Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πάνω από 50 βασιλικές σφραγίδες ανακαλύφθηκαν στην 3800 ετών Χετταϊκή πόλη Šamuḫa

[Credit: AA] Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο Kayalıpınar, μια πόλη των Χετταίων στην περιοχή Yildizeli του Sivas στο ανατολικό τμήμα της κεντ...

Πάνω από 50 βασιλικές σφραγίδες ανακαλύφθηκαν στην 3800 ετών Χετταϊκή πόλη Šamuḫa
[Credit: AA]

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο Kayalıpınar, μια πόλη των Χετταίων στην περιοχή Yildizeli του Sivas στο ανατολικό τμήμα της κεντρικής Ανατολίας στην Τουρκία, έφεραν στο φως περισσότερες από 50 σφραγίδες μελών της βασιλικής οικογένειας, όπως πρίγκιπες, γραφείς και τοπικούς άρχοντες ναών.

Μεταξύ των αξιοσημείωτων ευρημάτων είναι η σφραγίδα ενός πρίγκιπα με το όνομα HattusaRuntiya, που σημαίνει «προστάτης της Χαττούσα», της αρχαίας πρωτεύουσας των Χετταίων. Άλλες σφραγίδες περιλαμβάνουν τον Pihaya, έναν γραφέα που πιστεύεται ότι υπηρετούσε τη βασίλισσα Puduhepa, και τον ArmaTarupasani, έναν υπηρέτη του θεού της Σελήνης.

Αρχικά η Šamuḫa ήταν μια μικρή αγορά για τους Ασσύριους εμπόρους, αλλά σταδιακά εξελίχθηκε σε εξέχον εμπορικό κέντρο του 18ου αιώνα π.Χ. Η τοποθεσία απέδωσε πολυάριθμα επιγραφικά ευρήματα και έχει ταυτιστεί ως η Χετταϊκή πόλη Šamuḫa της αυτοκρατορικής περιόδου. Οι ανασκαφές έδειξαν ότι το Kayalıpınar ήταν σημαντικός οικισμός κατά την προ-Χετταϊκή περίοδο και την περίοδο του βασιλείου των Χετταίων.


Πάνω από 50 βασιλικές σφραγίδες ανακαλύφθηκαν στην 3800 ετών Χετταϊκή πόλη Šamuḫa
[Credit: AA]

Οι αρχαιολόγοι Vuslat Karpe και Andreas Muller-Karpe από το Πανεπιστήμιο του Marburg της Γερμανίας έκαναν επίσης ανασκαφές στο Kayalıpınar από το 2005 έως το 2019. Με την άδεια του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, οι ανασκαφές της νέας περιόδου στην περιοχή συνεχίζονται υπό τη διεύθυνση του μέλους του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Koç, καθηγητή Çiğdem Maner.

Ο επικεφαλής της ανασκαφής Δρ Çiğdem Maner, δήλωσε στον ανταποκριτή του ΑΑ, ότι οι ανασκαφές που διεξάγονται στο Kayalıpınar τα τελευταία 2 χρόνια διαπίστωσαν ότι υπήρχε αδιάλειπτος οικισμός από την Παλαιολιθική Εποχή έως την περίοδο των Σελτζούκων.

Ο Maner τόνισε τις αρχιτεκτονικές ανακαλύψεις στην περιοχή, σημειώνοντας ότι έχουν ανακαλυφθεί κτίσματα από τις εμπορικές αποικίες των Ασσυρίων, των Χετταίων, των Ρωμαίων και των Βυζαντινών.

«Συνεχίσαμε την ανασκαφή του διοικητικού κτηρίου των Χετταίων από πέρυσι, αποκαλύπτοντας περισσότερες σφραγίδες. Τα ευρήματα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την επανεκτίμηση της ιστορίας της βασιλικής οικογένειας των Χετταίων», δήλωσε ο Maner.

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης νέα ευρήματα από διάφορα στάδια της αρχιτεκτονικής των Χετταίων, έναν ρωμαϊκό δρόμο και κατασκευές της βυζαντινής εποχής, καθώς και στοιχεία μιας σημαντικής πυρκαγιάς που κατέστρεψε κτήρια από την εποχή των ασσυριακών εμπορικών αποικιών.

«Οι σφηνοειδείς πινακίδες και τα αποτυπώματα ιερογλυφικών σφραγίδων που αποκαλύφθηκαν εδώ είναι από τα πιο σημαντικά ευρήματα», δήλωσε ο καθηγητής Hasan Peker από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.


Πάνω από 50 βασιλικές σφραγίδες ανακαλύφθηκαν στην 3800 ετών Χετταϊκή πόλη Šamuḫa
[Credit: AA]

Η ομάδα εργάζεται επί του παρόντος σε μια κατεστραμμένη αίθουσα αρχείου, όπου βρήκε σφραγίδες που ανήκαν σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους και μέλη της βασιλικής οικογένειας.

«Από την περασμένη ανασκαφική περίοδο έχουν αποκαλυφθεί πάνω από 50 σφραγίδες. Φέτος, βρήκαμε πολλές σφραγίδες που έφεραν τα ονόματα πριγκίπων, οι οποίοι είτε συνδέονταν με τη βασιλική οικογένεια μέσω γάμου είτε μέσω δεσμών αίματος», δήλωσε ο Peker.

«Αυτές οι σφραγίδες δεν είναι πολύτιμες μόνο για την επιβεβαίωση της ύπαρξης αυτών των ιστορικών προσώπων, αλλά παρέχουν επίσης σημαντικά στοιχεία για το διοικητικό σύστημα των Χετταίων», εξήγησε ο Peker.

Οι σφραγίδες χρησιμοποιούνταν για την επικύρωση οικονομικών και διοικητικών εγγράφων, εδραιώνοντας τη σημασία του Kayalıpınar  στη διακυβέρνηση των Χετταίων.

Οι ανακαλύψεις αυτές παρείχαν νέες πληροφορίες για τη βασιλική καταγωγή των Χετταίων και τη σημαντική λειτουργία της πόλης στη διακυβέρνηση της αυτοκρατορίας.


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια