Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κατάχωση τώρα, ανάδειξη αύριο για το Βωμό των Δώδεκα Θεών

Την κατάχωση των αρχαιοτήτων μεταξύ των οποίων και των θεμελίων του βωμού των δώδεκα θεών που βρίσκονται κατά ένα μέρος τους κάτω από τη σι...


Την κατάχωση των αρχαιοτήτων μεταξύ των οποίων και των θεμελίων του βωμού των δώδεκα θεών που βρίσκονται κατά ένα μέρος τους κάτω από τη σιδηροδρομική γραμμή του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι, επαναβεβαίωσε ομόφωνα το βράδυ της Τρίτης 22 Μαρτίου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με στόχο την προστασία τους ώσπου να γίνει δυνατή η ανάδειξή τους.

«Το όραμα είναι η απελευθέρωση όλης της περιοχής από τις γραμμές του τρένου και η ενοποίηση των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων με τον χώρο της αρχαίας αγοράς ενώ με την κατάργηση τμήματος της οδού Αδριανού θα μπορούσε να επιτευχθεί η ενοποίηση ως και την πλατεία Θησείου» ανέφερε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.

Την αναζήτηση εφικτής λύσης για μελλοντική υπογειοποίηση του σιδηροδρόμου στο τμήμα αυτό πρόκειται να εξετάσει άλλωστε η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ με τη σύνταξη σχετικής προμελέτης, όπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη που έγινε το πρωί της Τρίτης στο Υπουργείο Μεταφορών υπό τον κ. Βούγια με εκπροσώπους του ΗΣΑΠ και του υπουργείου Πολιτισμού.

Επί του παρόντος όμως και δεδομένου ότι η γραμμή βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση (ας μην ξεχνάμε ότι κατασκευάστηκε το 1896) λόγοι ασφαλείας του κοινού επιβάλλουν την κάλυψη των αρχαιοτήτων και την συνέχιση του έργου. Η κατάχωση που θα γίνει με αλλεπάλληλες στρώσεις φύλων μολύβδου, άμμου και σκύρου θα διαφυλάξει τα αρχαία με καλύτερο τρόπο απ’ ότι συνέβαινε ως σήμερα. Το συμβούλιο άκουσε εξάλλου επί μακρόν τις απόψεις πολυθεϊστικών και άλλων οργανώσεων, μέλη των οποίων είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από το υπουργείο διαμαρτυρόμενοι για την κατάχωση του βωμού των δώδεκα θεών.

Να σημειωθεί πάντως η καταγγελία των αρχαιολόγων που εργάζονται στον συγκεκριμένο χώρο για προπηλακισμούς που δέχονται κατά την άσκηση του έργου τους.



Πηγή:ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ, Εφημερίδα "Το Βήμα" 

Δεν υπάρχουν σχόλια