Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG
Thursday, May 1

Pages

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

Βρέθηκε νεκροταφείο αλόγων ρωμαϊκού ιππικού στη Στουτγάρδη

Σκελετός ρωμαϊκού ίππου ιππικού που θάφτηκε στη Στουτγάρδη, 2ος αιώνας μ.Χ. [Credit: Κρατικό Γραφείο Συντήρησης Μνημείων Περιφερειακού Συμβο...

Σκελετός ρωμαϊκού ίππου ιππικού που θάφτηκε στη Στουτγάρδη, 2ος αιώνας μ.Χ. [Credit: Κρατικό Γραφείο Συντήρησης Μνημείων Περιφερειακού Συμβούλιου της Στουτγάρδης/ArchaeoBW]

Ένα νεκροταφείο αλόγων του 2ου αιώνα από μια ρωμαϊκή μονάδα ιππικού ανακαλύφθηκε στη Στουτγάρδη, στη νοτιοδυτική Γερμανία. Με περισσότερους από 100 σκελετούς αλόγων που βρέθηκαν εκεί, πρόκειται για το μεγαλύτερο νεκροταφείο αλόγων ρωμαϊκού ιππικού στη νότια Γερμανία.

Οι σκελετοί αλόγων αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά σε αυτή την περιοχή του προαστίου Bad Cannstatt της Στουτγάρδης όταν χτίστηκαν κατοικίες τη δεκαετία του 1920, και ενώ οι ανασκαφές ήταν περιορισμένες, ακόμη και τότε οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι επρόκειτο για ρωμαϊκό νεκροταφείο αλόγων. Ο χώρος ανασκάφηκε τον Ιούλιο του περασμένου έτους πριν από νέο κατασκευαστικό έργο, υπό την επίβλεψη της κρατικής υπηρεσίας για τη διατήρηση μνημείων (LAD) στο περιφερειακό συμβούλιο της Στουτγάρδης. Έφεραν στο φως τα λείψανα των 100 περίπου αλόγων και ενός ανθρώπου, ο οποίος ήταν άτυπα θαμμένος μπρούμυτα χωρίς κτερίσματα ανάμεσα στα ζώα και όχι στο νεκροταφείο του ρωμαϊκού οικισμού.

Τα άλογα ανήκαν στο Ala, μια μονάδα ιππικού που σταθμεύει στο Bad Cannstatt από το 100 έως το 150 μ.Χ. Η μονάδα είχε σχεδόν 500 έφιππους στρατιώτες που διατηρούσαν μία μονάδα από τουλάχιστον 700 άλογα, και όταν πέθαινε ένα από τα άλογα της παρέας τους, θάβονταν σε μια καθορισμένη περιοχή 400 μέτρα περίπου από το φρούριο και 200 μέτρα από τον σχετικό αστικό οικισμό. Θάβονταν στο πλάι σε ρηχούς λάκκους. Οι λάκκοι ήταν στενά στοιβαγμένοι, αλλά όχι επικαλυπτόμενοι, οπότε πρέπει να υπήρχαν ταφόπλακες που είχαν απομείνει στις ταφές.


Θέα από ψηλά της ανασκαφής του ρωμαϊκού νεκροταφείου αλόγων. [Credit: Κρατικό Γραφείο Συντήρησης Μνημείων Περιφερειακού Συμβούλιου της Στουτγάρδης/ArchaeoBW]
Θέα από ψηλά της ανασκαφής του ρωμαϊκού νεκροταφείου αλόγων.
[Credit: Κρατικό Γραφείο Συντήρησης Μνημείων Περιφερειακού Συμβούλιου της Στουτγάρδης/ArchaeoBW]

Η Sarah Roth, επικεφαλής αρχαιολόγος της LAD, δήλωσε σχετικά: «Τα άλογα δεν φαίνεται να πέθαναν όλα την ίδια στιγμή σε ένα σημαντικό γεγονός, όπως μια μάχη ή επιδημία. Αντίθετα, τα ζώα που θάφτηκαν εδώ είτε πέθαναν από ασθένεια, τραυματισμό ή άλλους λόγους κατά τη διάρκεια της παρουσίας των Ala στο Bad Cannstatt, είτε δεν ήταν πλέον σε θέση να εκπληρώσουν το ρόλο τους ως στρατιωτικά άλογα. Εάν το άλογο μπορούσε ακόμη να περπατήσει μόνο του, θα το έφερναν στο νεκροταφείο αλόγων και θα το σκότωναν επί τόπου για να αποφύγουν τη μεταφορά του. Το ακριβές μέγεθος του νεκροταφείου αλόγων παραμένει άγνωστο. Σίγουρα ήταν αρχικά μεγαλύτερο από την έκταση περίπου 70 επί 80 μέτρων στα βορειοανατολικά του νέου οικοπέδου όπου βρέθηκαν οι σκελετοί».

Τα περισσότερα από τα ζώα πιθανόν να απορρίφθηκαν αντί να θαφτούν, με λίγες εξαιρέσεις: ως αποχαιρετιστήριο δώρο, δύο κανάτες και ένας μικρός λύχνος λαδιού, τυπικά ανθρώπινα κτερίσματα, τοποθετήθηκαν στην αγκαλιά ενός από τα άλογα. Όπως σχολιάζει η Roth: «Εδώ βλέπουμε έναν ιδιαίτερα στενό δεσμό μεταξύ του ιδιοκτήτη και του αλόγου του. Ακόμη και μετά από περίπου 1.800 χρόνια, η θλίψη για τον θάνατο αυτού του ενός ζώου είναι ακόμη εμφανής».

Τα λείψανα των αλόγων θα υποβληθούν τώρα σε επιστημονική ανάλυση. Η εύρεση τόσων πολλών σκελετών αλόγων που σχετίζονται με μια μονάδα ιππικού σε μια τοποθεσία δίνει στους αρχαιολόγους τη σπάνια ευκαιρία να αποκτήσουν νέα εικόνα για τη σχέση μεταξύ του ρωμαϊκού ιππικού και των αλόγων τους.


Ανασκαφή ταφής αλόγου με κτερίσματα.  [Credit: Κρατικό Γραφείο Συντήρησης Μνημείων Περιφερειακού Συμβούλιου της Στουτγάρδης/ArchaeoBW]
Ανασκαφή ταφής αλόγου με κτερίσματα.
 
[Credit: Κρατικό Γραφείο Συντήρησης Μνημείων Περιφερειακού Συμβούλιου της Στουτγάρδης/ArchaeoBW]

Οι αρχαιοζωολογικές έρευνες αναμένεται να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με το φύλο, την ηλικία θανάτου και το μέγεθος των αλόγων, καθώς και τη χρήση τους ως ζώα ιππασίας, πιθανές ασθένειες και την αιτία θανάτου. Οι επιστημονικές μελέτες θα μπορούσαν επίσης να διευκρινίσουν περαιτέρω ερωτήματα: Πώς διατηρούνταν και τρέφονταν τα ζώα; Από πού προήλθε η πρώτη γενιά αλόγων και πού εκτράφηκαν αργότερα στο Bad Cannstatt ή στη γύρω περιοχή; Αυτό δεν είναι μικρό ερώτημα σε μια πρωτεύουσα του κρατιδίου που πήρε το όνομά της από τον «Stutengarten» (κήπο με τις φοράδες).


Πηγή: The History Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια