Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Μίεζας

Χρηματοδότηση 700.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ εξασφάλισε το έργο της συντήρησης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Μίεζας, στο νομό Ημαθίας. Η ...



Χρηματοδότηση 700.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ εξασφάλισε το έργο της συντήρησης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Μίεζας, στο νομό Ημαθίας. Η πρόταση που κατέθεσε η ΙΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αξιολογήθηκε θετικά από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής 


Μακεδονίας και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Θύμιου Σώκου. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Θα πραγματοποιηθούν επεμβάσεις, συντηρήσεις και αποκαταστάσεις σε αρχαίους λίθους του θεάτρου και η διαμόρφωση χώρων του μνημείου και του περιβάλλοντός του.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Μίεζας απλώνεται στον κάμπο και τις πλαγιές των λόφων κάτω από τη Νάουσα (μεταξύ Χαρίεσσας, Κοπανού και Λευκαδίων). Η περιοχή είναι γνωστή κυρίως για τους μακεδονικούς τάφους των Λευκαδίων και τον αρχαιολογικό χώρο του Νυμφαίου, που ταυτίζεται με τη Σχολή του Αριστοτέλη.
Το αρχαίο θέατρο, που χρονολογείται τον 1ο αιώνα π.Χ., ήρθε στο φως το 1992. Το ημικυκλικό κοίλο του ανοίγεται σε φυσική πλαγιά, με θέα προς την πεδιάδα. Εχει 14 σειρές εδωλίων, που χωρίζονται με πέντε κερκίδες και η χωρητικότητά του υπολογίζεται σε περίπου 1.500 άτομα. Η χρήση του θεάτρου φαίνεται ότι συνεχίστηκε ώς τον 4ο αι. μ.Χ.


Πηγή: Εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια