Η ανακάλυψη λίθινων εργαλείων στην τοποθεσία Longtan στην επαρχία Yunnan της Κίνας υποδηλώνει ότι η περιοχή μπορεί κάποτε να ήταν κατοικημέν...
Η ανακάλυψη λίθινων εργαλείων στην τοποθεσία Longtan στην επαρχία Yunnan της Κίνας υποδηλώνει ότι η περιοχή μπορεί κάποτε να ήταν κατοικημένη από Νεάντερταλ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. [Credit: Qi-Jun Ruan/Hao Li] |
Στην απομακρυσμένη επαρχία Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας, αρχαιολόγοι έφεραν στο φως πέτρινα εργαλεία ηλικίας 60.000 ετών, ρίχνοντας νέο φως στην παρουσία αρχαίων ανθρώπινων ειδών στην περιοχή.
Τα εργαλεία, κατασκευασμένα σε ένα ιδιαίτερο στυλ που μέχρι σήμερα είχε αποδοθεί μόνο στους Νεάντερταλ, εγείρουν ερωτήματα για το ποιοι τα δημιούργησαν και τι σημαίνει αυτό για την εξελικτική ιστορία της ανθρωπότητας.
Η ανακάλυψη στην τοποθεσία Λονγκτάν είναι αξιοσημείωτη, καθώς το στυλ κατασκευής των εργαλείων – γνωστό ως «Quina» – εντοπίζεται συνήθως στη Δυτική Ευρώπη και δεν είχε βρεθεί ποτέ πριν στην Ανατολική Ασία.
![]() |
Η ανακάλυψη σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το πέτρινο εργαλείο που σχετίζεται με τους Νεάντερταλ, που ονομάζεται Quina, βρέθηκε στην Ανατολική Ασία. [Credit: Qi-Jun Ruan/Hao Li] |
Η ομοιότητα αυτών των εργαλείων με εκείνα των Νεάντερταλ της Ευρώπης δημιουργεί δύο πιθανά σενάρια: είτε οι Νεάντερταλ ταξίδεψαν πολύ πιο ανατολικά από ό,τι θεωρούσαμε μέχρι σήμερα, είτε ένα άλλο αρχαίο ανθρώπινο είδος, όπως οι Ντενίσοβαν, ανέπτυξε παρόμοιες τεχνολογικές στρατηγικές ανεξάρτητα.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα εργαλεία βρέθηκαν σε ένα περιβάλλον που μοιάζει πολύ με εκείνο της ψυχρής Ευρώπης της Εποχής των Παγετώνων, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα ότι οι πρώιμοι άνθρωποι που ζούσαν στην περιοχή χρησιμοποίησαν αντίστοιχες τεχνικές για να επιβιώσουν.
Ωστόσο, χωρίς την ανακάλυψη ανθρώπινων απολιθωμάτων στον ίδιο χώρο, η προέλευση αυτών των εργαλείων παραμένει ανοιχτή προς διερεύνηση.
![]() |
Οι ανασκαφείς ανακάλυψαν εκατοντάδες πέτρινα εργαλεία από την τοποθεσία κατά τις ανασκαφές το 2019 και το 2020. [Credit: Qi-Jun Ruan/Hao Li] |
Αυτή η μελέτη προσθέτει ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της ανθρώπινης εξέλιξης στην Ασία, μια περιοχή που, μέχρι πρόσφατα, δεν είχε μελετηθεί με την ίδια ένταση όπως η Ευρώπη και η Αφρική.
Η εύρεση εργαλείων Quina στην Κίνα μπορεί να αλλάξει ριζικά την κατανόησή μας για την εξάπλωση των αρχαίων ανθρώπων και να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της Ασίας στην προϊστορική ιστορία.
Πηγή: Στ. Παπαγρηγορίου, CNN
Δεν υπάρχουν σχόλια