Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γαλλία: Ανακαλύφθηκε μήνυμα 200 ετών σε γυάλινο μπουκάλι

[Credit: Guillaume Blonde] Μια ομάδα φοιτητών εθελοντών σε μια αρχαιολογική ανασκαφή στη βόρεια Γαλλία ανακάλυψε ένα μήνυμα από το παρελθόν ...

Γαλλία: Ανακαλύφθηκε μήνυμα 200 ετών σε γυάλινο μπουκάλι
[Credit: Guillaume Blonde]

Μια ομάδα φοιτητών εθελοντών σε μια αρχαιολογική ανασκαφή στη βόρεια Γαλλία ανακάλυψε ένα μήνυμα από το παρελθόν - που προοριζόταν περισσότερο για εκείνους.

Κοσκινίζοντας τα ερείπια ενός γαλατικού χωριού στις κορυφές των βράχων κοντά στη Διέππη, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα πήλινο δοχείο που περιείχε μια μικρή γυάλινη φιάλη. «Ήταν το είδος του φιαλιδίου που φορούσαν οι γυναίκες γύρω από το λαιμό τους και συχνά περιείχε μυρωδάτα άλατα», είπε ο επικεφαλής της ομάδας Guillaume Blondel, επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας για την πόλη Eu.

Μέσα στο μπουκάλι υπήρχε ένα μήνυμα σε χαρτί, τυλιγμένο και δεμένο με κορδόνι.

Όταν άνοιξαν το μήνυμα, είδαν ότι έγραφε: «Ο P.J Féret, γέννημα θρέμμα της Διέππης, μέλος διαφόρων πνευματικών εταιρειών, πραγματοποίησε ανασκαφές εδώ τον Ιανουάριο του 1825. Συνεχίζει τις έρευνές του σε αυτήν την τεράστια περιοχή γνωστή ως Cité de Limes ή Στρατόπεδο του Καίσαρα».


Γαλλία: Ανακαλύφθηκε μήνυμα 200 ετών σε γυάλινο μπουκάλι
[Credit: Guillaume Blonde]

Ο Féret ήταν πράγματι ένας αξιόλογος κάτοικος της περιοχής και τα δημοτικά αρχεία επιβεβαιώνουν ότι έκανε μια πρώτη ανασκαφή στην τοποθεσία πριν από 200 χρόνια. «Ήταν μια απολύτως μαγική στιγμή», είπε ο Blondel. «Γνωρίζαμε ότι είχαν γίνει ανασκαφές εδώ στο παρελθόν, αλλά το να βρούμε αυτό το μήνυμα πριν από 200 χρόνια… ήταν μια απόλυτη έκπληξη. Μερικές φορές βλέπεις αυτές τις χρονοκάψουλες που αφήνουν πίσω οι ξυλουργοί όταν χτίζουν σπίτια. Αλλά είναι πολύ σπάνιο στην αρχαιολογία. Οι περισσότεροι αρχαιολόγοι προτιμούν να πιστεύουν ότι δεν θα τους ακολουθήσει κανείς γιατί έχουν κάνει όλη τη δουλειά!».

Η έκτακτη εκσκαφή διατάχθηκε λόγω της διάβρωσης του βράχου στο σημείο ακριβώς βόρεια της Διέππης. Ήδη, ένα σημαντικό μέρος του oppidum (οχυρωμένο χωριό) έχει εξαφανιστεί. Ο Blondel συμπλήρωσε σχετικά: «Γνωρίζαμε ότι ήταν ένα γαλατικό χωριό. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι τι συνέβη μέσα στο χωριό. Ήταν ένα σημαντικό μέρος;».

Την εβδομάδα από την έναρξη της ανασκαφής, αποκαλύφθηκαν αρκετά τεχνουργήματα που χρονολογούνται από την γαλατική περίοδο - κυρίως κομμάτια αγγείων από πριν περίπου 2.000 χρόνια.


Πηγή: LiFO, BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια