Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ερευνητές παρασκευάζουν αποσταγμένο κρασί σε αντίγραφο χάλκινου αγγείου 2.000 ετών που βρέθηκε σε αυτοκρατορικό τάφο

Ένας αποστακτήρας που ανασκάφηκε από τον τάφο του μαρκήσιου του Haihun, στην επαρχία Jiangxi της Ανατολικής Κίνας. [Credit: Sina Weibo] Αρχα...

Ένας αποστακτήρας που ανασκάφηκε από τον τάφο του μαρκήσιου του Haihun, στην επαρχία Jiangxi της Ανατολικής Κίνας. [Credit: Sina Weibo]
Ένας αποστακτήρας που ανασκάφηκε από τον τάφο του μαρκήσιου του Haihun, στην επαρχία Jiangxi της Ανατολικής Κίνας. [Credit: Sina Weibo]

Αρχαιολόγοι στην Κίνα παρήγαγαν αποσταγμένο κρασί σε αντίγραφο ενός χάλκινου δοχείου 2.000 ετών που βρέθηκε στον τάφο ενός αυτοκράτορα, αποκαλύπτοντας ότι η τεχνική της απόσταξης αλκοολούχων ποτών υπήρχε στην Κίνα ήδη από τη Δυτική Δυναστεία των Χαν (206 π.Χ. - 25 μ.Χ.). Το αποτέλεσμα αυτό έχει μετατοπίσει την προέλευση της τεχνολογίας απόσταξης αλκοόλ στην Κίνα κατά περίπου 1.000 χρόνια.

Το κρασί παρασκευάστηκε χρησιμοποιώντας την ίδια διαδικασία που πιστεύεται ότι εφαρμοζόταν εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εσπεριδοειδών.

Το χάλκινο σκεύος ανακαλύφθηκε στον τάφο του Liu He, του ανατραπέντος 9ου αυτοκράτορα της Δυτικής Δυναστείας των Χαν (202 π.Χ. - 9 μ.Χ.). Πρόκειται για έναν από τους καλύτερα διατηρημένους τάφους της εν λόγω δυναστείας.

Ο Liu ανέβηκε στο θρόνο το 74 π.Χ., εγκαθιδρυμένος από τον υπουργό Huo Guang. Η βασιλεία του ήταν σύντομη διότι, πιθανότατα ως αποτέλεσμα κακής συμπεριφοράς, ανατράπηκε μετά από μόλις 27 ημέρες. Μετά από αυτό, εξορίστηκε και έγινε μαρκήσιος του Χαϊχούν. Από την ανακάλυψή του το 2011, ο τάφος του Liu στην ανατολική Κίνα έχει δώσει πολλά αντικείμενα.

Μεταξύ των ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν είναι ο παλαιότερος γνωστός πίνακας του Κομφούκιου στην Κίνα και 6.000 σύνθετες κλίμακες πανοπλίας που αποτελούνται από σίδηρο, χαλκό και δέρμα και είναι δεμένες με λάκα.

Σύμφωνα με το διάσημο κινεζικό ιατρικό βιβλίο Compendium of Materia Medica, που ονομάζεται επίσης Bencao Gangmu, το οποίο γράφτηκε από τον Li Shizhen, έναν εξέχοντα φαρμακοποιό κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ (1368-1644), η τεχνολογία της απόσταξης αλκοόλης καταγράφηκε για πρώτη φορά στη δυναστεία Γιουάν (1279-1368).


Ερευνητές παρασκευάζουν αποσταγμένο κρασί σε αντίγραφο χάλκινου αγγείου 2.000 ετών που βρέθηκε στον τάφο του αυτοκράτορα. [Credit: Sina Weibo]
Ερευνητές παρασκευάζουν αποσταγμένο κρασί σε αντίγραφο χάλκινου αγγείου 2.000 ετών που βρέθηκε στον τάφο του αυτοκράτορα. [Credit: Sina Weibo]

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητική ομάδα του ερευνητικού κέντρου διατήρησης ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Zhengzhou στην επαρχία Henan της Κεντρικής Κίνας.

«Αυτή η ανακάλυψη έχει αναδημιουργήσει το προϊόν από τη Δυτική Δυναστεία των Χαν - από τις πρώτες ύλες μέχρι τη διαδικασία παραγωγής και το όργανο που χρησιμοποιήθηκε», δήλωσε ο Zhang Zhongli, αρχαιολόγος της Κρατικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και υπεύθυνος του έργου για την ανασκαφή του τάφου.

Το κέντρο κατασκεύασε ένα αντίγραφο ενός αποστακτήρα που ανασκάφηκε από τον τάφο του μαρκήσιου της Χαϊχούν, στην επαρχία Jiangxi της Ανατολικής Κίνας. Κατασκευασμένος από χαλκό, ο μοναδικός αποστακτήρας ανακαλύφθηκε στον θάλαμο αποθήκευσης κρασιού του τάφου. Αποτελείται από τρία μέρη: ένα κύριο δοχείο γνωστό ως «ουράνιο δοχείο», ένα κυλινδρικό δοχείο και ένα καζάνι.

Ωστόσο, αυτό το είδος αρχαίου αποστακτήρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για το φιλτράρισμα του οινοπνεύματος, αλλά και για τον «καθαρισμό και την απόσταξη ουσιών κιννάβαρης και ανθόνερων λουλουδιών», δήλωσε ο Yao Zhihui.

Ο Yao πρόσθεσε ότι η πιθανότητα ο αποστακτήρας να χρησιμοποιήθηκε για τον «καθαρισμό και την απόσταξη ουσιών κινάβαρης και ανθόνερων» μπορεί να «αποκλειστεί» σύμφωνα με παραμέτρους όπως ο σχεδιασμός του σκεύους και η ανάλυση των υπολειμμάτων του χώρου της ανασκαφής.

Το αντίγραφο της συσκευής της αρχαιολογικής ομάδας κατασκευάστηκε σε κλίμακα 1:2 του πρωτοτύπου. Η ομάδα χρησιμοποίησε πρώτες υγρές ύλες όπως μπύρα και κίτρινο κρασί για να δοκιμάσει τη λειτουργικότητα του σκεύους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο σχεδιασμός πέτυχε «απόδοση απόσταξης πάνω από 70%» και διατήρησε με επιτυχία «τη γεύση και τη συγκέντρωση αλκοόλης των αποσταγμάτων».


Πηγή: Arkeonews

Δεν υπάρχουν σχόλια