Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αίγυπτος: Ανοίγει για το κοινό το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο

Με φόντο τη Μεγάλη Πυραμίδα της Αιγύπτου θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Τετάρτη (16 Οκτωβρίου) τα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου. Πρ...

Αίγυπτος: Ανοίγει για το κοινό το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο

Με φόντο τη Μεγάλη Πυραμίδα της Αιγύπτου θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Τετάρτη (16 Οκτωβρίου) τα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου.

Πρόκειται για ένα ογκώδες, μεγαλεπήβολο κτίριο του οποίου η κατασκευή κόστισε τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Τα εγκαίνια έχουν καθυστερήσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020.

Κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής περιόδου λειτουργίας , οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν τις κύριες αίθουσες εκθέσεων, τη Μεγάλη Αίθουσα, τη Μεγάλη Σκάλα, τον εμπορικό χώρο και τους εξωτερικούς κήπους. Ωστόσο, οι αίθουσες του Βασιλιά Τουταγχαμών θα παραμείνουν κλειστές μέχρι τα επίσημα εγκαίνια.

Οι υπεύθυνοι του μουσείου, πάντως, εκτιμούν ότι η δοκιμαστική λειτουργία θα βοηθήσει στην προετοιμασία για τα πολυαναμενόμενα επίσημα εγκαίνια. Ετσι, από σήμερα, περίπου 4.000 επισκέπτες θα μπορούν πλέον να δουν τα εκθέματα σε βασικές αίθουσες, μεταξύ των οποίων 12 με ευρήματα από την αρχαία Αίγυπτο. Περισσότερα από 100.000 αντικείμενα εκτίθενται στο μουσείο, με τις αιγυπτιακές αρχές να τονίζουν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Η μεγάλη σκάλα του μουσείου, ύψους έξι ορόφων, θα είναι ανοιχτή για το κοινό, παρουσιάζοντας μνημεία και αντικείμενα της αρχαίας εποχής, από σαρκοφάγους μέχρι αγάλματα. Αλλα τμήματα του μουσείου, συμπεριλαμβανομένου του θησαυρού του Τουταγχαμών, προγραμματίζεται να ανοίξουν πιο μετά.

Ολες οι αίθουσες είναι τεχνολογικά προηγμένες και αποτυπώνουν τη ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων και των βασιλιάδων τους, ανέφερε ο Εϊσα Ζιντάν, γενικός διευθυντής αποκατάστασης και μεταφοράς αρχαιοτήτων στο μουσείο. Μία από τις αίθουσες θα ενσωματώνει εικονική πραγματικότητα για να εξηγήσει την ιστορία της ταφής και την εξέλιξή της σε όλη την αρχαία Αίγυπτο.


Αίγυπτος: Ανοίγει για το κοινό το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο

«Το μουσείο δεν είναι μόνο ένας χώρος έκθεσης αρχαιοτήτων, αλλά στοχεύει επίσης να τραβήξει την προσοχή των παιδιών για να μάθουν για την αρχαία αιγυπτιακή ιστορία […] Το μουσείο είναι ένα δώρο σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Ζιντάν.

«Παλαιότερα, οι άνθρωποι έλεγαν: “Έχετε μόνο αποθήκες, όχι μουσεία”, αναφερόμενοι στο Αιγυπτιακό Μουσείο στην πλατεία Ταχρίρ λόγω του υπερπληθυσμού των αντικειμένων», δήλωσε το μέλος της Ένωσης Αιγυπτίων Αρχαιολόγων, Αλί Αμπού Αλ-Σις. «Σήμερα, το πλεονέκτημα είναι ότι στέλνουμε ένα μήνυμα στον κόσμο ότι διατηρούμε τον τουρισμό, την αιγυπτιακή κληρονομιά και τον πολιτισμό», πρόσθεσε.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν το άγαλμα του Ραμσή Β’ στο αίθριο του μουσείου, μαζί με άλλα φαραωνικά αντικείμενα.

«Είναι ειλικρινά πολύ όμορφο, ανταγωνίζεται το Λούβρο στη Γαλλία και την Ακρόπολη στην Αθήνα. Στην πραγματικότητα, είναι ακόμη καλύτερο από το Λούβρο στη Γαλλία, επειδή όλα εδώ είναι αυθεντικά, τα αντικείμενα από τη χώρα μας», δήλωσε ο Σύρος επισκέπτης Hossam Al-Adib.

Όταν ολοκληρωθεί, το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα, πιο σύγχρονα και πιο φημισμένα μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.


Πηγή: ErtNews, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια