Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων αποχαιρετά τον καθηγητή Erik Hallager

Ο Erik Hallager Ο αρχαιολόγος έμελλε να συνδέσει το όνομά του με την ανάδυση του μινωικού ανακτορικού κέντρου της Κυδωνίας. Η αρχαιολογική ο...

Ο Erik Hallager
Ο Erik Hallager

Ο αρχαιολόγος έμελλε να συνδέσει το όνομά του με την ανάδυση του μινωικού ανακτορικού κέντρου της Κυδωνίας.

Η αρχαιολογική οικογένεια και ο κόσμος των Χανίων θρηνεί για την απώλεια του ιστορικού και αρχαιολόγου Erik Hallager.

Ο Erik Hallager υπήρξε ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Århus της Δανίας ενώ για μεγάλο μέρος της ζωής του έχει συνδεθεί με την ανασκαφή της πλατείας Αγίας Αικατερίνης στο λόφο Καστέλλι.

Η συλλυπητήρια ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων:

«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων με βαθιά θλίψη και μεγάλη οδύνη αποχαιρετά τον Καθηγητή Erik Hallager, Επίτιμο Διευθυντή του Ινστιτούτου της Δανίας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 18 Αυγούστου 2024.

Ο Erik Hallager υπήρξε Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Aarhus και επί σειρά ετών Διευθυντής του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα. Η αγάπη του για τον μινωικό πολιτισμό αποτέλεσε την αφορμή για τον ερχομό του στην Κρήτη, πριν από σχεδόν 60 χρόνια, που έμελλε να γίνει δεύτερη πατρίδα του. Ως ακαδημαϊκός υπήρξε πολυγραφότατος με ειδικό ενδιαφέρον στο μινωικό και μυκηναϊκό διοικητικό σύστημα αλλά και την αρχιτεκτονική.

Για τα Χανιά, ωστόσο, ο Ερρίκος υπήρξε ο ακούραστος σκαπανέας. Ο νεαρός ψηλόλιγνος αρχαιολόγος της δεκαετίας του 70, έμελλε να συνδέσει το όνομά του με την ανάδυση του μινωικού ανακτορικού κέντρου της Κυδωνίας. Ήταν η εποχή της έναρξης της Ελληνοσουηδικής συστηματικής ανασκαφής στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης στο Καστέλλι Χανίων, στην οποία ο Ερρίκος υπήρξε υπεύθυνος αρχαιολόγος πεδίου και από το 2010 συνδιευθυντής. Ήταν ο άνθρωπος που συντόνιζε, καθοδηγούσε, έγραφε, μετρούσε, σχεδίαζε, φωτογράφιζε, σκούπιζε, έσκαβε και μελετούσε μέχρι αργά το βράδυ. Όλος ο μόχθος και η γνώση του συμπυκνώθηκε στην πολύτομη δημοσίευση της ανασκαφής The Greek-Swedish Excavations at the Agia Aikaterini Square, Kastelli, Khania, την οποία επιμελήθηκε μαζί με την πολυαγαπημένη του σύζυγο Birgitta P. Hallager .

Όμως ο Ερρίκος δεν ήταν μόνον επιστήμονας αλλά και δικός μας άνθρωπος. Πάντα ευγενικός και μειλίχιος, δοτικός και ευπροσήγορος ισορροπούσε ανάμεσα στο εκρηκτικό μεσογειακό ταμπεραμέντο και τη σκανδιναβική ανατροφή του.

Η μινωική Αρχαιολογία έχασε αναμφισβήτητα έναν λαμπρό επιστήμονα με ερευνητικό έργο που αποτελεί υψηλή παρακαταθήκη για το μέλλον. Η πόλη των Χανίων, ωστόσο, και η Εφορεία μας έχασε μαζί με τον επιστήμονα και έναν δικό της σπουδαίο άνθρωπο. Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».


Η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης, μαζί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, θα διεξάγουν ειδικό επιστημονικό συμπόσιο τιμώντας τη μνήμη του.


Πηγή: CretaTimes

Δεν υπάρχουν σχόλια