Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βουλγαρία: Μοναδικά χρυσά αντικείμενα βρέθηκαν σε τάφο Θρακιώτη πολεμιστή

Μοναδικά χρυσά αντικείμενα βρέθηκαν στον τάφο. [Credit: Δήμος Topolovgrad] Αρχαιολόγοι στη Βουλγαρία, με επικεφαλής την Daniela Agre από το ...

Μοναδικά χρυσά αντικείμενα βρέθηκαν στον τάφο. [Credit: Δήμος Topolovgrad]
Μοναδικά χρυσά αντικείμενα βρέθηκαν στον τάφο. [Credit: Δήμος Topolovgrad]

Αρχαιολόγοι στη Βουλγαρία, με επικεφαλής την Daniela Agre από το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Μουσείο της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, ανακάλυψαν τον τάφο ενός Θρακιώτη πολεμιστή, γεμάτο με μοναδικά αντικείμενα που χρονολογούνται στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ. στο χωριό Kapitan Petko Voyvoda.

Ο τάφος, που πιστεύεται ότι ανήκε σε έναν Θρακιώτη αριστοκράτη που υπηρέτησε στον ρωμαϊκό στρατό, περιείχε μια εντυπωσιακή σειρά από κτερίσματα. Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων ευρημάτων ήταν αρκετά χρυσά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένα περιδέραιο, ένα διάδημα, ένα δαχτυλίδι και ένα μαχαίρι που ήταν διακοσμημένα με χρυσά στοιχεία και ημιπολύτιμους λίθους. Το μαχαίρι είναι ιδιαίτερα μοναδικό, με μια λαβή που είναι επιστρωμένη με πολύτιμους λίθους και μια χρυσή ταινία που απεικονίζει περίτεχνα κυνηγετικά σκυλιά, ένα σχέδιο που οι αρχαιολόγοι δεν έχουν ξαναδεί στη Θράκη.


Εκτός από τα κοσμήματα, ο τάφος περιείχε επίσης πολυάριθμα όπλα. [Credit: Δήμος Topolovgrad]
Εκτός από τα κοσμήματα, ο τάφος περιείχε επίσης πολυάριθμα όπλα. [Credit: Δήμος Topolovgrad]

Μοναδικά χρυσά αντικείμενα βρέθηκαν στον τάφο. [Credit: Δήμος Topolovgrad]
Μοναδικά χρυσά αντικείμενα βρέθηκαν στον τάφο. [Credit: Δήμος Topolovgrad]

Εκτός από τα κοσμήματα, ο τάφος περιείχε επίσης πολυάριθμα όπλα, όπως σπαθιά, δόρατα, ένα διακοσμητικό μαχαίρι και έναν σπάνιο πλεκτό θώρακα, ο οποίος ήταν ασυνήθιστος κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Ο πλήρης πολεμικός εξοπλισμός του πολεμιστή τοποθετήθηκε μαζί του, υποδηλώνοντας την ιδιότητά του ως ενός καλά εξοπλισμένου πολεμιστή. Δίπλα στον τόπο ταφής, ανακαλύφθηκαν τα σκελετικά υπολείμματα ενός αλόγου, γεγονός που υποδεικνύει περαιτέρω ότι ο πολεμιστής ήταν έφιππος ιππέας, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του θρακικού πολιτισμού.

Γνωστοί για τις ικανότητές τους στο ελαφρύ πεζικό, ιδίως ως πελταστές, οι Θράκες στρατιώτες αναγνωρίζονταν για τις χαρακτηριστικές ασπίδες τους σε σχήμα ημισελήνου (pelta), κατασκευασμένες από λυγαριά καλυμμένη με δέρμα κατσίκας ή προβάτου. Αυτοί οι πολεμιστές διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στους στρατούς των γειτονικών πολιτισμών, όπως οι Έλληνες, οι Πέρσες και οι Ρωμαίοι.

Οι Θράκες πελταστές φημίζονταν για την ευκινησία και την ευελιξία τους στη μάχη, συχνά οπλισμένοι με διάφορα όπλα, όπως μαχαίρια, σπαθιά και δόρατα. Από τον 4ο αιώνα π.Χ. και μετά, έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι των ελληνικών στρατιωτικών σχηματισμών και συμμετείχαν σε σημαντικές εκστρατείες, όπως στις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία.


Μοναδικά χρυσά αντικείμενα βρέθηκαν σε τάφο Θρακιώτη πολεμιστή
[Credit: Δήμος Topolovgrad]

Μοναδικά χρυσά αντικείμενα βρέθηκαν σε τάφο Θρακιώτη πολεμιστή
[Credit: Δήμος Topolovgrad]

Η ανακάλυψη του αλόγου μαζί με τον πολεμιστή συνδέεται με την ευρύτερη πολιτιστική σημασία του Θρακιώτη Ιππέα, μιας σεβαστής μορφής στη θρακική μυθολογία και εικονογραφία. Συχνά απεικονιζόμενος σε αρχαία ανάγλυφα και μνημεία ως έφιππος πολεμιστής ή κυνηγός συνοδευόμενος από σκύλο, ο Θρακιώτης Ιππέας συνδέεται τόσο με την πολεμική ανδρεία όσο και με τον θρησκευτικό συμβολισμό. Αυτές οι απεικονίσεις υποδηλώνουν μια βαθιά σύνδεση με τις ταφικές πρακτικές και τις πεποιθήσεις για τη μετά θάνατον ζωή.

Ο Θρακιώτης Ιππέας μπορεί να λατρευόταν ως ήρωας-θεός, που ενσάρκωνε τόσο θεϊκές όσο και θνητές ιδιότητες. Η σύνδεσή του με τον θρακικό θεό του ουρανού και του αλόγου Σαβάζιο, που αργότερα συνδέθηκε με τον Δία, αντανακλά μια συγκρητική ανάμειξη θρακικών, ελληνικών και ρωμαϊκών θρησκευτικών πρακτικών. Ακόμη και μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση της Θράκης, η εικόνα του Θρακιώτη Ιππέα επέμεινε, αναδεικνύοντας την πολιτιστική και θρησκευτική συνέχεια των θρακικών παραδόσεων.

Τα αντικείμενα που ανασύρθηκαν από τον τάφο συντηρούνται επί του παρόντος υπό αστυνομική προστασία και θα μεταφερθούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ιστορικού Μουσείου στο Topolovgrad.


O τάφος του πολεμιστή κατά τη διάρκεια ανασκαφής. [Credit: Δήμος Topolovgrad]
O τάφος του πολεμιστή κατά τη διάρκεια ανασκαφής. [Credit: Δήμος Topolovgrad]

Η Daniela Agre, επικεφαλής της ανασκαφής, περιέγραψε τα ευρήματα ως «απαράμιλλα μεταξύ εκείνων που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στη Βουλγαρία». Τόνισε τη σημασία του περίτεχνα διακοσμημένου κυνηγετικού μαχαιριού, δηλώνοντας: «Αυτό το μαχαίρι με τη λαβή από πολύτιμες πέτρες και τα μοναδικά μοτίβα δεν μοιάζει με τίποτα άλλο που έχουμε βρει στη Θράκη από αυτή την περίοδο».

Το εύρημα αυτό προσφέρει νέες πληροφορίες για το ζωντανό πολιτιστικό τοπίο της αρχαίας Θράκης και αναδεικνύει τη σημασία της περιοχής στο ευρύτερο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ιστορίας.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια