Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αποκάλυψη ταφικών τύμβων στον Έβρο χωρίς ανασκαφή

Ο τρόπος εξερεύνησης του εσωτερικού των τύμβων στο Νομό Έβρου με μεθόδους γεωφυσικής διασκόπησης και τα αποτελέσματα της έρευνας περιέγραψα...


Ο τρόπος εξερεύνησης του εσωτερικού των τύμβων στο Νομό Έβρου με μεθόδους γεωφυσικής διασκόπησης και τα αποτελέσματα της έρευνας περιέγραψαν στην ανακοίνωση το Σάββατο 12 Μαρτίου 2011 στις 19.30 στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.


Για την πραγματοποίηση της γεωφυσικής έρευνας χρησιμοποιήθηκε η μαγνητική μέθοδος διασκόπησης και η μέθοδος της ηλεκτρικής τομογραφίας.
Έχοντας ως δεδομένο αρκετά ανεπιτυχή πειράματα σε παγκόσμια κλίμακα, με στόχο τη διερεύνηση του εσωτερικού τύμβων με διάφορες γεωφυσικές μεθόδους, οι Tsokas et al. (1995) χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά μια διαμορφωμένη εκδοχή της μεθόδου της σεισμικής διάθλασης με σκοπό να ανιχνεύσουν μνημειακές κατασκευές σε τύμβους. Αρχικά, η προσπάθεια τους συνίστατο σε κάποια πειράματα σε τύμβους του χωριού Τούμπα στο Νομό Κιλκίς, όπου τα μνημεία είχαν αποκαλυφθεί στην περιφέρεια των τύμβων. Στη συνέχεια, η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για τον εντοπισμό της θέσης του ταφικού μνημείου μέσα σε τύμβο στο Μεσσιανό του Νομού Πέλλας (Tsokas et al. 1995), τον οποίο απεκάλυψε ο κ. Π. Χρυσοστόμου.
Πρόσφατες έρευνες του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. για τον ίδιο σκοπό, με τη χρήση της ηλεκτρικής τομογραφίας, απέβησαν ιδιαίτερα επιτυχείς. Οι έρευνες αυτές ήταν σε συνέχεια των προηγουμένων. Για την ακρίβεια, η προσπάθεια του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. προσέγγισε το θέμα μέσω της τρισδιάστατης ηλεκτρικής τομογραφίας με πειράματα σε συνθετικά δεδομένα και σε πραγματικές συνθήκες στο νεκροταφείο της εποχής του Χαλκού στη Βεργίνα, τον τύμβο της Απολλωνίας και σε τύμβο στο Αυλάκι Στυλίδας.
Στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης ερευνήθηκαν με γεωφυσικές μεθόδους έξι τύμβοι στο Νομό Έβρου και παρήχθησαν τομογραφικές απεικονίσεις του εσωτερικού τους. Οι απεικονίσεις αυτές είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικές για τον τρόπο κατασκευής των τύμβων αλλά και για τις δομές που φιλοξενούνται στο εσωτερικό τους.


Πηγή: Εφημερίδα "Ναυτεμποροκή"

Δεν υπάρχουν σχόλια