Ψηφιδωτό που απεικονίζει δελφίνια, χέλια και γεωμετρικά μοτίβα ανακαλύφθηκε σε λουτρό της ρωμαϊκής εποχής στην αρχαία πόλη Ηράκλεια της Λάτμ...
Ψηφιδωτό που απεικονίζει δελφίνια, χέλια και γεωμετρικά μοτίβα ανακαλύφθηκε σε λουτρό της ρωμαϊκής εποχής στην αρχαία πόλη Ηράκλεια της Λάτμου. [Credit: AA Photo] |
Οι αρχαιολόγοι έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη στην αρχαία Ηράκλεια της Λάτμου που βρίσκεται στην σημερινή περιοχή Milas στα Μούγλα της Μικράς Ασίας.
Το δάπεδο του λουτρού της ρωμαϊκής εποχής αποκάλυψε μεγάλα ψηφιδωτά με λεπτομερείς απεικονίσεις κροκοδείλων, χελιών, δελφινιών και φλαμίνγκο.
Η καθηγήτρια Zeliha Gider Buyukozer, επικεφαλής των ανασκαφών του Λάτμου και της Ηράκλειας και καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Selcuk, μοιράστηκε λεπτομέρειες σχετικά με την ανασκαφή.
«Το λουτρό της ρωμαϊκής εποχής είναι η καλύτερα διατηρημένη δομή στην περιοχή. Ανασκάψαμε πάνω από 2 μέτρα πλήρωσης και ανοίξαμε τους χώρους του λουτρού, προσδιορίζοντας τις λειτουργίες και τα στάδια χρήσης τους. Αυτό παρείχε κρίσιμα αρχαιολογικά δεδομένα», εξήγησε.
Αεροφωτογραφία των ψηφιδωτών στο ρωμαϊκό λουτρό στην αρχαία πόλη της Ηράκλειας. [Credit: AA Photo] |
Μια από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις ήταν ένα ψηφιδωτό στο frigidarium του ρωμαϊκού λουτρού, όπου απεικονίζονταν έξι κροκόδειλοι αντικριστά. Η Buyukozer τόνισε την ακρίβεια του έργου τέχνης: «Το ψηφιδωτό έχει προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον. Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι οι κροκόδειλοι ζούσαν κάποτε σε αυτή την περιοχή, αλλά δεν είναι κατάλληλος βιότοπος γι' αυτούς. Ο τεχνίτης που δημιούργησε αυτό το ψηφιδωτό πρέπει να έχει δει έναν κροκόδειλο με μεγάλη λεπτομέρεια. Αυτό υποδηλώνει ότι ο δημιουργός ήταν περιπλανώμενος τεχνίτης που πιθανότατα εργαζόταν σε περιοχές όπου υπήρχαν κροκόδειλοι».
Ένα άλλο ψηφιδωτό στο tepidarium παρουσίαζε δελφίνια, φλαμίνγκο και κόκκινα χέλια. Τα φλαμίνγκο απεικονίζονταν να κρατούν χέλια στο ράμφος τους, προσθέτοντας ένα μοναδικό στοιχείο στο έργο τέχνης.
Η Buyukozer εξήγησε τη σύνδεση με το τοπικό περιβάλλον: «Τα φλαμίνγκο είναι πουλιά που βρίσκονται ακόμη και σήμερα σε αυτή την περιοχή. Ο καλλιτέχνης απεικόνισε ζώα που παρατήρησε σε αυτή τη γεωγραφία, καθιστώντας το ψηφιδωτό μια αντανάκλαση του τοπικού περιβάλλοντος».
Αεροφωτογραφία των ψηφιδωτών στο ρωμαϊκό λουτρό στην αρχαία πόλη της Ηράκλειας. [Credit: AA Photo] |
Το ρωμαϊκό λουτρό χρησιμοποιήθηκε για διάφορους σκοπούς από τους κατοίκους του χωριού με την πάροδο των χρόνων. Η Buyukozer σημείωσε: «Κάποια στιγμή, το λουτρό χρησιμοποιήθηκε ως αχυρώνας. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες μας είπαν ότι είχαν δέσει εδώ τα ζώα τους. Ο χώρος δίπλα στο λουτρό εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως στάβλος».
Ο Turcen Aydin, ένας 68χρονος κάτοικος της περιοχής, περιέγραψε την αντίδρασή του στην ανακάλυψη: «Έδενα τα ζώα μου εδώ για χρόνια για να τα προστατεύω από τη βροχή και το κρύο. Όταν είδα τα ψηφιδωτά και τις φιγούρες που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, σοκαρίστηκα. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι κάτι τέτοιο υπήρχε εδώ. Αποδεικνύεται ότι ζούσαμε πάνω στην ιστορία χωρίς να το γνωρίζουμε».
Αρχαιολόγοι και εργάτες ανασκάπτουν τον χώρο των λουτρών της ρωμαϊκής εποχής στην αρχαία πόλη της Ηράκλειας. [Credit: AA Photo] |
Τα ψηφιδωτά της ρωμαϊκής εποχής έχουν τραβήξει την προσοχή ντόπιων και επισκεπτών, με πολλούς να έρχονται για να δουν τα έργα τέχνης και να μάθουν για το αρχαίο λουτρό.
Τα βραχώδη θεμέλια του λουτρού βοήθησαν στη διατήρηση των ψηφιδωτών για αιώνες, επιτρέποντάς τους να παραμείνουν σε εξαιρετική κατάσταση.
Οι ανασκαφές στο χώρο συνεχίζουν να αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες για την ιστορία και τον πολιτισμό της αρχαίας πόλης της Ηράκλειας Λάτμου, προσφέροντας μια βαθύτερη κατανόηση του παρελθόντος της περιοχής.
Πηγή: Turkiye Today
Δεν υπάρχουν σχόλια