Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Παμπάλαιες βυζαντινές εικόνες και όπλα στα χέρια αρχαιοκαπήλων

Πιάστηκαν στην παγίδα που τους έστησε ένας αστυνομικός που συναντήθηκε μαζί τους παριστάνοντας τον αγοραστή. Την Δευτέρα θα απολογηθούν στον...

Παμπάλαιες βυζαντινές εικόνες και όπλα στα χέρια αρχαιοκαπήλων

Πιάστηκαν στην παγίδα που τους έστησε ένας αστυνομικός που συναντήθηκε μαζί τους παριστάνοντας τον αγοραστή.

Την Δευτέρα θα απολογηθούν στον ανακριτή τρεις Έλληνες αρχαιοκάπηλοι που σκόπευαν να βγάλουν στο «σφυρί» παμπάλαιες βυζαντινές θρησκευτικές εικόνες μεγάλης αξίας, αλλά πιάστηκαν στην παγίδα που τους έστησε ένας αστυνομικός που συναντήθηκε μαζί τους παριστάνοντας τον αγοραστή.

Το ραντεβού είχε κλειστεί για το μεσημέρι της Παρασκευής σε έναν οικισμό στην περιοχή Σταμνά στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά μόλις οι τρεις άνδρες ηλικίας 53, 54 και 52 χρόνων έδειξαν στον υποψήφιο αγοραστή τις επτά εικόνες που είχαν στην κατοχή τους, συνελήφθησαν από τους συναδέλφους του που καραδοκούσαν και ακολούθησαν έρευνες στις κατοικίες τους.

Παμπάλαιες βυζαντινές εικόνες και όπλα στα χέρια αρχαιοκαπήλων


Σε αυτές, βρέθηκαν:

  • εικόνα της Αγίας Τριάδος, πιθανόν τέλη 19ου αιώνα (διαστάσεων 30 χ 22 cm),
  • εικόνα της Θεοτόκου Βρεφοκρατούσας, τέλη 17ου – 18ου αιώνα (διαστάσεων 27 χ 21 cm),
  • εικόνα του Προφήτη Ηλία και του Προφήτη Ελησέου, με αναγραφή στην πίσω όψη «Κατίνα Α. Ραλλίδου – 1857» (διαστάσεων 30 χ 23 cm),
  • εικόνα της Σταύρωσης, δυτικοευρωπαϊκής τεχνοτροπίας, 19ου αιώνα, με νεότερο πλαίσιο (διαστάσεων 30 χ 26 cm),
  • εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ, 19ου αιώνα (διαστάσεων 31 χ 20,5 cm),
  •  εικόνα του φτερωτού Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, πρώτου μισού του 20ου αιώνα (διαστάσεων 22,5 χ 16,5 cm) και
  • εικόνα της Αγίας Αικατερίνης, με αναγραφή στην πίσω όψη «Αικατερίνη Αρ. Ραλλίδου – 1928 Σεπτέμβριον» (διαστάσεων 22 χ 17,4 cm).

Για τις πέντε εικόνες, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας. Ωστόσο, κατασχέθηκαν για να εξεταστούν λεπτομερώς ακόμη μια εικόνα του φτερωτού Αγίου Ιωάννη Προδρόμου 22,5Χ16,5 εκατοστών του πρώτου μισού του 20ου αιώνα και μια εικόνα της Αγίας Αικατερίνης διαστάσεων 22Χ17,4 εκατοστών που γράφει στην πίσω όψη «Αικατερίνη Αρ. Ραλλίδου– 1928 Σεπτέμβριος».

Στην κατοχή των τριών αρχαιοκαπήλων κατασχέθηκαν, ακόμη, ένα πιστόλι που εστάλη για βαλλιστική εξέταση, δυο δίκαννα όπλα, ένα μονόκαννο, δυο καραμπίνες, 75 φυσίγγια, ένα μαχαίρι, 760 φαρμακευτικά ναρκωτικά χάπια, δυο ραβδοσκοπικά όργανα και δυο κινητά τηλέφωνα. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Μεσολογγίου τους άσκησε διώξεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων, παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή ναρκωτικών, κατά περίπτωση.


Πηγή: Μ. Τσαγκαράκης, Πρώτο Θέμα





Δεν υπάρχουν σχόλια