Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αποχαιρετισμός στην Γιόρκα Νικολάου

Τ o προσωπικό του Νομισματικού Μουσείου και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποχαιρετά με βαθιά οδύνη την πολυαγαπημένη τους συνάδελφο Γιόρκα...

Αποχαιρετισμός στην Γιόρκα Νικολάου

Τo προσωπικό του Νομισματικού Μουσείου και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποχαιρετά με βαθιά οδύνη την πολυαγαπημένη τους συνάδελφο Γιόρκα Νικολάου που έφυγε από την ζωή την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024. 

Η Γιόρκα σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου ειδικεύτηκε στην Βυζαντινή Ιστορία και τη Βυζαντινολογία. Μετά από το τέλος των βασικών σπουδών της πήγε στις H.Π.Α. και στην Αυστρία στην American Numismatic Society και την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών όπου μαθήτευσε κοντά σε σημαντικούς καθηγητές που την μύησαν στη βυζαντινή νομισματική και τη σιγγιλογραφία. Από το 1997 εργάζεται στο Νομισματικό Μουσείο, ως Νομισματολόγος- Βυζαντινολόγος μέχρι και την αφυπηρέτηση της. Η Γιόρκα υπήρξε πολυγραφότατη με πολλές συμμετοχές σε διεθνή και εγχώρια επιστημονικά συνέδρια, τιμητικούς τόμους και περιοδικά. Δίδαξε για μεγάλο χρονικό διάστημα βυζαντινή νομισματική και σφραγιστική στα σεμινάρια του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Σημαντική υπήρξε η συμβολή της σε τέσσερεις πολύ σημαντικές εκδόσεις του Νομισματικού Μουσείου: 

  • Μ. Γαλάνη - Κρίκου, Γ. Νικολάου, Μ. Οικονομίδου, Β. Πέννα, Ι. Τουράτσογλου, Σύνταγμα Βυζαντινών Θησαυρών του Νομισματικού Μουσείου (Αθήνα 2002).
  • Π. Κόκκας, Γ. Νικολάου, «Θησαυροί» Νεωτέρων Χρόνων του Νομισματικού Μουσείου (15ος -2ος αι) (Αθήνα 2005). 
  • Γ. Νικολάου, Οικονομική δυσπραγία και νομισματική αστάθεια στο Βυζάντιο. Η Αυτοκρατορία σε περιόδους κρίσης», Οβολός 12, (Αθήνα 2015)
  • Γ. Νικολάου, Ι. Τουράτσογλου, Η κυκλοφορία του Βυζαντινού Νομίσματος στο χώρο του Ελλαδικού Κορμού και στα Βαλκάνια. Η μαρτυρία των θησαυρών, Οβολός 14, (Αθήνα 2019).

Ήταν μια εξαιρετική επιστήμων, αφοσιωμένη στο έργο και τις αρχές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, μια υποστηρικτική συνάδελφος, μια ακούραστη συνεργάτιδα, προσηνής και αγαπητή σε όλους μας που πρόσφερε χωρίς φειδώ τις γνώσεις της σε όσους ζητούσαν τη βοήθειά της στις δύσκολες ατραπούς της νομισματικής και της σφραγιστικής. Για τις/τους συναδέλφους στο Νομισματικό Μουσείο και στις Εφορείες Αρχαιοτήτων είναι μια μεγάλη απώλεια. Θα μας λείψει το ήθος της, η ευγένεια και η ηρεμία της, το χαμόγελό της, οι ανησυχίες και η φιλοτιμία της.

Το Νομισματικό Μουσείο και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.


Πηγή: Νομισματικό Μουσείο, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων



Δεν υπάρχουν σχόλια