Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Λίθινο ανάγλυφο του 12ου αιώνα που αποκαλύφθηκε στη Γερμανία πιθανότατα απεικονίζει επίσκοπο που έφερε τον χριστιανισμό στην περιοχή

Το νεοανακαλυφθέν ανάγλυφο είναι ο μοναδικός γνωστός λίθος με εικόνα που περιλαμβάνει σταυρό. [Credit: ©LAKD MV] Ένα λίθινο ανάγλυφο του 12ο...

Το νεοανακαλυφθέν ανάγλυφο είναι ο μοναδικός γνωστός λίθος με εικόνα που περιλαμβάνει σταυρό. [Credit: ©LAKD MV]
Το νεοανακαλυφθέν ανάγλυφο είναι ο μοναδικός γνωστός λίθος με εικόνα που περιλαμβάνει σταυρό. [Credit: ©LAKD MV]

Ένα λίθινο ανάγλυφο του 12ου αιώνα που ανακαλύφθηκε στη βόρεια Γερμανία μπορεί να απεικονίζει τον Άγιο Όθωνα, επίσκοπο και ιεραπόστολο της Δυτικής Εκκλησίας.

Ένας άνδρας που εκτελούσε οικοδομικές εργασίες στη Γερμανία ανακάλυψε έναν σπάνιο ογκόλιθο με ανάγλυφο του 12ου αιώνα - μια «πέτρα-φωτογραφία» που μπορεί να απεικονίζει έναν χριστιανό επίσκοπο που επισκέφθηκε την περιοχή πριν από περίπου 800 χρόνια.

Το μεσαιωνικό εύρημα έκανε «αίσθηση», καθώς υπάρχουν μόνο περίπου 20 γνωστά παραδείγματα στην περιοχή, δήλωσε στο Live Science ο Detlef Jantzen, επικεφαλής αρχαιολόγος του Mecklenburg-Vorpommern, του κρατιδίου όπου βρέθηκε ο λίθος. Γνωστοί στα γερμανικά ως «bildstein», αυτοί οι λίθοι έχουν βρεθεί κατά μήκος της ακτής της Βαλτικής σε τμήματα της σημερινής Γερμανίας και της Πολωνίας. Ενώ ποικίλλουν σε ύφος και μορφή, συνήθως απεικονίζουν ανθρώπους με μερικά χαρακτηριστικά αναγνώρισης, όπως ρούχα.

Το νεοανακαλυφθέν ανάγλυφο μπορεί να απεικονίζει τον Άγιο Όθωνα (έζησε από το 1060 έως το 1139), έναν επίσκοπο που υπηρέτησε βασιλικά πρόσωπα και ιεραπόστολο που προσπάθησε να προσηλυτίσει τους ανθρώπους στην Πομερανία, η οποία αποτελεί σήμερα μέρος της Γερμανίας και της Πολωνίας.

«Είτε το bildstein απεικονίζει τον Άγιος Όθωνα, είτε όχι, πρόκειται για ένα απολύτως εξαιρετικό εύρημα, το οποίο μας οδηγεί πίσω στην εποχή που η χριστιανική θρησκεία ήρθε για πρώτη φορά στην Πομερανία. Τον χριστιανισμό έφερε ο Όθωνας, ο οποίος είναι ταυτόχρονα διάσημος για την επιτυχία του να διαπραγματευτεί την ειρήνη μεταξύ του Πολωνού δούκα και των ευγενών της Πομερανίας», δήλωσε ο Jantzen, ο οποίος εργάζεται επίσης στο Κρατικό Γραφείο Πολιτισμού και Διατήρησης Μνημείων.

Ο λίθος βρέθηκε τον Αύγουστο, όταν ο Peter Wittenberg, ιδιοκτήτης σπιτιού στο χωριό Klotzow, άρχισε να μετακινεί το χώμα δίπλα από το σπίτι του, ώστε να φτάσει στα θεμέλιά του. Βρήκε τον ογκόλιθο μήκους 1 μέτρου ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, αλλά συνειδητοποίησε ότι ήταν «κάτι ξεχωριστό» μόνο όταν είδε ότι είχε ένα «πολύ παλιομοδίτικο σκάλισμα», δήλωσε ο Jantzen.


Ο Peter Wittenberg, ο οποίος βρήκε το ανάγλυφο, στέκεται μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Bettina Martin και τον αρχαιολόγο Detlef Jantzen κατά την παρουσίαση του ευρήματος. [Credit: ©LAKD MV]
Ο Peter Wittenberg, ο οποίος βρήκε το ανάγλυφο, στέκεται μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Bettina Martin και τον αρχαιολόγο Detlef Jantzen κατά την παρουσίαση του ευρήματος. [Credit: ©LAKD MV]

Σύντομα η είδηση του «εξαιρετικού ευρήματος» διαδόθηκε στην κρατική αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία το μετέφερε σε ένα εργαστήριο για να το εξετάσει, δήλωσε ο Jantzen.

Με βάση τη διακόσμηση και τα σύμβολα του γρανιτένιου ανάγλυφου, η ομάδα το χρονολόγησε στον 12ο αιώνα. Δείχνει ένα «όρθιο άτομο, ντυμένο με ένα είδος σκούφου, κοντό χιτώνα και ίσως παπούτσια», δήλωσε ο Jantzen. «Στο δεξί του χέρι το άτομο κρατάει κάτι που μοιάζει με λάβαρο. Το πρόσωπο δεν απεικονίζεται με λεπτομέρεια, αλλά τα μάτια είναι σαφώς ορατά και ίσως τα μαλλιά προεξέχουν κάτω από το καπέλο».

Αλλά είναι μια συγκεκριμένη λεπτομέρεια - ένας σκαλιστός σταυρός στο «χαλαρά κρεμασμένο άκρο του ενδύματος» - που ξεχωρίζει, καθώς είναι ο μόνος γνωστός λίθος με εικόνα που φέρει σταυρό, δήλωσε ο Jantzen.

Μερικές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του σταυρού, υποδηλώνουν ότι το σκαλισμένο άτομο είναι ο άγιος Όθωνας. Είναι πιθανό το ένδυμα και ο σταυρός να είναι ένα pallium, ένα θρησκευτικό ύφασμα που φορούν οι πάπες, οι αρχιεπίσκοποι και οι αξιότιμοι επίσκοποι, δήλωσε ο Jantzen. Οι γραπτές πηγές αναφέρουν λεπτομερώς ότι το 1111, «ο Όθωνας έλαβε το pallium από τον πάπα Πασχάλη Β'», δήλωσε ο Jantzen, προσθέτοντας ότι «όταν ο Όθωνας ταξίδευε στην Πομερανία το 1124 και το 1128, ήταν ο πρώτος και ο μόνος πιθανός φορέας ενός pallium εκείνη την εποχή σε εκείνη την περιοχή».

Επιπλέον, ο Όθωνας πέρασε από το Klotzow στα ταξίδια του στην περιοχή, σημείωσε ο Jantzen.

Αν και είναι άγνωστο τι σκοπό εξυπηρετούσαν οι συγκεκριμένοι εικονιστικοί λίθοι, υπάρχει η υπόθεση ότι στέκονταν όρθιοι ως ένα είδος ανάμνησης ενός ατόμου ενώ μερικές μπορεί να ήταν επιτύμβιες στήλες.

Μόλις ολοκληρωθεί η ανάλυση του ευρήματος από την ομάδα, ελπίζουν να τον εκθέσουν μόνιμα στο χωριό όπου βρέθηκε, δήλωσε ο Jantzen.


Πηγή: Live Science


Δεν υπάρχουν σχόλια