Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιγραφή αφιερωμένη σε αθλητή βρέθηκε στο αρχαίο Ανεμούριον της Κιλικίας

H αρχαιολογική ομάδα, που συνεχίζει την ανασκαφή της τακτικά κάθε χρόνο στην αρχαία πόλη του Ανεμούριου, ένα από τα σημαντικά σημεία πολιτισ...

H αρχαιολογική ομάδα, που συνεχίζει την ανασκαφή της τακτικά κάθε χρόνο στην αρχαία πόλη του Ανεμούριου, ένα από τα σημαντικά σημεία πολιτιστικού τουρισμού της Μερσίνης, βρήκε μια επιγραφή αποτελούμενη από 13 γραμμές που τιμά έναν αθλητή πάλης. Η επιγραφή θεωρείται ότι χρονολογείται πριν από 2.000 χρόνια και βρέθηκε στο Λουτρό του λιμανιού κατά τη διάρκεια των φετινών ανασκαφών. [Credit: IHA]
H αρχαιολογική ομάδα, που συνεχίζει την ανασκαφή της τακτικά κάθε χρόνο στην αρχαία πόλη του Ανεμούριου, ένα από τα σημαντικά σημεία πολιτιστικού τουρισμού της Μερσίνης, βρήκε μια επιγραφή αποτελούμενη από 13 γραμμές που τιμά έναν αθλητή πάλης. Η επιγραφή θεωρείται ότι χρονολογείται πριν από 2.000 χρόνια και βρέθηκε στο Λουτρό του λιμανιού κατά τη διάρκεια των φετινών ανασκαφών. [Credit: IHA]

Η αρχαιολογική ανασκαφή στο αρχαίο Ανεμούριον της Κιλικίας, στην σημερινή επαρχία της Μερσίνης στην Τουρκία, αποκάλυψε μια αξιοσημείωτη επιγραφή αφιερωμένη σε έναν αθλητή, η οποία πιστεύεται ότι είναι ηλικίας περίπου 2.000 ετών.

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη έγινε στο Λουτρό του λιμανιού, όπου η ομάδα διεξάγει αδιάκοπα ανασκαφικές εργασίες εδώ και 12 μήνες. Η επιγραφή 13 γραμμών, έχει ύψος 120 εκατοστά και πλάτος 50 εκατοστά ενώ ζυγίζει περίπου μισό τόνο.


Σημασία της επιγραφής

Η ανασκαφική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Mehmet Tekocak από το Πανεπιστήμιο Selcuk, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το εύρημα. «Ανακαλύπτουμε για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη επιγραφή που αποτελείται από 13 γραμμές», δήλωσε σχετικά.


[Credit: IHA]

Η επιγραφή αυτή τιμά έναν παλαιστή ονόματι Καϊκιλιανός, ο οποίος κέρδισε έναν αγώνα που διοργανωνόταν κάθε πέντε χρόνια από μία τοπική προσωπικότητα της εποχής, που ονομαζόταν Φλαβιανός.

Το Ανεμούριον, που βρίσκεται στις ακτές της Μεσογείου και εκτείνεται σε περίπου 600 στρέμματα, είναι ένας ζωτικός προορισμός πολιτιστικού τουρισμού.

Οι συνεχιζόμενες ανασκαφές, που διεξάγονται από μια διεπιστημονική ομάδα επιστημόνων και φοιτητών, έχουν αποκαλύψει ότι η αρχαία πόλη έχει ρίζες που χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα π.Χ. και συνέχισε να ακμάζει μέχρι τον 7ο αιώνα μ.Χ.

Προηγούμενα ευρήματα στην περιοχή αυτή περιλαμβάνουν ένα γυναικείο άγαλμα της ρωμαϊκής περιόδου, ενισχύοντας τη σημασία της ως τόπου πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Pehlivan, κυβερνήτης της περιοχής, τόνισε την ευρύτερη σημασία του Ανεμούριου, δηλώνοντας: «Η πόλη αυτή δεν είναι σημαντική μόνο για τη Μερσίνη, αλλά για ολόκληρη τη χώρα μας. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές εδώ είναι ζωτικής σημασίας για την αποκάλυψη της ιστορίας της αρχαίας πόλης».

Τόνισε ότι οι ανακαλύψεις που γίνονται, όπως αυτή η επιγραφή, θα συμβάλουν στο να καταστεί το Ανεμούριον μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, με τη διαδικασία υποψηφιότητας να βρίσκεται σε εξέλιξη.


[Credit: IHA]

Η πρώτη του είδους της

Ο καθηγητής Tekocak σημείωσε ότι η επιγραφή αποκαλύπτει κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τους αρχαίους αγώνες και την έμφαση που δόθηκε στον αθλητισμό εκείνη την εποχή.

«Αυτή η επιγραφή δείχνει ότι ο αθλητισμός είχε μεγάλη αξία, με τη διεξαγωγή τοπικών και πιθανώς αγώνων ολυμπιακού επιπέδου», εξήγησε.

Επιπλέον, ο Tekocak επεσήμανε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το Ανεμούριον ήταν κέντρο καλλιέργειας αθλητών στην αρχαιότητα. Αυτό ενισχύει την ιδέα ότι η πόλη δεν ήταν μόνο ένας θαλάσσιος εμπορικός κόμβος, αλλά και ένα σημαντικό αθλητικό κέντρο.


Νέο κεφάλαιο στην αρχαιολογική έρευνα

Ο Tekocak κατέληξε εκφράζοντας τον ενθουσιασμό που περιβάλλει αυτή την ανακάλυψη. «Η εύρεση μιας πλήρους επιγραφής 13 γραμμών για πρώτη φορά αποτελεί σημαντική εξέλιξη για εμάς και προσφέρει νέες πληροφορίες για την αθλητική κουλτούρα του αρχαίου Ανεμούριου», είπε.

Καθώς οι ανασκαφικές προσπάθειες συνεχίζονται, η αρχαιολογική ομάδα παραμένει αισιόδοξη για περαιτέρω ανακαλύψεις που θα εμπλουτίσουν την κατανόηση του ρόλου της αρχαίας πόλης στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.


Πηγή: Turkiye Today



Δεν υπάρχουν σχόλια