Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στο υπουργείο Πολιτισμού το σπήλαιο Πετραλώνων

Το κρανίο του ανθρώπου που είχε κατοικήσει το σπήλαιο των Πετραλώνων  και έχει διχάσει τους επιστήμονες αναφορικά με τη χρονολόγησή το...

Το κρανίο του ανθρώπου που είχε
κατοικήσει το σπήλαιο
των Πετραλώνων
 και έχει διχάσει τους επιστήμονες
αναφορικά με τη χρονολόγησή του


Νέα εποχή για το σπήλαιο των Πετραλώνων στην Χαλκιδική μετά την οριστική αποβολή της Ανθρωπολογικής Εταιρείας με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας και την υπαγωγή του στο υπουργείο Πολιτισμού. 


Το σπήλαιο περνά πλέον στην αρμοδιότητα της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας καθώς πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο, που σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν μπορεί να ανήκει σε ιδιώτες (Ανθρωπολογική Εταιρεία).

Το σπήλαιο Πετραλώνων βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του ασβεστολιθικού όρους «Κατσίκα», κοντά στο ομώνυμο χωριό και σε ύψος 300 μέτρων από τη θάλασσα. Διαθέτει πολύ πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο, όπως σταλακτιτικές κολώνες και παραπετάσματα ενώ το συνολικό μήκος των διαδρόμων του είναι 1800 μέτρα, από τα οποία τα 700 έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά.

Το σπήλαιο έχει γίνει γνωστό παγκοσμίως λόγω της αποκάλυψης στο εσωτερικό του ενός απολιθωμένου ανθρώπινου κρανίου με αρκετά πρωτόγονα, ανατομικά χαρακτηριστικά.

Το κρανίο, που βρέθηκε τυχαία το 1960, από κάτοικο της περιοχής τον Χρήστο Σαρηγιαννίδη ήταν κολλημένο σε έναν σταλαγμίτη και η σπουδαιότητά του έγινε αμέσως σαφής, μόνον που έκτοτε άρχισε μεγάλη διαμάχη για την χρονολόγησή του.

Ο ανθρωπολόγος Αρης Πουλιανός συγκεκριμένα _ ιδρυτής της Ανθρωπολογικής Εταιρείας_, ο οποίος πραγματοποίησε έρευνες στο σπήλαιο από το 1965, θεώρησε ότι χρονολογείται στα 700.000 χρόνια από σήμερα και ως εκ τούτου ότι πρόκειται για τον αρχαιότερο «ευρωπαίο»!
Ο «Αρχάνθρωπος» των Πετραλώνων όπως ονομάσθηκε από τον Πουλιανό δίχασε στα χρόνια που ακολούθησαν τους επιστήμονες, αφού οι περισσότεροι έχουν θεωρήσει την χρονολόγησή του υπερβολική και αυθαίρετη.

Απόδειξη, ότι σήμερα χρονολογούν ορισμένοι το κρανίο στα 300.000 χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα ανθρωπολογικά ευρήματα της Κατώτερης Παλαιολιθικής Εποχής υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας στην Ηπειρο, τη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο και το τελευταίο στην Κρήτη.
Το σπουδαιότερο που αναμένεται επομένως τώρα είναι η εις βάθος μελέτη του ευρήματος ώστε να εξαχθεί ένα αξιόπιστο συμπέρασμα. Να σημειωθεί ότι στο σπήλαιο έχουν αποκαλυφθεί επίσης παλαιολιθικά εργαλεία και κατάλοιπα ειδών της παλαιοπανίδας, μεταξύ των οποίων πολλά είδη εξαφανισμε΄νων από τον ε λλαδικό χ ώρο χώων, όπως λιοντάρια, τίγρεις, πάνθηρες, ελέφαντες, ρινόκεροι, μεγάκεροι, βίσονες κ. ά.

Η Ανθρωπολογική Εταιρεία εξάλλου έχει προχωρήσει στην δημιουργία διαφόρων εγκαταστάσεων γύρω από το σπήλαιο καθώς και μουσείου.




Πηγή: Μαρία Θέρμου, Εφήμερίδα "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια