Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γυάλινες πλάκες millefiori του 5ου αιώνα ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πόλη των Μύρων

Διακοσμητικές πλάκες από γυαλί millefiori του 5ου αιώνα μ.Χ. που βρέθηκαν στην Ανδριάκη. [Credit: Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας] Μία από...

Διακοσμητικές πλάκες από γυαλί millefiori του 5ου αιώνα μ.Χ. που βρέθηκαν στην Ανδριάκη. [Credit: Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας]
Διακοσμητικές πλάκες από γυαλί millefiori του 5ου αιώνα μ.Χ. που βρέθηκαν στην Ανδριάκη. [Credit: Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας]

Μία από τις έξι πόλεις της αρχαίας Λυκίας και γενέτειρα του Άγιου Βασίλη, η αρχαία πόλη των Μύρων και το λιμάνι της, η Ανδριάκη, απέδωσαν πολύ αξιόλογα ευρήματα: γυάλινες πλάκες millefiori.

Οι αρχαιολόγοι του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Akdeniz, ανακάλυψαν γυάλινες πλάκες millefiori κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία Ανδριάκη.

Η Ανδριάκη ήταν αρχαίο λιμάνι στη σύγχρονη περιοχή Demre της Αττάλειας, το οποίο εξυπηρετούσε τη λυκιακή πόλη Μύρα της Μικράς Ασίας.

Το λιμάνι πιστεύεται επίσης ότι ήταν το σημείο όπου ο Απόστολος Παύλος και οι φυλακισμένοι σύντροφοί του επιβιβάστηκαν στο αλεξανδρινό πλοίο που έπλεε για την Ιταλία.


[Credit: Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας]

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Η κληρονομιά στο μέλλον», οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν γυάλινες πλάκες επικάλυψης millefiori που χρονολογούνται στον 5ο αιώνα μ.Χ.

Το Millefiori είναι μια τεχνική υαλουργίας που δημιουργεί μοναδικά διακοσμητικά μοτίβα σε γυάλινα σκεύη. Το όνομα προέρχεται από τις ιταλικές λέξεις «mille» (χιλιάδες) και «fiori» (λουλούδια).

Η τεχνική millefiori περιλαμβάνει τη δημιουργία γυάλινων ράβδων ή μπαστουνιών που ονομάζονται murrine, τα οποία διαθέτουν πολύχρωμα μοτίβα ορατά μόνο από τα κομμένα άκρα. Η ράβδος murrine θερμαίνεται σε κλίβανο και τεντώνεται μέχρι να γίνει λεπτή, διατηρώντας το σχέδιο της διατομής. Μόλις κρυώσει, η ράβδος κόβεται σε χάντρες ή δίσκους.


[Credit: Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας]

Οι γνώσεις για τη δημιουργία του millefiori χάθηκαν από τον 8ο αιώνα μ.Χ. και η τεχνική αναβίωσε μόλις τον 19ο αιώνα.

Οι πλάκες που αποκαλύφθηκαν στην Ανδριάκη απεικονίζουν λουλούδια σε διάφορα χρώματα και γεωμετρικά σχήματα, σηματοδοτώντας την πρώτη ανακάλυψη τέτοιων παραδειγμάτων στην Τουρκία. Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού: «Τα επιχρίσματα millefiori που ήρθαν στο φως στην Ανδριάκη είναι τόσο σημαντικά που μπορούν να θεωρηθούν μεταξύ των σημαντικότερων ευρημάτων φέτος στην Τουρκία».

Η ανακάλυψη έγινε στην περιοχή της αρχαίας αγοράς της Ανδριάκης, συγκεκριμένα στην τελωνειακή ζώνη του λιμανιού. Στο χώρο που προσδιορίστηκε ως «Δομή 42», οι αρχαιολόγοι βρήκαν εκατοντάδες κομμάτια από πλάκες millefiori.

Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι οι πλάκες χρησιμοποιήθηκαν για να διακοσμήσουν τους τοίχους μιας δομής υψηλού κύρους στην τελωνειακή περιοχή του αρχαίου λιμανιού.

Από την ανακάλυψη αυτή προκύπτει ότι η ελίτ της κοινωνίας της Ανδριάκης τον 5ο αιώνα μ.Χ. διέθετε εξαιρετικά εξελιγμένες διακοσμητικές τέχνες, οι οποίες όχι μόνο εντυπωσίαζαν οπτικά αλλά και συμβόλιζαν την εξουσία και την ιεραρχία.


[Credit: Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας]

Εκτός από διακοσμητικές, οι πλάκες που βρέθηκαν στην Ανδριάκη αποδεικνύουν την εκλέπτυνση και την πολυτέλεια της εσωτερικής διακόσμησης εκείνης της εποχής.

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν επίσης τετράγωνες και στρογγυλές γυάλινες ροζέτες, εκτός από τα υπολείμματα πλαισίων που είναι επίσης κατασκευασμένα από γυαλί, καθώς και γυάλινα πλαίσια που ταιριάζουν με τις πλάκες, τα οποία παραπέμπουν σε ένα καλά μελετημένο διακοσμητικό σχέδιο.

Η ανακάλυψη στην Ανδριάκη, τον λιμένα της αρχαίας πόλης των Μύρων, δείχνει την παρουσία μιας πολύ ιδιαίτερης και πλούσιας εσωτερικής διακόσμησης στην πόλη, με παραδείγματα μορφών πτηνών σε τεχνική ένθετων επενδύσεων ανάμεσα σε πλάκες παρόμοιου μεγέθους που βρέθηκαν να έχουν χρησιμοποιηθεί στη διακόσμηση τοίχων, καθώς και μορφές αγίων, πτηνών και καμήλων σε τεχνική opus sectile, η οποία αποτελεί επίσης μοναδική ανακάλυψη για την Τουρκία.


Πηγή: Heritage Daily, ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια