[Credit: Χρήστος Τσιρογιάννης/Guardian] Ενας έμπορος αρχαιοτήτων στο Λονδίνο απέσυρε αρχαίο ελληνικό αμφορέα από το εμπόριο, καθώς προέκυψαν...
[Credit: Χρήστος Τσιρογιάννης/Guardian] |
Ενας έμπορος αρχαιοτήτων στο Λονδίνο απέσυρε αρχαίο ελληνικό αμφορέα από το εμπόριο, καθώς προέκυψαν στοιχεία που τον συνέδεαν με έναν διαβόητο Ιταλό αρχαιοκάπηλο.
Η γκαλερί Kallos στο Μέιφερ του Λονδίνου απέσυρε από τη διαδικασία πώλησης ένα μαύρο αμφορέα σχεδόν 25 εκατοστών που φιλοτεχνήθηκε περίπου το 550 π.Χ, έπειτα από ενημέρωση του Observer, που είχε έρθει σε επαφή με ειδικό στο παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων.
Η Gallery Kallos, που ιδρύθηκε το 2014 από τον βαρόνο Lorne Thyssen-Bornemisza, παρείχε ιστορικό συλλογής που χρονολογείται μόλις από το 1986. Αυτό το περιορισμένο ιστορικό προέλευσης δημιούργησε υποψίες στον Δρ Τσιρογιάννη ότι ο αμφορέας πιθανότατα προερχόταν από παράνομη ανασκαφή στην Ιταλία.
Ο δρ Χρήστος Τσιρογιάννης, αρχαιολόγος και κορυφαίος ειδικός στο λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων και δικτύων αρχαιοκαπηλίας, εντόπισε στοιχεία που τον οδήγησαν στο συμπέρασμα πως ο αμφορέας πιθανότατα είχε προέλθει από παράνομη ανασκαφή στην Ιταλία.
Ο ίδιος εντόπισε τον αμφορέα τον περασμένο μήνα στην Tefaf Maastricht, μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις τέχνης και αρχαιοτήτων στον κόσμο. Επειτα συνέκρινε το αντικείμενο με αυτό που κρατούσε στα χέρια του ο Τζιάκομο Μέντιτσι, καταδικασμένος το 2004 στην Ιταλία για εμπόριο αρχαίων αντικειμένων, σε μια παλιότερη φωτογραφία Polaroid. Η συγκεκριμένη φωτογραφία βρισκόταν στο δικό του αρχείο, προτού περιέλθει στην κατοχή των Ιταλών καραμπινιέρων.
Ο αρχαιοελληνικός αμφορέας, με ύψος 23,6 εκατοστά, είναι ένα εντυπωσιακό δείγμα αρχαίας ελληνικής τέχνης. Πρόκειται για ένα βάζο με δύο λαβές και στενό λαιμό, διακοσμημένο με σφίγγες, ένα κριάρι και ένα λιοντάρι. Το αριστουργηματικό αυτό έργο αποδίδεται στον καλλιτέχνη που είναι γνωστός μόνο ως «Ζωγράφος του Φινέα», γεγονός που αυξάνει την ιστορική και καλλιτεχνική του αξία.
Για το αντικείμενο εκτιμώμενης αξίας 50.000 λιρών ενημερώθηκε τότε η ολλανδική αστυνομία.
Η γκαλερί Kallos που εξειδικεύεται στην αρχαία τέχνη, ιδρύθηκε το 2014 από τον βαρόνο Lorne Thyssen-Bornemisza, γιο του αείμνηστου βαρόνου Hans Heinrich von Thyssen Bornemisza, του Ελβετού δισεκατομμυριούχου που δημιούργησε τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης στον κόσμο.
Σε διάστημα περίπου δύο δεκαετιών, ο Τσιρογιάννης, λέκτορας αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, έχει εντοπίσει περισσότερες από 1.700 λεηλατημένες αρχαιότητες, ενημερώνοντας την αστυνομία και συμβάλλοντας τα μέγιστα για τον επαναπατρισμό τους σε 15 χώρες.
Στα ευρήματά του περιλαμβάνεται ένα αρχαίο ελληνικό χάλκινο άλογο που ο οίκος Sotheby’s της Νέας Υόρκης σκόπευε να δημοπρατήσει το 2018, όταν ο δρ. Τσιρογιάννης ενημέρωσε τις αρχές πως το τεχνούργημα συνδεόταν με τον Βρετανό διακινητή αρχαιοτήτων Robin Symes.
Ο Τσιρογιάννης έχει εντοπίσει πολλά άλλα αντικείμενα του Μέντιτσι, τα οποία έχουν επαναπατριστεί στην Ιταλία μέσα στα χρόνια. «Ο Μεντίτσι έπαιρνε αντικείμενα που είχαν λεηλατηθεί από τάφους στην Ιταλία», είπε, εκτιμώντας πως πως ο αμφορέας προέρχεται από τάφους Ετρούσκων στην Ιταλία.
Η αντίδραση της γκαλερί του Λονδίνου και η σημασία της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς
Η Madeleine Perridge, διευθύντρια της Gallery Kallos στο Λονδίνο, δήλωσε: «Κάνουμε κάθε προσπάθεια για να πραγματοποιούμε τη δέουσα επιμέλεια και να δημοσιεύουμε όλο το ιστορικό συλλογών και δημοσιεύσεων που είναι γνωστό σε εμάς... Το εν λόγω έργο τέχνης αφαιρέθηκε αμέσως από την πώληση εν αναμονή συμβουλών από τις αρμόδιες αρχές».
Ο Τσιρογιάννης έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι οι οίκοι δημοπρασιών και οι έμποροι τέχνης συχνά δεν πραγματοποιούν επαρκείς ελέγχους με τις ελληνικές και ιταλικές αρχές και έχει επικρίνει την αποτυχία τους να αποκαλύψουν το πλήρες ιστορικό προέλευσης των αντικειμένων που διαθέτουν προς πώληση.
Η περίπτωση του αρχαιοελληνικού αμφορέα αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη πρόκληση της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων και τονίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.
Πηγή: Καθημερινή, με πληροφορίες από Guardian, Παραπολιτικά
Δεν υπάρχουν σχόλια