Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ιερός ναός για τον Άγιο Θεοδόσιο του Turnovsky αποκαλύφθηκε στη Βουλγαρία

[Credit: BTA] Αρχαιολόγοι από το Περιφερειακό Μουσείο Ιστορίας  Veliko Tarnovo  ανακάλυψαν ίχνη εκκλησίας από το μοναστήρι του Αγίου Θεοδοσί...

Ιερός ναός για τον Άγιο Θεοδόσιο του Turnovsky αποκαλύφθηκε στη Βουλγαρία
[Credit: BTA]

Αρχαιολόγοι από το Περιφερειακό Μουσείο Ιστορίας Veliko Tarnovo ανακάλυψαν ίχνη εκκλησίας από το μοναστήρι του Αγίου Θεοδοσίου του Turnovsky.

Το μοναστήρι βρίσκεται στο Ιερό Δάσος του Tarnovo, κοντά στο χωριό Samovodene στο Veliko Tarnovo της Βουλγαρίας. Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και λειτούργησε ως μοναστήρι υπό την αιγίδα του τσάρου Ιβάν Αλέξανδρου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Vachev από το Περιφερειακό Μουσείο Ιστορίας Veliko Tarnovo, τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της εκκλησίας δείχνουν ότι χρονολογείται στην περίοδο της Δεύτερης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας, περίπου την εποχή που ο Θεοδόσιος υπηρέτησε ως ηγούμενος του μοναστηριού.

Χτίστηκε με λεπτοκομμένους πέτρινους όγκους και τούβλα, με προσόψεις διακοσμημένες με διακοσμητικές κόγχες και πολύχρωμα κεραμικά στοιχεία. Τα γείσα της στέγης διαθέτουν τα χαρακτηριστικά τούβλα «δόντια του λύκου», ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά στη Βουλγαρία.

Στη βόρεια πλευρά, λίθινοι κίονες στήριζαν μια θολωτή στοά, ενώ ο βωμός χωριζόταν από ένα χώρισμα πλούσια διακοσμημένο με τοιχογραφίες.

Η εκκλησία βρίσκεται σε απόσταση 550 μέτρων από τον ποταμό Yantra, που ταιριάζει με ιστορικές αναφορές από τον «Βίο του Αγίου Θεοδοσίου του Tarnovo», γραμμένο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κάλλιστο. Αυτό επιβεβαιώνει επίσης ότι το ευρύτερο μοναστηριακό συγκρότημα είναι ο χώρος του μοναστηριού του Αγίου Θεοδοσίου.

Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι μελλοντικές ανασκαφές μπορεί να αποκαλύψουν τον τάφο του Αγίου Ρωμανού του Tarnovo, ενός άλλου ηγουμένου της μονής και στενού συνεργάτη του Θεοδοσίου. Εάν βρεθεί, η ανάλυση των λειψάνων μπορεί να επιβεβαιώσει τις ιστορικές μαρτυρίες ότι ο Άγιος Ρωμανός του Tarnovo έπασχε από φυματίωση.

Οι ανασκαφές ανακάλυψαν επίσης έναν χάλκινο σταυρό του 14ου αιώνα, ένα κουτάλι κοινωνίας και ένα καλούπι χύτευσης του 18ου αιώνα.


Πηγή: Heritage Daily


Δεν υπάρχουν σχόλια