότη και ανιψιό του αυτοκράτορα Καρλομάγνου. Οι μυθικές δυνάμεις του σπαθιού απαθανατίστηκαν στο επικό ποίημα του 11ου αιώνα «Το τραγούδι του Ρολάνδου».

Σύμφωνα με τον μύθο, το Durandal δωρήθηκε στον Καρλομάγνο από έναν άγγελο και αργότερα ανατέθηκε στον Ρολάνδο. Το ποίημα περιγράφει την εξαιρετική οξύτητα και την άθραυστη φύση του σπαθιού, υποστηρίζοντας ότι μπορούσε να κόψει αβίαστα ογκόλιθους. Λέγεται επίσης ότι περιέχει ένα δόντι του Αγίου Πέτρου, το αίμα του Αγίου Βασιλείου και μια τρίχα του Αγίου Denis.

Ο θρύλος λέει ότι ο Ρολάνδος, στις τελευταίες του στιγμές στη μάχη του περάσματος του Roncevaux, προσπάθησε να καταστρέψει το σπαθί για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού. Αποτυγχάνοντας να το σπάσει, το πέταξε σε μια κοιλάδα, όπου ως εκ θαύματος πέταξε χιλιόμετρα και ενσωματώθηκε στον βράχο του Rocamadour.


Ο Ρολάνδος (δεξιά) παραλαμβάνει το Durandal από τον Καρλομάγνο.
Ο Ρολάνδος (δεξιά) παραλαμβάνει το Durandal από τον Καρλομάγνο.

Η εξαφάνιση και ο αντίκτυπός της

Η εξαφάνιση του Durandal προκάλεσε αίσθηση στους κατοίκους του Rocamadour, ενός χωριού γνωστού για την ιστορική και πνευματική του σημασία.

Ο δήμαρχος Dominique Lenfant εξέφρασε το βαθύ αίσθημα απώλειας που αισθάνεται η κοινότητα.

«Θα μας λείψει το Durandal. Αποτελεί μέρος του Rocamadour εδώ και αιώνες και δεν υπάρχει ξεναγός που να μην το επισημαίνει όταν το επισκέπτεται», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα La Dépêche.

«Το Rocamadour αισθάνεται ότι έχει απογυμνωθεί από ένα κομμάτι του εαυτού του, αλλά ακόμη και αν πρόκειται για έναν μύθο, οι τύχες του χωριού μας και αυτού του σπαθιού είναι συνυφασμένες».

Το χωριό υπερηφανεύεται εδώ και καιρό για αυτό το θρυλικό κειμήλιο, το οποίο αποτελεί σημείο εστίασης για τους επισκέπτες και σύμβολο της πλούσιας κληρονομιάς της πόλης. Η ξαφνική και ανεξήγητη απομάκρυνση του Durandal άφησε το χωριό όχι μόνο να στερηθεί το πολύτιμο τεχνούργημά του, αλλά και να παλεύει με το μυστήριο του πώς το πήραν.


Το σπαθί γνωστό ως Durandal, καρφωμένο στον τοίχο του Rocamadour.  [Credit: Thomas Launois/Adobe Stock]
Το σπαθί γνωστό ως Durandal, καρφωμένο στον τοίχο του Rocamadour.
 [Credit: Thomas Launois/Adobe Stock]

Η διερεύνηση της εξαφάνισης του Durandal

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για την κλοπή του Durandal, αλλά η υπόθεση έχει αφήσει τους αξιωματικούς σε αμηχανία. Η ψηλή και άβολη θέση του σπαθιού το έκανε φαινομενικά απρόσιτο, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πώς αφαιρέθηκε παρά το γεγονός ότι ήταν ασφαλώς αλυσοδεμένο και ενσωματωμένο στον βράχο. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ή ύποπτοι και οι τοπικές αρχές απευθύνουν έκκληση για οποιαδήποτε πληροφορία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάκτηση του ιστορικού σπαθιού.

Η εξαφάνιση έχει επίσης προκαλέσει έναν καταιγισμό εικασιών και θεωριών μεταξύ των ντόπιων και των ιστορικών. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να ήταν μια καλά σχεδιασμένη ληστεία, ενώ άλλοι αναρωτιούνται αν το σπαθί πήρε κάποιος που πίστευε στις θρυλικές του δυνάμεις. Ανεξάρτητα από το κίνητρο, η απώλεια του Durandal αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα του Rocamadour.



Το μέλλον του Rocamadour χωρίς το Durandal

Το χωριό Rocamadour, που βρίσκεται στα βράχια της νότιας Γαλλίας, αποτελεί εδώ και πολύ καιρό προορισμό για προσκυνητές και τουρίστες που έλκονται από τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική, τη θρησκευτική σημασία και το θρύλο του Durandal. Το ιερό, ένα σύμπλεγμα θρησκευτικών κτηρίων λαξευμένων στο βράχο, υπήρξε φάρος για τους επισκέπτες που αναζητούσαν να συνδεθούν με το ιστορικό παρελθόν του χωριού.

Με την εξαφάνιση του Durandal, το Rocamadour αντιμετωπίζει την πρόκληση να διατηρήσει την ιστορική του αφήγηση και να συνεχίσει να προσελκύει επισκέπτες. Η τοπική κοινότητα παραμένει αισιόδοξη ότι το σπαθί θα ανακτηθεί και θα επιστρέψει στη θέση που του αρμόζει. Εν τω μεταξύ, η ιστορία της εξαφάνισης του Durandal προσθέτει ένα νέο κεφάλαιο στο μύθο, το οποίο υπογραμμίζει τη διαρκή γοητεία και το μυστήριο αυτού του αρχαίου κειμηλίου.

Καθώς η έρευνα εξελίσσεται, το Rocamadour και οι κάτοικοί του θα συνεχίσουν να τιμούν την πλούσια κληρονομιά τους και τον θρύλο του σπαθιού του Ρολάνδου, ελπίζοντας ότι μια μέρα σύντομα, το Durandal θα βρει τον δρόμο του πίσω στο χωριό όπου κατοικεί για πάνω από μια χιλιετία.


Πηγή: Ancient Origins

Δεν υπάρχουν σχόλια