Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η αρχαία αγορά των Αιγών Αιολίδας έρχεται στο φως

Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν την αγορά κατά τη διάρκεια ανασκαφών στις αρχαίες Αιγές Αιολίδας  της βορειοδυτικής Μικράς Ασίας,  δυτικά της Μαγν...

Η αρχαία αγορά των Αιγών της Αιολίδας έρχεται στο φως

Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν την αγορά κατά τη διάρκεια ανασκαφών στις αρχαίες Αιγές Αιολίδας της βορειοδυτικής Μικράς Ασίας, δυτικά της Μαγνησίας.

Οι Αιγές Αιολίδας, που βρίσκονται σήμερα εντός των ορίων της συνοικίας Yuntdağıköseler στην περιοχή Yunusemre, είναι μία από τις 12 αιολικές πόλεις που ιδρύθηκαν στη δυτική Ανατολία.  Η πόλη αναφέρεται τόσο από τον Ηρόδοτο, όσο και από τον Στράβωνα ως μέλος της αιολικής Δωδεκάπολης. Είχε επίσης ένα σημαντικό ιερό του Απόλλωνα. Οι Αιγές είχαν την λαμπρότερη περίοδο κατά την διάρκεια της δυναστείας των Ατταλιδών που κυβέρνησε από την κοντινή Πέργαμο στο 3ο και 2ο π.Χ. αιώνα.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές και οι έρευνες που διεξάγονται στις Αιγές από το 2004, δείχνουν ότι η πόλη ιδρύθηκε γύρω στο 700 π.Χ. Οι ιστορικές αναφορές δείχνουν ότι ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο κατά τους ελληνιστικούς χρόνους.

Η αγορά ηλικίας 2.200 ετών ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Η κληρονομιά στο μέλλον» της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων.

Ανάγλυφα με κεφαλές ταύρων και επιγραφές προς τιμήν του θεού Απόλλωνα ανακαλύφθηκαν στους κίονες της πλατείας κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, οι οποίες συνεχίζονται ακόμη στην αγορά, η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κτήριο του Κοινοβουλίου.

Η αποκάλυψη έγινε από την ανασκαφική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Yusuf Sezgin, επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Manisa Celal Bayar, που εργάστηκε στην αρχαία πόλη.

Ο Sezgin τόνισε τη σημασία της αγοράς, περιγράφοντάς την ως την καρδιά και το κέντρο της αρχαίας πόλης. Ο Sezgin δήλωσε: «Σε αυτή την περιοχή είναι συγκεντρωμένα όλα τα δημόσια κτήρια και εκεί όπου οι άνθρωποι περνούν την καθημερινή τους ζωή. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν κιονοστοιχίες που σχηματίζουν στοές. Από αυτή την άποψη, πρόκειται για μια πολύ σημαντική περιοχή. Ένα από τα σύμβολα των Αιγών είναι το κτήριο της Αγοράς σε αυτή την περιοχή. Ως αποτέλεσμα των εργασιών, θα επικεντρωθούμε ιδιαίτερα στα τμήματα του κτηρίου που χρειάζονται αποκατάσταση και συντήρηση».

Ο Sezgin, ο οποίος σημείωσε ότι η αρχαία πόλη έχει ηλικία 2.200 ετών, τόνισε ότι η συγκεκριμένη χρονολόγηση αντιστοιχεί στην κατασκευή της αγοράς και του κτηρίου του κοινοβουλίου της πόλης και ανέφερε ότι έχουν κάποια αρχαιολογικά στοιχεία που το υποστηρίζουν αυτό.

Ο Sezgin δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην αγορά έπεσαν πάνω σε ενδιαφέροντα ευρήματα: «Βρήκαμε ανάγλυφα με κεφαλές ταύρων κάτω από τις κιονοστοιχίες στοών, τα οποία δεν είναι πολύ γνωστά στον αρχαίο κόσμο. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικά, καθώς αυτά τα ταυροκέφαλα συνήθως συνδέονται με θεούς. Έχουμε βρει τέτοια παραδείγματα σε διάφορα μέρη του αρχαίου κόσμου. Πιθανότατα σχετίζονται με τον θεό Απόλλωνα, καθώς βρήκαμε επίσης επιγραφές που σχετίζονται με τον θεό Απόλλωνα κοντά στην περιοχή που εργαζόμαστε».

«Αυτού του είδους οι στοές έχουν συνήθως μια πολύ απλή αρχιτεκτονική δομή, αλλά αν σχετίζονται με μια αναθηματική προσφορά, είναι δυνατόν να σκεφτούμε ότι αυτά τα ανάγλυφα ταυροκέφαλα σχετίζονται με μια τελετουργία, με τους θεούς. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με έναν μεγάλο πόλεμο ή με μια αναθηματική προσφορά προς τους θεούς που σχετίζεται με την ανοικοδόμηση της πόλης», πρόσθεσε ο Sezgin.

Δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα και κεραμικά θραύσματα που ανακαλύφθηκαν κατά την ανασκαφή της αρχαίας πόλης των Αιγών από το 2004 δόθηκαν στο Μουσείο της Μαγνησίας, αφού αποκαταστάθηκαν από συντηρητές.


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια